Overslaan en naar de inhoud gaan
menu
Panty On

19/01/2024 / Evelyne Vanherf

#CLUSTER: Pop Off

Tijdens CLUSTER bezetten ze het ondergrondse cultuurcentrum van Minus One voor een avond vol dragshows, queerliefde en popmuziek!

CLUSTER is een multi-venue festival door verschillende jonge collectieven uit Gent. Tijdens het openingsweekend van Ghent European Youth Capital 2024 nemen de collectieven voor één nacht 15 verschillende venues over, om de kracht van de Gentse nachtcultuur te tonen. In het kader van dit festival beginnen we met een tijdelijke, wekelijkse rubriek die telkens het woord geeft aan een deelnemend collectief. Vandaag op het menu: Pop Off

Het collectief is ontstaan vanuit een nood aan meer veilige ruimtes waarin queer personen hun genderidentiteit en genderexpressie kunnen ontdekken. Ze hopen op deze manier meer venues bekend te maken met de diversiteit van queer artiesten.

Pop Off is een terugkerend concept dat begon als een dragshow rond Griekse mythologie. Naast het evenement op 16 februari hebben ze nog tal van avonden gepland voor 2024 om Gent verder kennis te laten maken met dragshows. Houd zeker hun Instagrampagina in de gaten voor meer evenementen!

JJPP
©

JJPP

Ter verduidelijking: jullie hoofdnaam is eigenlijk Panty On en het concept dat jullie in de Minus One gaan brengen heet Pop Off?

Correct. 16 februari is eigenlijk de voorstelling van ons oud concept Panty Off, in een nieuw jasje: Pop Off

Kan je ons vertellen hoe Panty On ooit is begonnen? 

Panty On is eigenlijk een samenwerking tussen mijn man Jens Ranson, mezelf (Maarten Van de Velde, ook bekend als Jaja Nette), en een hele goede vriend van ons beiden, Glenn Dierickx (Martini Bellini). Jens en ik hebben een tijdje in Vancouver, Canada, gewoond en daar zijn we terechtgekomen in een zeer hechte, vooruitstrevende queer community. Dat was iets wat we tot dan toe nergens anders hadden ervaren.

We zagen de waarde van gemeenschapswerk en intersectionaliteit, maar ook hoe we van elkaar konden leren. Toen we terugkeerden naar België, wisten we dat we ook hier tot zoiets wilden behoren. Gent leek daarvoor de perfecte plaats. Hier merkten we echter dat er erg weinig plekken waren voor queer mensen om samen te komen in vergelijking met wat Gent geweest was.

Vanwaar komt de naam Panty On? 

Panty On is gestart vanuit een nood aan meer veilige ruimtes waarin queer personen hun genderidentiteit en genderexpressie kunnen ontdekken. Dit geldt niet alleen voor de performers op het podium, maar ook voor de toeschouwers van de show en de mensen die met ons komen meefeesten. Wat oorspronkelijk begon als een dragshow rond de Griekse mythologie (Pantheon/Panty On), is ondertussen uitgegroeid tot een reeks evenementen, georganiseerd door vzw Janet. 

Met deze organisatie proberen we nu verder te bouwen op wat we al hebben gecreëerd met de steun van de stad Gent (Alles Kan). Telkens proberen we een venue/bar/muziekcafé te vinden die niet bekend staat queer te zijn. Daar brengen wij een nieuw publiek naartoe en onderwijzen tegelijkertijd over het safe(r) space principe.

Panty On
©

Panty On

Rostgoed - Smirk
©

Rostgoed - Smirk

Wat is belangrijk voor jullie bij een event van Panty On?

De veiligheid van de aanwezige personen is essentieel voor ons. We streven er ook naar een echte band te creëren door veel interactie in de show te steken. Daardoor trekken we zowel vaste als nieuwe toeschouwers aan. Bovendien is er steeds ruimte voor nieuw talent. Naast gevestigde namen in de drag-scene nodig ik voortdurend jonge performers uit om hen een podium te bieden en zichzelf aan het publiek voor te stellen.

We hopen op deze manier meer venues kennis te laten maken met de diversiteit van queer artiesten en dat ze zo vaker geboekt worden. Daarnaast hopen we dat meer mensen ondernemen en shows/feestjes opstarten, en we hopen ook betaald worden naar waarde.

Staat Gent open voor drag events of is hier nog ruimte voor verbetering?

Gent heeft een rijke geschiedenis aan queer activisten en etablissementen, maar in de loop der jaren zijn deze langzaam verdwenen. Nu is er nog maar weinig van over. Omdat in Gent “iedereen mag zijn wie hij wilt zijn', zijn er steeds minder zaken die specifiek gericht zijn op LGBTQIA+ personen. Wij willen dus een ruimte bieden om net wel specifiek queer te zijn. Hoewel drag tegenwoordig algemeen bekend is, bestaan er nog steeds veel misvattingen over wat het allemaal kan inhouden."

Wij zijn zeer dankbaar voor de steun die we hebben gekregen van de stad Gent (Alles Kan specifiek) om onze projecten te realiseren. Zij waren de bepalende factor en hebben ervoor gezorgd dat wij ons gevoel van gemeenschap konden verwezenlijken.

Dus er is zeker gehoor naar de noden vanuit de stad, hoewel veel mensen nog niet goed weten wat een dragshow allemaal kan zijn. Het kan zeer divers zijn: van burlesque stijl tot zeer politiek, van gericht op dans tot stand-up comedy, zang, live muziek, dj-sets... We do it all. Voor de toekomst hoop ik dat queer artiesten meer gevraagd worden om evenementen te organiseren en dat ze correct worden betaald.

(Lees verder onder de afbeelding)

Angel666 - Hotel
©

Angel666 - Hotel

Wat mogen we verwachten van jullie event op 16 februari in de Minus One? 

Deze editie vindt plaats in de Minus One, waardoor onze capaciteit enorm is vergroot. We hopen iedereen onder te dompelen in een wereld vol popmuziek, sickening performances, stunning looks en heel veel liefde.

We starten de avond met twee beginnende dj's, Charli.XTC en Ben Leo, die elk een set van een halfuur draaien, waardoor jong talent een groot podium krijgt. Daarna openen we de avond met een gezamenlijke performance van alle dragartiesten, waarna ik (Jaja Nette) iedereen verwelkom.

Angel 666 start haar set tot 1.00 uur, gevolgd door RostGoed tot 3.00 uur, waarna ik de avond afsluit. In de dj-sets zijn de nummers van de performers verwerkt. Een verandering in het licht geeft aan wanneer een performance begint. De performers zijn Sexi Whispers, Diablo Kahlo, Martini Bellini, Idiot The Clown en ikzelf (Jaja Nette). Een deel van de avond zijn wij gekleed in designs van het jonge collectief "What Comes Next".

(Info en tickets over het festival kan je hieronder terugvinden)

Kopfoto: ©

Panty On

Hey, jij daar!

We steken met de What Happens crew erg veel tijd in het cureren van evenementen en het schrijven van artikels, maar veel feedback krijgen we over het algemeen niet. Daarom hebben we een korte enquête opgesteld, om even te checken of we het nog steeds goed doen. Heb je een paar minuten? Het zou ons gigantisch hard helpen.

Breng me naar de enquête