Overslaan en naar de inhoud gaan
menu
Foto  van freq444, gemaakt door Jente Vanbrabant

01/09/2023 / Dieter Holvoet

freq444 lanceert hun nieuwe label no•id met een knaller van een release, Dispersion EP

Een mix tussen donkere, spacey ambient, diepe bassen en intense percussie.

Ontmoet freq444: een muzikaal project van twee neven, Laurens Fraussen en Alexander Coenegrachts. Alles begon toen de Antwerpse club Ampere in 2020 een talentenzoektocht begon: Laurens en Alexander deden twee inzendingen, de ene was een DJ-mix en de andere was een zelf geproduceerde track genaamd 'Lost Flight'. De organisatie was fel onder de indruk van beide inzendingen en besloot van het duo de winnaar te maken van de producercategorie. Dat zou hun project snel in een stroomversnelling brengen: minder dan een jaar later krijgen ze de kans een liveset te spelen voor Boiler Room op Ampere Open Air en lanceert Ampere hun eigen label met freq444's 'Lost Flight EP' als eerste release.

Fast forward naar voorjaar 2023 lanceren de neven hun evenementenconcept genaamd no•id, waarmee ze de focus willen leggen op discrete sound design en efficiënte breaks. Hun eerste editie gaat door in de Brusselse Saintklet, waar ze in het gezelschap van Pessimist en Phanom tot de vroege uurtjes doorgaan.

Vandaag, 1 september, kondigen ze het tweede deel van hun no•id-concept aan: een platenlabel. Aftrappen doen ze met een indrukwekkende eerste release genaamd 'Dispersion EP'.

De EP is een collectie van vier tracks. De spits afbijten doet 'Ice': een ambient nummer dat met zijn galmen en subtiele, rinkelende percussie onmiddellijk een onheilspellende sfeer schept. 'JW12' volgt om duidelijk te maken dat we hier niet te maken hebben met een ambient EP: zijn scherpe drums en kletterende breaks schoppen ons onmiddellijk het kanaal over, naar onze westerburen in de UK. Met 'OB565' houden ze de intense breaks, maar brengen ze die toch net iets minder dreunend en agressief over. De lange, donkere, ambient intro van 'First Contact' wordt onderbroken door diepe, impactvolle bassen en intense, jungle-like percussie. Het is mijn favoriete track en de ideale afsluiter van een EP die me doet denken aan mijn perfecte partner: het ene moment erg elegant en verfijnd, het andere moment compleet chaotisch en spontaan.

Het album wordt uitgebracht als limited edition vinyl, 200 exemplaren, die je online kan bestellen via Bandcamp. Daarnaast zullen ze ook fysiek te vinden zijn in Sono Ventura, Crevette Records en Hospice Records (Brussel), Warrecords (Antwerpen) en Kalkman (Antwerpen - Maastricht). Elke plaat komt met een booklet met de no•id Origin Story (NOID000) en een QR-code die je toegang geeft tot een Digital Collectible (NFT) die op zijn beurt toelaat de EP en de bonus track 'Foundations' te downloaden.

Zin gekregen om dit meesterwerkje eens in clubcontext te horen? Morgen houdt freq444 in Au Kalme in Brussel een release party/listening session en een expo waar ze een introductie zullen geven tot the no•id universe. Hiervoor werken ze samen met enkele lokale grafische artiesten en scenografen. Op de release party zullen naast de twee neven zelf ook Donia en nnrmnlg op muzikaal vlak het beste van zichzelf geven. Je zal er ook de plaat en exclusieve merchandise kunnen kopen.

Tracklist

  1. Ice
  2. JW12
  3. OB565
  4. First Contact
Kopfoto: © Jente Vanbrabant

Hey, jij daar!

We steken met de What Happens crew erg veel tijd in het cureren van evenementen en het schrijven van artikels, maar veel feedback krijgen we over het algemeen niet. Daarom hebben we een korte enquête opgesteld, om even te checken of we het nog steeds goed doen. Heb je een paar minuten? Het zou ons gigantisch hard helpen.

Breng me naar de enquête