Overslaan en naar de inhoud gaan
menu
Abstracte, blauwgekleurde foto met de tekst #LIJSTJESTIJD

01/01/2022 / Sophie Daniels , Dieter Holvoet , Pieter-Jan Nerinckx

#LIJSTJESTIJD: De beste muziek van 2021 volgens de redactie

We maakten een lijstje van onze favoriete platen die in 2021 uitkwamen.

Weer een jaar voorbij, weer een jaar vol nieuwe releases. En wij van What Happens zijn niet vies van een ouderwets oudejaarslijstje. Het was lastig kiezen, er zijn verhitte discussies gevoerd, maar uiteindelijk zijn we gekomen tot een prachtige top 12.

Third Wife - Lowbird

In september bracht de Deense producer Third Wife zijn 'Zoom Pool' EP uit. De jonge artiest, in het echte leven bekend als Mikkel Sönnichsen, behoort tot de nieuwste golf van space techno. Hij is ook één van de vier artiesten achter het ØEN-label, een artiestencollectief dat sinds 2016 een reeks eclectische elektronica van Deense producers uitbrengt. Zijn track 'Lowbird' - deel van de EP release Zoom Pool - is een smakelijke mix van gestripte no-nonsense space techno. Voor mij dé ontdekking van 2021!

Lees de recensie hier.

Cellini - Cuagula

2020 moest hét jaar worden voor Cellini. Maar we weten allemaal welk beestje er roet gooide in het eten. De Italo-Belg liet zich niet kennen en ging gestaag door met zijn opmars; nieuwe releases, zijn eigen theatershow en een tour in Zuid-Amerika. Hoogtepunt voor mij dit jaar was zijn release 'Cuagula', samen met AMOS. De track is gekarakteriseerd door strakke, gevoelige beats, opzwepende harmonieën en diverse wereldse invloeden. Blijft een kippenvelgevoel, zelf na talloze keren luisteren.

Lees het interview hier.

Remco Beekwilder - Magickarp

Alles wat deze man aanraakt, veranderd in goud. De Nederlandse producer bracht in september de driedelige compilatie Tales From Tramkade uit, een reeks die hij samenstelde met recorded loops en concepten die hij tussen 2010 en 2015 verzamelde. Voor mij pareert de track een beetje in hetzelfde straatje als 'Lowbird'. Spacey en melancholische techno vol schitterende accenten. 

Lees hier de recensie.

Anetha - Free Britney

De nieuwste aanwinst van het Triangle Agency en vaste waarde op de Blocaus-feestjes Anetha wist een stevige reputatie op te bouwen. Ze is de leading lady van de Franse techno scene en weet met haar eclectische sets iedereen te bekoren. Met haar track 'Free Britney' speelde ze in het op het nieuwsitem dat iedereen in 2021 bekoorde. Het nummer bouwt gestaag op tot het volledig ontspoort. Stevige kicks, zware climaxen en stroperige baslijnen. De prijs voor de track die het meest op repeat stond gaat naar Anetha!

Check ook zeker de videoclip.

Recondite - Bird

Bird is deel van Recondite's EP met dezelfde naam, uitgebracht op Afterlife Records in april. Deze hypnotiserende, melodische techno track is zonder twijfel mijn favoriet van dit jaar. Niet alleen heb ik hem plat gespeeld op Spotify, maar ook tijdens zijn set op Extrema Outdoor was dit nummer de kers op de taart.

Yubik - Passing Through

Dit nummer is een van mijn meest beluisterde van het jaar. Het is een dramatisch, melodisch technonummer met broken beats en een opzwepende baslijn. Yubik is afkomstig van Munchen, goede vriendjes met de getalenteerde Innellea en sterk aan het groeien met releases op labels als TAU, MoBlack en Stil Vor Talent.

Alignment - Orderly Chaos

Vorig jaar kreeg hij met zijn track 'Nothingness' al een plaatsje in ons lijstje met beste nummers van het jaar, dit jaar verwelkomen we Alignment met plezier opnieuw. 'Orderly Chaos' klinkt als een instant klassieker als je hem voor het eerste hoort. Een erg hard en catchy technonummer met een harde, consistente kickdrum. Kippenvel!

Innellea - It's Us

Voor het nummer gereleased werd, hoorde je het al in zijn prachtige Cercle-set op het Jaisalmer Fort in Indië. Het is net als Yubik's 'Passing Through' een dramatisch, melodisch technonummer met broken beats. Innellea brengt regelmatig muziek uit op labels als Afterlife en Innervisions, waar hij qua genre niet uit de boot valt met zijn melodische tracks, maar wel telkens de grenzen van het genre gaat opzoeken. Zijn tracks zijn uniek en zijn stijl is erg persoonlijk. Veel producers kunnen heel hun leven dromen van wat hij in een paar jaar al heeft verwezenlijkt, we kijken erg uit naar wat de komende jaren zullen brengen voor deze man.

Krtm - Supersoldier

De jonge Belgische producer Krtm bracht dit jaar het album ‘It will make the world a better place’ uit en wat was dat! Het hele album draagt een onheilspellende en melancholische schoonheid uit die perfect tot zijn recht komt bij de film die bij de release hoort. Absoluut één van de geniaalste albums die dit jaar is verschenen. Luister zeker eens naar ‘Supersoldier’, naar onze mening de beste plaat uit dit meesterwerk. 

DJ Fuckoff - B.I.M.B. (Bills In My Booty)

2021, het jaar van DJ Fuckoff? Oh ja, volgens ons zeker wel. Haar sets zijn een heerlijke eclectische mix van gabber, happy hardcore, jungle, breakbeat, hiphouse en psytrance. Maar wat zeker is, is dat deze Nieuw-Zeelandse producer zich dit jaar echt op kaart heeft gezet met enkele ijzersterke producties vol breaks en ghetto-invloeden zoals de plaat hieronder. Veel luister- (en dansplezier)!

Brutalismus 3000 - Satan Was A Babyboomer

Hardcore techno meets punk! Dit Berlin based duo brengt steevast een heerlijke mix van de twee genres en deze plaat is daar een uitstekend voorbeeld van. Het afgelopen jaar kenden ze ook buiten de Duitse hoofdstad aanzienlijk succes en draaiden ze onlangs nog een set voor het invloedrijke muziekplatform Boiler Room. Hopelijk zijn ze over enkele maanden eens te zien in België want hun live performances zijn sfeerverzekerd. Amore Hardcore always and forever! 

Bellaire - My Love

Eindigen doen we graag met een vrolijke noot en hoe kan dat anders dan met Bellaire?! Deze Franse producer is nog maar 23 en is nu al niet meer weg te denken uit de housewereld. 'My Love' is zo'n schijf die je instant gelukkig maakt, beter kunnen we hem niet beschrijven. Luister vooral zelf!

De playlist

Zin in meer? Andere topnummers die dit jaar werden uitgebracht, maar niet onze selectie hierboven haalden, kan je beluisteren via onze BEST OF 2021 Spotify-playlist.

Kopfoto: © Bia Andrade (@justbia op Unsplash)

Hey, jij daar!

We steken met de What Happens crew erg veel tijd in het cureren van evenementen en het schrijven van artikels, maar veel feedback krijgen we over het algemeen niet. Daarom hebben we een korte enquête opgesteld, om even te checken of we het nog steeds goed doen. Heb je een paar minuten? Het zou ons gigantisch hard helpen.

Breng me naar de enquête