Overslaan en naar de inhoud gaan
menu
Black Cadmium

11/04/2022 / Pieter-Jan Nerinckx

Interview en crate digging met Black Cadmium

Over hun muzikale inspiratie, uitgaansverleden en eigen label

Joginda Macnack en Mike Richards vormen samen het Nederlandse duo Black Cadmium. Na vele jaren vonden de ravers elkaar terug op een dj-wedstrijd en sindsdien begon hun unieke samenwerking. Ze staan bekend om hun eclectische, maar uitstekende muziekselectie en worden op handen en voeten gedragen door DJ Pierre, Octo Octa en Josh Wink. We konden de twee strikken voor een gesprek over hun muzikale inspiratie, uitgaansverleden en eigen label.

Het moet wel gezegd worden. De afgelopen 2 jaar zijn wel zeer snel gegaan voor jullie. Ondanks de coronacrisis werden jullie vele producties erg goed onthaald. Vanwaar komt jullie inspiratie?

Ja! De afgelopen 2 jaar gingen we redelijk snel. We hebben op mooie, toffe labels mogen releasen. Onze inspiratie komt vooral uit de  ‘Black Electronic Music’ corner. Denk dan zeker aan muziek uit Detroit, Chicago, New York, UK, maar ook zeker de early (90’s) house, techno en hardcore scene uit Europa met Amsterdam, Rotterdam en Antwerpen als voorlopers, hebben ons geïnspireerd.

Jullie worden door Marco Muhring (DGTL) zelfs de meest veelbelovende dj’s van Nederland genoemd. Wat vinden jullie daarvan?

Wij kennen Marco niet persoonlijk en hebben nog geen kennis met hem mogen maken, des te toffer dat hij ons benoemt! Means a lot dat iemand buiten je cirkel en een grote speler in de Nederlandse dance scene je naam noemt.

In jullie sets en producties hoor ik enorm veel verscheidenheid. Jazz, blues, ghetto, house, disco, acid, electro,… Noem maar op. Van waar kregen jullie zo’n brede muzieksmaak?

Jazz, blues, disco maar ook hiphop en traditionele Surinaamse muziek horen wij al van kleins af aan binnen onze familiekringen. Dat is zeg maar onze basis. We zijn met ritme geboren en opgevoed. Ghetto house/tech, acid en electro zijn dan muziekstromingen waar we tijdens onze pubertijd mee in aanraking kwamen en hebben hun roots uit de ‘Black Electronic Music Culture’. Je leest veel over de eerste dj’s uit Detroit, Chicago et cetera die naar Europa kwamen, hier met de elektronische muziekcultuur in aanraking kwamen en die twee stijlen gingen mixen. Die eclectische manier van draaien willen wij ook wij in stand houden. Vandaar dat je in onze sets en producties altijd een beetje van alles hoort.

Jullie lijken me ook wel 2 dj’s die enorm diep graven naar nieuwe (of oude) tracks. Wat zijn jullie favoriete platen shops of kanalen om nieuwe schijven te vinden?

Shout-out to Clone Records in Rotterdam! We proberen daar vaak te zijn, maar tegenwoordig is het ook zo handig dat je online je platen of WAV-jes kan bestellen en dat doen we dan meestal via Juno, Discogs, maar ook Bandcamp verdient goed aan ons (lachen). Maar we krijgen ook best veel promo’s van hele toffe artiesten!

Ik las dat jullie vroeger samen op stap gingen. Wat waren jullie favoriete plekjes om te gaan dansen? 

Maastheater, Nighttown, St. Jobsveen Now & Wow in Rotterdam van Ted en Pietra (en hun feesten daarvoor, Super Bimbo, MTC), waren plekken waar we vaak samen met onze vriendengroep te vinden waren. Ook Off-Corso in Rotterdam en later de TROUW en Studio80 in Amsterdam waren plaatsen waar we geregeld kwamen.

En geen leuke anekdotes uit die tijd? 

Vaak zeiden we tegen elkaar als we weer ergens aan het feesten waren: “Ooit staan we daar ook”.  Op die momenten dachten we niet eens dat we samen zouden draaien, des te mooier is het dat we dit avontuur nu met z’n tweeën mogen beleven.

En dan natuurlijk als we het over vroeger hebben, moeten we ook even naar de toekomst polsen. Wat willen jullie graag nog bereiken in jullie carrière? 

Als het universum het ons gunt willen we gewoon de wereld over. Elk relevant festival of goeie club ter wereld willen we plat spelen. We zijn ook bezig met ons eigen label op te zetten, wat dit jaar nog gelanceerd zal worden. Ik (Joginda) zou nog wel graag programmeur van een toffe club of festival willen worden, denk ik. En ja ik (Mike) zie mezelf eigenlijk wel filmmuziek maken!

Nu, jullie draaien en produceren samen, dus jullie spenderen best veel tijd met elkaar veronderstel ik. Zijn er soms spanningen?

Valt op zich mee dat we veel tijd samen spenderen, want lang leven het internet! We zien elkaar bijna elk weekend natuurlijk, maar voor de rest gebeurt alles via Zoom calls, Whatsapp berichtjes et cetera. Betreft spanningen… wat je zegt… soms (lachen).

Nog enkele weekjes en jullie draaien op Horst Festival. Wat zijn jullie verwachtingen?

Jullie hebben geen idee hoeveel zin wij hebben in deze boeking! En los van de boeking willen we gewoon het festival als bezoeker ook meemaken . We spelen een set van 2,5 uur op vrijdag, maar zaterdag gaan we als ravers lekker rondstruinen en toffe acts checken.

Info en tickets voor Horst Festival vind je hier.

En aangezien jullie echte diggers zijn. Willen jullie enkele plaatjes delen met onze lezers?

Blijft altijd lastig… Er is zoveel toffe muziek de laatste tijd, maar voor dit interview gaan we voor deze 7 platen… Waarom 7? Geen idee (lachen).

De playlist

De tracks

Konduku - Gegek [Nous’Klaer Audio]

Ik ben echt fan van zijn producties en het label waar het op gereleaset is. We draaien in elke set wel een Konduku plaat..

DJ Crisps - Lickwood [Shall Not Fade]

We zijn ook zware fan van deze guy! Onze homie uit Rotterdam Dj Crisps levert altijd de sickste UKG tracks out there…

PAS1 - Crofters Dub [Draconian Audio]

Shout-out naar Paul! Een guy die we via social media hebben leren kennen en ons altijd als eerste de ziekste UK Grime tracks stuurt. 

Etch - Parisian Strut ft. PurpFlavJames & DJ Magic Fingers [PURP005]

Lekkere houseplaat toch? Bpm iets omhoog, zon op je bakkes en GO!!

Zenker Brothers - Focus On Positivity [Illiantape]

Headsdown, eyes closed…

MoMA Ready - Acid Spade FT. Spade [Haus of Altr. ]

Sexy Acid…

Simo Cell - Whispers

Of gewoon stil zijn… #FIRE

Oh ja, nog een laatste tip! Als je van dreamy acid breaks houdt, check dan vooral de nieuwe EP van Beyun, Spectral Calibration, op haar eigen label Vault Wax. 6 juli komt hij uit!

 

Kopfoto: © Black Cadmium

Hey, jij daar!

We steken met de What Happens crew erg veel tijd in het cureren van evenementen en het schrijven van artikels, maar veel feedback krijgen we over het algemeen niet. Daarom hebben we een korte enquête opgesteld, om even te checken of we het nog steeds goed doen. Heb je een paar minuten? Het zou ons gigantisch hard helpen.

Breng me naar de enquête