Overslaan en naar de inhoud gaan
menu
Octo Octa op Paradise City Festival 2022

14/06/2023 / Dieter Holvoet , Julie SaudemontJulie Saudemont

Onze tien tips voor Paradise City 2023

Een diverse selectie van artiesten verspreid over tijd en genres

Tickets? Check! Camping? Check! Timetable met zorgvuldig gepland traject waarvan we waarschijnlijk maar de helft effectief zullen volgen? Check! Wij zijn alvast klaar voor Paradise City, jullie ook? Wij groeven door Paradise City's diverse lineup en probeerden een even diverse selectie van artiesten te maken waarvan wij vinden dat jij ze gezien moet hebben.

 

Rey Colino & Sohrab (vrijdag, 18u30, Forest Stage)

Maak kennis met Colin Volvert: labelbaas van Kalahari Oyster Cult, baas van het snelgroeiende vinyl distributiebedrijf One Eye Witness en baas achter de draaitafels onder de naam Rey Colino. Als DJ haalt hij het meeste inspiratie uit de jaren '90: ambient techno, zondoordrongen house, bassy riddims en met acid doordrenkte elektronica. Hij wordt vergezeld door de in Londen gevestigde producer/DJ Sohrab, ook deel van de Kalahari-clan.

Folamour (vrijdag, 19u, Castle Stage)

Met zijn positieve vibes weet deze Franse groove-maestro iedereen op de dansvloer te krijgen. Folamour heeft een unieke gave om gevoelens en emoties te verweven in zijn producties, waardoor elk nummer een eigen verhaal vertelt. Zijn meest recente album, genaamd "Manifesto", gaat over het belang van reizen en het ontdekken van andere culturen om ons hart en geest te openen voor de wereld en hoe we deze door verbinding kunnen veranderen. Dit album, dat het hoogtepunt is van twee jaar werk, bestaat uit 14 nummers en verkent concepten rondom liefde en vrijheid.

Folamour heeft de afgelopen jaren zijn vaardigheden verbeterd en is uitgegroeid tot een ware grootmeester. Hij heeft zijn samplewerk ingeruild voor meer verfijnde houseproducties door meer gebruik te maken van synths en live-instrumenten. Zijn tweede album, genaamd 'Ordinary Drugs', was een stap om te verbeteren en dichter bij zijn muzikale ambities te komen. Voor zijn derde album gaat Folamour een muzikale reis maken door zichzelf uit te drukken door middel van live compositie en het laten zien van een meer rustige kant van zichzelf. Onlangs heeft hij zijn vierde album uitgebracht, "Manifesto", wat het hoogtepunt is van zijn persoonlijk project en waarbij hij concepten rondom liefde en vrijheid verkent.

VTSS & Nene H (vrijdag, 23u, Contrast Stage)

VTSS zagen we enkele weken geleden nog aan het werk op Extrema Outdoor. Ze bracht er een energieke technoset aan snelle vitesse, met hier en daar een vleugje breakbeat. Vanuit de Poolse underground is ze de laatste jaren naar de absolute top gegroeid. Haar vernieuwende eclectische stijl en kwaliteitsvolle sets bleven dan ook niet onbesproken. VTSS moet je gewoon gezien hebben. Ze wordt vergezeld door niemand minder dan Nene H, nog zo'n opkomend talent. Alles aan haar is verassend: of ze nu trap toevoegt aan een peak-time technoset of Berghain platlegt in haar bruidsjurk. Haar transcendentale sets zijn het resultaat van een alles verterende liefde voor muziek, gebouwd op de fundamenten van de Azerbeidzjaanse en Turkse klanken waarmee ze opgroeide en gefilterd door de wonderbaarlijke klassieke pianoskills die ze in het Staatsconservatorium van Stuttgart bijschaafde. Ze serveert heftige techno, Turks-Duitse hiphop en ghetto house met een flinke scheut booty-bouncing.

Aroh (zaterdag, 13u30, Castle Stage)

Je kan Aroh gerust een hoeksteen van de Brusselse scene noemen: naast zijn betrokkenheid in Listen Festival, een residency bij Kiosk Radio, een job bij Crevette Records en het Kontakt Group label dat hij samen met Victor De Roo runt is hij ook een getalenteerde selector en DJ die regelmatig in Brussel - en ver daarbuiten - te zien is.

Zijn closing b2b met Nosedrip op Horst een maand geleden was er eentje voor de boeken. Op Paradise City staat hij op de planning voor een vroeger en zonniger slot, en dat verschil zal je ook merken in zijn set.

Het gaat zeker iets totaal anders worden dan Horst. Ben eigenlijk heel blij om vrij vroeg te spelen: het wordt een housy set met iets meer percussie en qua tempo misschien wel al wat hoger, maar niet bekend hard. Eerder zweverig om de dag mooi mee te beginnen!

Aroh

Quest & Christian AB (zaterdag, 21u, Forest Stage)

Christian AB (AKA Christian Browne) en Quest (AKA Marco Maranza) ontmoetten elkaar voor het eerst, toepasselijk, tijdens het doorspitten van de platenkratten in The Record Loft in Berlijn in 2014. Beide artiesten hebben sindsdien een plek gevonden in het hart van een vinyl-geobsedeerde gemeenschap onder leiding van selectors als Francesco Del Garda en Binh, waar een standvastige toewijding aan het opgraven van vergeten tracks de kern van hun geluid vormt. Dit duo verdiende al een vermelding in ons verslag van vorige editie van Paradise City en ook dit jaar zijn ze terug aan de gezellige stage in het bos. Klub Dramatik nodigt ze er uit voor opnieuw een all-vinyl set vol vergeten house, techno, electro en UK garage.

AliA & Driss Bennis (zaterdag, 23u, Contrast Stage)

Met een diepgewortelde passie voor elektronische muziek in al haar varianten, is AliA onbetwistbaar één van de meest veelbelovende DJ's van België. Ondanks haar prille leeftijd van begin twintig, treedt ze op als resident DJ bij Kiosk Radio en beschikt ze over een verrassend uitgebreide kennis van clubmuziek en een mixtechniek waar velen jaloers op zijn. 

Van soulful house tot jungle en jazz, AliA verbindt moeiteloos de eindjes van elk genre tot één geheel. Voor de vroege vogels: je kan haar ook aan het werk zien op zondag om 10:00 - 12:30 tijdens een ochtendset op de chill-out & ambient stage op de camping. Hééérlijk om je dansbatterijen mee op te laden voor de laatste festivaldag.

Naast AliA maken we nog plaats voor muzikale duizendpoot Driss Beniss, ook wel gekend onder het alias van OCB en mastermind achter het platenlabel Casa Voyager. Driss Beniss trakteerde ons vorig editie al op frisse breaks met hip-hopinvloeden, opgewekte electro & dansbare sunset house en is niet bang dit jaar opnieuw te doen! Door een aantal memorabele optredens, zowel dj-sets als live-sets, heeft Driss Bennis zichzelf neergezet als een van de meest prominente artiesten die de afgelopen jaren hun opwachting maakten. Zijn vernieuwende aanpak heeft hem een reputatie van trendsetter opgeleverd en een aantal iconische platen.

Helena Lauwaert (zaterdag, 23u30, Micro Stage)

Verweven in een magische sfeer, verscholen tussen de bomen mogen we niemand minder dan Helena Lauwaert ontvangen op de Micro Stage. Denk eraan om zeker eens op zoek te gaan naar deze bijzondere stage waar lage capaciteit, hoge energie en een 360° view de ultieme balans maken voor unieke festivalervaring met een hoop Belgisch talent achter de draaitafels!

In 2022 klom Helena Lauwaert door naar de top van de Gentse scene. Jong, getalenteerd & ambitieus begon ze aan haar klim en kwam het collectief HYENA tot stand. Een vrouwelijk DJ duo dat al snel de aandacht kreeg en daarbij ook nog eens een stage mocht hosten op RAMPAGE OPEN AIR 2022. Daarna zagen we Helena overal opduiken in het Gentse nachtleven en ver daarbuiten!

Ze kenmerkt zich vooral door het moeiteloos combineren van een gelijkaardige waaier aan genres en stijlen in haar sets. House, ghetto, techhouse, harddance, hardtrance en speedhouse komen gegarandeerd voorbij. Ze is ook lid van het nieuwe Gentse agency TRIPWIRE.

Helena is haast niet meer weg te houden van de draaitafels, zo zagen we haar op evenementen van onder andere Fuse, Exhale, Kompass en Extrema Outdoor - waar ze de aftrap mocht geven op de Exhale-stage - en onlangs ook tijdens het internationaal event van Exhale in Berlijn!

RY X (zondag, 18u30, Live Stage)

Zin om tussen al het zweterig dansgeweld door even te bezinnen? Ga dan eens langs bij het optreden van de Australische singer-songwriter RY X. Zijn prachtige stem wordt begeleid door een combinatie van akoestische en elektronische instrumenten, met melancholische, kwetsbare muziek als resultaat. Zijn bekendste nummers zijn 'Berlin' en 'Howling'. Die laatste werd ook geremixt door Âme - een versie dat de meer elektronisch gezinden onder ons misschien beter gaan kennen.

EMILIJA (zondag, 21u, Micro Stage)

EMILIJA is een fris gezicht in de elektronische muziekwereld, met een creatieve visie. Haar dynamische dj-sets omvatten een breed scala aan genres. Van progressieve house en trance tot heavy electro, met een sterke nadruk op percussie en groove. Ze gaat verder dan de beperkingen van genres en verweeft melodieën op een betoverende manier. In feite is EMILIJA de ideale sleutel tot een grenzeloze gelukzaligheid…

Onlangs zette EMILIJA haar eerste stappen op internationaal speelveld. Haar internationaal debuut vond plaats in Dortmund tijdens Synoid x Junkyard waar ze samen op de line-up verscheen met onder andere Nico Moreno, Tham, Caravel, Acierate, DJ Hyperdrive, ...

Als kers op de taart mocht ze tijdens de radioshow van de Franse radiozender Rinse France een uur lang luisteraars betoveren met haar big bassline grooves en 90s rave energy. 

Max Cooper (zondag, 21u30, Live Stage)

Max Cooper heeft een unieke plek veroverd als audiovisuele kunstenaar met een wetenschappelijke PhD en een internationale reputatie als toonaangevende elektronische muzikant. Hij combineert elektronische muziek en beeldende kunst met wetenschappelijk onderzoek door middel van installaties, live optredens, meeslepende audiovisuele ervaringen, een reeks digitale media en bekroonde muziekvideo's. Bekijk maar eens 'Repetition' of 'Penrose Tiling': twee sterke elektronicanummers vergezeld van minstens even sterke videoclips. Of check direct zijn volledige, indrukwekkende show aan de Acropolis. Ook op Paradise zal hij een audiovisuele show brengen, jammer genoeg zonder bijhorende Acropolis.

Kopfoto: © Annika Wallis

Hey, jij daar!

We steken met de What Happens crew erg veel tijd in het cureren van evenementen en het schrijven van artikels, maar veel feedback krijgen we over het algemeen niet. Daarom hebben we een korte enquête opgesteld, om even te checken of we het nog steeds goed doen. Heb je een paar minuten? Het zou ons gigantisch hard helpen.

Breng me naar de enquête