Overslaan en naar de inhoud gaan
menu
Foto  van SOLAR BOLA ✦ Charlatan, gemaakt door Isaac Ponseele, in opdracht van Solar Bola

08/02/2024 / Steffie Verploeg

#CLUSTER: Solar Bola

Tijdens CLUSTER bezetten ze Club Vier met een oase van gelach, liefdevolle vibes en Global Club Music all night long.

CLUSTER is een multi-venue festival door verschillende jonge collectieven uit Gent. Tijdens het openingsweekend van Ghent European Youth Capital 2024 nemen de collectieven voor één nacht 15 verschillende venues over, om de kracht van de Gentse nachtcultuur te tonen. In het kader van dit festival beginnen we met een tijdelijke, wekelijkse rubriek die telkens het woord geeft aan een deelnemend collectief. Vandaag op het menu: Solar Bola.

De community ontstond met als doel Global Club in België op de kaart te zetten. Solar Bola is inmiddels een terugkerend nightlife-concept dat een variatie aan amapiano, breaks, UK garage, baile funk, afro house en jungle laat weerklinken.

Foto  van Solar Bola, gemaakt door Isaac Ponseele
© Isaac Ponseele
Foto  van Solar Bola, gemaakt door Isaac Ponseele
© Isaac Ponseele

Jullie gaven in december jullie eerste editie, wat is jullie favoriete herinnering?

De vele lachende gezichten en de liefdevolle sfeer zijn onvergetelijk voor ons. Mensen amuseerden zich zorgeloos en er heerste een euforische vibe. Daarnaast vonden we het ook mooi dat mensen een ander type feestje leerden kennen. Solar Bola was voor veel bezoekers de eerste kennismaking met Global Club. Hierdoor leek het alsof er een nieuwe wereld voor hen openging.  Liedjes voor het eerst horen en op slag verliefd raken. Een zomers en uitgelaten gevoel ervaren, terwijl het hartje winter was. Samen met vrienden lachen, dansen en herinneringen maken.

Na haar set zei Jolani Jhones dat ze zo'n sfeer nog niet vaak had meegemaakt, en dit terwijl ze op de beste feestjes in Amsterdam speelt. Om daarna nog enkele uren mee te feesten. Dan weet je dat het feestje de moeite waard was, zeker voor een eerste keer. Het toont ook mooi aan hoe iedereen uiteindelijk gewoon plezier wil hebben en dat status of bekendheid er dan niet toe doet.

Hoe willen jullie mensen verrassen en inspireren met jullie benadering van het nachtleven bij Solar Bola? 

Uitgaan is plezier maken en een goede tijd beleven. Dit begint met een positieve omgeving en positieve communicatie, zodat mensen al met een goede mindset het feest binnenstappen. We creëren deze omgeving door een enthousiaste community samen te brengen. En we willen de community blijven verrassen door van elke editie een unieke ervaring te maken.Internationale artiesten zijn heel belangrijk in dat verhaal omdat die nieuwe internationale invloeden meebrengen. We boekten Jolani Jhones uit Amsterdam, Kaidara uit Barcelona en op 13 maart kunnen jullie een artiest uit Parijs verwachten.

Voor veel Gentse jongeren is uitgaan momenteel kiezen tussen techno of Overpoort, maar er is nog zoveel meer te beleven. Global Club Music, dat genres zoals amapiano, baile funk en uk garage omvat, is hier nog niet zo bekend. In het buitenland en in Brussel of Antwerpen vind je het hele jaar door Global Club Music. In de zomer ook op Belgische festivals zoals Couleur Café, Wecandance of Pukkelpop. Maar wanneer de zomer eindigt, stopt ook het aanbod van Global Club voor Gentse jongeren. Met Solar Bola willen we die zwoele, zomerse sfeer het hele jaar door ook in Gent brengen.

Foto  van SOLAR BOLA ✦ Charlatan, gemaakt door Isaac Ponseele, in opdracht van Solar Bola
© Isaac Ponseele
Foto  van Solar Bola, gemaakt door Isaac Ponseele
© Isaac Ponseele

Wat is jullie geheime ingrediënt om de energie op de dansvloer de hele nacht hoog te houden?

Dj's op Solar Bola nemen je mee op een reis rond de wereld. Hierdoor is er telkens iets nieuws te beleven op de dansvloer. Daarnaast is het belangrijk om een goede mix te vinden tussen nieuw en herkenbaar. Naast originele amapiano, baile funk of uk garage nummers, kunnen mensen zich daarom aan bootlegs en edits verwachten. Dat zijn dansbare versies van tracks die je in hun originele vorm nooit in een club zou horen. Het magische hieraan is dat iedereen een deeltje van de track herkent, wat verbindend werkt, maar de track tegelijkertijd toch anders is dan het origineel. Voor sommige muziekliefhebbers is dit een beetje vloeken in de kerk, maar wij vinden dat verschillende versies van nummers naast elkaar kunnen bestaan omdat elke versie iets unieks kan brengen.

Waarom samenwerken met Cluster?

Via What Happens zagen we de open call voor Cluster Festival. We waren meteen verkocht aan het festivalconcept. Het spreekt ons heel erg aan omdat het de kans geeft aan mensen om op één avond superveel verschillende concepten te ontdekken. Die variatie maakt het super toegankelijk. Bovendien bestond dit soort evenement nog niet in Gent. Omdat onze eerste editie nog moest plaatsvinden, gaven we ons zonder veel verwachting op voor de open call. We waren dan ook positief verrast dat we hieraan konden meewerken. Dit toont aan dat Jeugd van de Nacht echt kansen wil geven aan de jeugd. In onze venue Club Vier op de Oude Beestenmarkt zetten we in op jong, lokaal talent met Al Dente, Nimbah Naye en Creasy.

Met welke drie nummers zou je Solar Bola kunnen omschrijven?

DJ Lag, Novelist - Bulldozer

Heel opvallend is hoe moderne clubmuziek vaak Afrikaanse wortels heeft. Mensen waarderen steeds meer wereldwijde samenwerkingen. "Bulldozer" is een GQOM-nummer van de Zuid-Afrikaanse DJ Lag en de Britse Novelist.

UNIIQU3, R3LL - Unavailable

UNIIQU3 is de nieuwe queen van Jersey Club. Telkens weet ze te vernieuwen, zoals bij ‘Unavailable’ met een fusie tussen Jersey Club en RnB. Het nummer zorgde trouwens voor veel inspiratie voor onze valentijnseditie.

Fred again.., Baby Keem - leavemealone (Nia Archives Remix)

We horen heel veel sampling in clubmuziek. Door het internet is het makkelijker geworden dan ooit. Fred Again.. die mensen op straat of in dit geval een bekende vocal van Baby Keem samplet en ermee de wereld verovert, is another win voor Global Club.

(Tickets en info over het festival kan je hieronder terugvinden)

Kopfoto: © Isaac Ponseele

Hey, jij daar!

We steken met de What Happens crew erg veel tijd in het cureren van evenementen en het schrijven van artikels, maar veel feedback krijgen we over het algemeen niet. Daarom hebben we een korte enquête opgesteld, om even te checken of we het nog steeds goed doen. Heb je een paar minuten? Het zou ons gigantisch hard helpen.

Breng me naar de enquête