Overslaan en naar de inhoud gaan
menu
Foto  van Trillosta en Wannes Lenaers, in opdracht van Ninety Three Collective en TRIPTRAP

25/01/2024 / Maxime Mach

#CLUSTER: Ninety Three Collective en TRIPTRAP

Tijdens CLUSTER bezetten ze Decadance met donker, diep en groovy.

CLUSTER is een multi-venue festival door verschillende jonge collectieven uit Gent. Tijdens het openingsweekend van Ghent European Youth Capital 2024 nemen de collectieven voor één nacht 15 verschillende venues over, om de kracht van de Gentse nachtcultuur te tonen. In het kader van dit festival beginnen we met een tijdelijke, wekelijkse rubriek die telkens het woord geeft aan een deelnemend collectief. Vandaag op het menu: Ninety Three Collective en TRIPTRAP

Om inzicht te krijgen in de oorsprong, visie en toekomstplannen van Ninety Three Collective en TRIPTRAP, spraken we met Gust Timmerman, ook bekend als Trillosta en oprichter van Ninety Three Collective, en Wannes Lenaers, de creatieve kracht achter TRIPTRAP. Ze onthullen het ontstaan van hun concepten, de redenen achter hun samenwerking, en wat we kunnen verwachten tijdens hun gezamenlijke evenement op 16 februari.

Artwork  van Jeugd van de Nacht
© Jeugd van de Nacht

Vertel eens, wat moeten we zeker weten over jullie collectieven? 

Gust: Ongeveer twee jaar geleden is Ninety Three Collective ontstaan vanuit de drang om onze creatieve visie en persoonlijke muzieksmaken te delen en te uiten. De muziekscene in Aalst is en blijft relatief klein in vergelijking met andere steden, en we wilden ons inspannen om daar verandering in te brengen. Ons doel was niet alleen om Aalst een platform te bieden voor meer 'underground' en alternatieve muziek, maar ook om verder te gaan dan dat. Zo zijn we door studies, werk, de muziek,… eigenlijk allemaal in Gent beland. Hier gaan nu de meerderheid van onze feestjes en evenementen door. Via onze evenementen streven we naar het creëren van een uitlaatklep voor mensen van alle geslachten, geaardheden, geloofsovertuigingen en achtergronden, in een veilige en niet-discriminerende omgeving. Bovendien streven we ernaar om zowel lokaal als internationaal talent op ons platform te presenteren. Op dit moment bestaat ons kernteam uit vijf leden: Ruben (DJ BRAINFOOD), Ronald (R/8), Lander (Schouppe), Max (P'tit gamin) en mezelf (Trillosta). 

Wannes: In april 2022 zag TRIPTRAP het levenslicht, ontstaan uit de creatieve geesten van Mattias Willems, Gerd-Jan Princen, Gianni Vandevelde, en mezelf. Het concept ontsprong oorspronkelijk onder het collectief 'Ostranenie', een Russisch woord dat 'de vervreemding van het gewone' betekent. De naam TRIPTRAP vindt zijn oorsprong in een kinderstoel, waarbij de associatie werd gelegd met het bieden van een opstapje aan jonge en opkomende artiesten in de lokale scene, met een specifieke focus op Gent. Na het eerste evenement namen Mattias en Wannes de leiding en zetten ze de reis voort, samen met Gerd-Jan, die de rol van visuele ontwerper voor het collectief op zich nam. Het feestconcept evolueerde met succes, met vijf edities in BarBroos als startpunt, gevolgd door twee in Decadance en een vruchtbare samenwerking met Minus One voor Wildgroei. 

Waarom wouden jullie graag meewerken aan Jeugd van de Nacht?

Gust: We hebben concepten zoals Full Circle altijd al als een geweldig initiatief beschouwd. Het idee dat de hele stad één groot feest wordt op verschillende fantastische locaties met talloze coole dj's en artiesten uit onze lokale scene, is iets wat we altijd hebben toegejuicht. Nu dit in Gent wordt georganiseerd, voelden we de drang om deel uit te maken van dit gebeuren en dragen we met veel plezier en enthousiasme ons steentje bij.

Wannes: Persoonlijk zie ik Jeugd van de Nacht als een prachtig concept dat zich richt op het benadrukken van de jonge Gentse nightlife scene. Toen ik de oproep zag, aarzelde ik geen moment en sprong ik meteen op de mogelijkheid. Een paar dagen later belde Brecht Linden (Minus One) me met het voorstel om samen met Ninety Three Collective de grote zaal van Decadance te vullen. Dit idee sprak me enorm aan. Ik zag dat onmiddelijk zitten. 

Hoe gaan jullie het aanpakken in de Decadance? 

Gust: We streven naar het creëren van een donkere, diepe en psychedelische stijl die toch groovy aanvoelt. Ons doel is muziek te produceren waarop je intens kunt dansen, terwijl je tegelijkertijd de mogelijkheid hebt om je ogen te sluiten en jezelf volledig te verliezen in de ervaring. Daarnaast streven we naar een warme, familiaire sfeer waarin iedereen zichzelf kan zijn en de vrijheid heeft om te doen wat hen inspireert. Decadance is ook een speciale plek voor ons. We hebben hier onze eerste feesten en nachten beleefd, waardoor het aanvoelt als thuiskomen. Het nieuwe soundsystem dat recent geïnstalleerd is zorgt er ook wel voor dat de verwachtingen hooggespannen staan. We gaan ons uiterste best doen om een intense muzikale ervaring aan te bieden die nacht. 

(Lees verder onder de afbeelding)

Foto  van Ninety Three Collective, TRIPTRAP, Wannes Lenaers en Trillosta
© TRIPTRAP, Ninety Three Collective

Wat streven jullie verder nog na met jullie collectieven en zijn er nog specifieke doelen? 

Gust: Gewoon blijven doen wat we nu al doen! Ons doel is om ons eigen pad te bewandelen en vooral niet blindelings de huidige trends te volgen. Hoewel de underground scene de laatste tijd zichtbaarder geworden is, merken we op dat dit uitgebuit wordt voor financieel gewin. Voor ons is dat niet zo, wij zijn hier niet voor het geld. We doen dit uit passie voor muziek en willen anderen de mogelijkheid bieden om de deuren te openen naar de wereld waar wij zo van houden. Voor ons draait het om de ervaring, de familiaire sfeer en het veilige gevoel dat je je gewoon kunt komen amuseren bij ons, ongeacht je identiteit. 

Wannes: Met TRIPTRAP streef ik kleinschaligheid na. Ik volg Gust zijn visie: een leuke avond neerzetten waar iedereen, ongeacht verschillen, zich thuis kan voelen en het dagelijkse leven tijdelijk achter kan laten. Alle gevoelens onder één collectief dak brengen, met jonge artiesten op de voorgrond. Zo creëren we ruimte om te kunnen durven, te kunnen doen en te kunnen zijn. Er zit ook wel iets nieuws in de bus. Na maanden lezen, schrijven, luisteren en denken heb ik mijn perfectionistische kant even weggeduwd en de eerste stap gezet richting een nieuw avontuur: oneness. Hierover volgt later meer informatie, dus stay tuned. 

Jullie stralen vriendschap uit. Zijn er plannen om in de toekomst nog eens samen te werken? 

Gust: We komen inderdaad opmerkelijk goed overeen op vlak van muziek en vriendschap. We sluiten dus zeker niet uit dat onze wegen zich zullen blijven kruisen. Wannes is een deel van de Ninety Three-familie en onze gemeenschappelijke voorliefde voor vergelijkbare DJ's en producers lijkt mij een heel sterke basis voor toekomstige projecten. We houden jullie op de hoogte!

Wannes: Absoluut. De samenwerking in het kader van CLUSTER voelt voor mij aan als de aftrap van een mooi avontuur. De hoeveelheid talent binnen Ninety Three Collective is overweldigend. Ik ben oprecht benieuwd hoe we dat in de toekomst verder vorm gaan geven. 

Dikke merci voor dit gesprek, heren. Tot in februari!

Ook zo benieuwd hoe de vriendschap tussen Gust en Wannes zich uit in een DJ booth? Ontdek het hieronder. 

(Info en tickets over het festival kan je hieronder terugvinden)

Kopfoto: © Ninety Three Collective, TRIPTRAP

Hey, jij daar!

We steken met de What Happens crew erg veel tijd in het cureren van evenementen en het schrijven van artikels, maar veel feedback krijgen we over het algemeen niet. Daarom hebben we een korte enquête opgesteld, om even te checken of we het nog steeds goed doen. Heb je een paar minuten? Het zou ons gigantisch hard helpen.

Breng me naar de enquête