Overslaan en naar de inhoud gaan
menu
Dour 2017

25/03/2017 / Fay Haelterman

Dour 2017: Tijd om iets nieuws te ontdekken

136 artiesten werden al aangekondigd voor Dour. Is dat veel? Volgens de normen van Dour, dat doorgaat van 12 tot 16 juli, gaat het nog niet eens over helft van de line-up. Als je van veel muziekgenres houdt, is Dour dus een waar paradijs. Ook voor de technoliefhebber zijn er al minstens 10 namen die je moet zien.

Adam Beyer


Het moet niet altijd nieuw, hip en cool zijn. Robuuste techno uit de jaren negentig is en blijft de moeite waard. Of hij nu de ouderwetse electrohamer bovenhaalt of de klemtoon legt op de hypnotische, afgeborstelde minimalmelodieën, Adam Beyers sets zijn strak, foutloos en een toonbeeld van perfectionisme.

 

Sam Paganini


Nog zo'n held uit de jaren negentig, eentje die ook onder Adam Beyers label Drumcode Records zit, trouwens. Zijn hit Zoë uit 1996 zal misschien wel een belletje doen rinkelen en ook Rave uit 2014 bewijst dat hij het na al die jaren nog steeds kan met zijn zogenaamde 'sexy groovy dark techno'. Verwacht je niet dat industrieel gekletter sexy kan zijn? Laat hem je op Dour van het tegendeel overtuigen.

 

 

Tale of Us


Italianen: ze brengen ons pizza en techno. De muziek van Tale of Us is écht Italiaans, met oeverloze emotie en zwaar, dreigend drama. Heb je vrienden die techno nog moeten ontdekken als hun grote liefde? Neem ze dan mee naar deze set, want deze sound is echt toegankelijk.

 

 

Demian Licht


Amelie Lens en Nina Kraviz houden zich recht in de mannenwereld die techno is, maar er zijn zeker nog andere vrouwen de moeite waard om te ontdekken op Dour. Zelf beschrijft Demian Licht haar muziek als ‘conceptuele techno’ en als je dat een erg vaag begrip vindt, zegt het je misschien meer als we je vertellen dat ze duidelijk beïnvloedt wordt door electro en tech house. Met geprojecteerde beelden van huisvrouwen uit de jaren ‘50 weet ze ook feilloos een feministische boodschap met haar beats mee te geven - what’s not to like?

https://www.youtube.com/watch?v=rk48DxpZQhU

 

 

DJ AZF


Yes, nog zo’n zalige madam. Het werd dringend tijd dat Parijs nog eens een dj naar voor schoof die perfect de weg kent in de wereld van de duistere techno. Jennifer Cardini en Teki Latex hadden dus groot gelijk om DJ AZF onder hun vleugels te nemen. Niet dat ze die protégés nodig heeft: met haar stevige acid-erfenis en bijna wiskundige precisie overtuigt ze je in een vingerknip van haar kunnen.

https://www.youtube.com/watch?v=2v3ZKUCjN6Q&t=1229s

 

 

Karennn


Psst, fan van Blawan? Krijg hem dan gewoon twee keer voor de prijs van één. Met Karennn doet hij een duootje met Pariah. De reden daarvoor is niet geheel onverwacht: ‘ze houden allebei wel van techno’. Ze staan bekend om hun monsterlijke livesets die nooit ook maar een beetje hetzelfde zijn. Genoeg reden om dit niet te missen, dus.

 

 

Dax J


Industriële techno zonder al te veel poespas? De echte gekken zakken al op woensdag af naar Dour - om het, inderdaad, tot maandagochtend vol te houden - en pikken er een set van Dax J mee. Iemand die er zijn hand niet voor omdraait om 10 uur lang de Berghain op stelten te zetten, past maar al te goed bij deze uitputtingsslag. Hij deinst er niet van terug om zijn sound regelmatig te transformeren, maar als je houdt van zware bassen en een beetje acid op z’n tijd, verwachten we je op woensdag.

https://www.youtube.com/watch?v=PK51Pn-6w6E&t=1655s

 

 

Carl Craig met Versus


Het gezicht van Detroit Techno heeft geen introductie meer nodig. Maar in plaats van zich te focussen op zijn draaitafel, doet hij het nu even anders. In 2008 pakte Carl Craig uit met Versus, waarbij hij zijn elektronische tracks combineerde met een live orkest. Geen onbekend fenomeen meer in de technowereld, want onder andere Jeff Mills en Derrick May gingen hem achterna. Carl Craig wordt samen met 5 klassieke muzikanten ook net dat tikje toegankelijker, dus ook hier kan je al je vrienden mee naartoe nemen.

 

 

Roman Flügel


Met al zijn aliassen heeft Roman Flügel een serieus oeuvre uitgebouwd, van house die rechtstreeks uit de eighties lijkt te komen naar futuristische techno. Zijn laatste plaat All the right noises was een pak rustiger, dus we zijn benieuwd met welk gevoel hij het podium zal betreden.

 

 

KiNK


Om af te sluiten kiezen we voor de kerel die de ‘beste live act’ werd genoemd door Resident Advisor Na een ongeïnspireerde periode keerde KiNK in 2016 helemaal terug met zijn single Valentine’s Groove, waarbij Cupido je inderdaad recht met zijn pijlen treft en je dolverliefd maakt op de track. Hij balanceert voortdurend op de grens tussen house en techno en wij worden er vooral erg blij van als hij van het muurtje valt en aan de duistere zijde belandt. Dit is je kans om zelf te ontdekken welke kant hij uitgaat!

De eerste namen voor Dour zijn op z’n minst veelbelovend te noemen. Wij kijken dus al reikhalzend uit naar de volgende lading.

 

Hey, jij daar!

We steken met de What Happens crew erg veel tijd in het cureren van evenementen en het schrijven van artikels, maar veel feedback krijgen we over het algemeen niet. Daarom hebben we een korte enquête opgesteld, om even te checken of we het nog steeds goed doen. Heb je een paar minuten? Het zou ons gigantisch hard helpen.

Breng me naar de enquête