Overslaan en naar de inhoud gaan
menu
Foto  van Grid

31/01/2024 / Dieter Holvoet

#CLUSTER: no•id en Grid

Twee collectieven met een grote liefde voor muziek en een focus op excellentie.

CLUSTER is een multi-venue festival door verschillende jonge collectieven uit Gent. Tijdens het openingsweekend van Ghent European Youth Capital 2024 nemen de collectieven voor één nacht 15 verschillende venues over, om de kracht van de Gentse nachtcultuur te tonen. In het kader van dit festival beginnen we met een tijdelijke, wekelijkse rubriek die telkens het woord geeft aan een deelnemend collectief. Vandaag op het menu: no•id en Grid.

Om een idee te krijgen van wat we kunnen verwachten van deze veelbelovende samenwerking spraken we met Robin Verslype, mede-oprichter van Grid en als DJ bekend onder de naam Vers, en Alexander Coenegrachts, helft van het producersduo freq444 dat onlangs ook het collectief no•id opstartte.

Foto  van no•id NOID001 Release Event, gemaakt door Jente Vanbrabant
© Jente Vanbrabant

Wat bracht jullie twee collectieven samen?

Alexander: Grid vroeg ons (freq444) eind vorig jaar om een VIP van onze track 'First Contact' (van de 'Dispersion EP' op no•id) te maken voor de VIP VA compilatie van Lieftuig (het label van Grid), met daaraan gekoppeld een liveshow in Brasserie iLLeGaaL. Het was een supergezellige avond en het was meteen duidelijk dat er veel synergieën tussen no•id en Grid waren. De Open Call van Jeugd van de Nacht leek ons het perfecte moment om samen iets te doen. 

Wat zijn jullie raakpunten en waar vullen jullie elkaar aan?

Alexander: Muzikaal is de overlap echt gigantisch. Wij vinden letterlijk alles wat Grid doet geniaal, van de feestjes tot de releases. Hun veelzijdigheid is iets wat we met no•id ook nastreven. Ook de focus op het visuele is iets wat we gemeenschappelijk hebben. Waar we elkaar aanvullen: no•id bestaat nog maar sinds januari 2023, dus één ding waar Grid ons goed aanvult is ervaring, zeker binnen het Gentse nachtleven, waar wij nog niets gedaan hebben.

Waar hechten jullie belang aan bij een clubnacht?

Alexander: In de eerste plaats diversiteit en inclusiviteit op de dansvloer. Daarom zijn we extra blij dat we Funke toegekend kregen voor de CLUSTER hosting. Ze dragen, zeker in Gent, toch wel het vaandel in het creëren van een safer space op de dansvloer.

Robin: Het belangrijkste element tijdens een clubnacht van Grid vinden wij de crowd. Doorheen de jaren hebben wij een vaste community opgebouwd die wij gigantisch waarderen. Mensen komen echt dansen met een extreme open-mindedness, waardoor artiesten de ruimte te krijgen om te experimenteren met verschillende tempo’s, genres, technieken, whatever. We appreciëren dat echt zot hard.

Alexander: Ook aan scenografie en lichten hechten onze beide collectieven belang. Daarom werken we voor CLUSTER samen met Verloren Bekisting, een Gents collectief dat een tweede leven aan “verloren” materiaal probeert te geven in de context van scenografie en kunstinstallaties. Omdat er binnen Funke zelf weinig ruimte is voor grote installaties, vroegen we aan het collectief wat er kon gedaan worden met de gevel van het gebouw. And we have to say, de eerste schets van wat ze van plan zijn ziet er zeer indrukwekkend uit. 

Wat kunnen we verwachten van jullie evenement tijdens CLUSTER?

Alexander: Een klepper van een headliner met NVST, één van de hotste dj/producers van het moment. Op 26 januari komt haar EP 'Silence Itself Is Noise' uit op SSPB / Seilscheibenpfeiler, het label van Modeselektor. Haar hyperactieve stijl van mixen wordt het orgelpunt van de avond. Clubgangers mogen zich aan een hitsige nacht in de Funke verwachten.

Robin: NVST is inderdaad echt popping. Ze speelde recent echt alle grote festivals en clubs: Tresor, Selectors, Boiler Room. Daarnaast volgt er nog textural madness uit Brussel met NEK, een keicoole en verfrissende DJ die graag buiten de lijntjes kleurt. Keibenieuwd naar wat ze zal brengen in de late uurtjes in Funke. Ikzelf sluit af b2b met Clïo en de freq444 boys nemen de opening voor hun rekening.

Kopfoto: © Grid

Hey, jij daar!

We steken met de What Happens crew erg veel tijd in het cureren van evenementen en het schrijven van artikels, maar veel feedback krijgen we over het algemeen niet. Daarom hebben we een korte enquête opgesteld, om even te checken of we het nog steeds goed doen. Heb je een paar minuten? Het zou ons gigantisch hard helpen.

Breng me naar de enquête