Overslaan en naar de inhoud gaan
menu
Afbeelding

23/03/2016 / Raisa Moureau

#INTERVIEW: Youri De Coninck over 4 jaar Floorfiller

Floorfiller is echt booming. Bijna elke week organiseren ze wel ergens een feestje met een line-up om te beginnen watertanden en ze beginnen stages op festivals te versieren alsof het niks is. 25 maart vieren ze in Café d'Anvers hun vierde verjaardag met de vurige schone Nina Kraviz op kop. Wij gingen eens langs bij Youri De Coninck, founding father van Floorfiller, en vroegen hem naar het verleden, het heden en de toekomst van zijn liefdeskind.

What Happens - Floorfiller is ondertussen niet meer weg te denken uit het Belgische nachtleven. We kunnen het niet ontkennen, het gaat hard voor Floorfiller. Vertel eens Youri, hoe is het allemaal begonnen?

Youri - Ik wou altijd al iets met muziek doen. In het begin was dat als dj, maar ik had het gevoel dat er meer inzat. Precies vijf jaar geleden had ik een moeilijke periode in mijn leven. Mijn verdriet zette ik om in motivatie. Ik besloot alles over boord te gooien en in de muzieksector te stappen. Het was voor mij alles of niks.

Vervolgens heb ik ongeveer een jaar uitgetrokken om alles te plannen. Ik stelde een team samen, deed mijn research en stelde me enkele vragen zoals: Waarom heeft België geen grote labels? Waarom hebben wij geen Cocoon, Minus of Cadenza? Hoe kan het dat dit niet doorbreekt? België is nochtans een hele grote speler geweest in de opkomst van de elektronische muziekwereld.

Uiteindelijk kwam ik tot de conclusie dat België nog niets had zoals ‘een gouden driehoek’, zoals ik het noem. Dat is eigenlijk het totaalplaatje: een label, agency en event in één. Dat is Floorfiller. 

Ondertussen zijn we een hechte familie geworden en heeft ieder zijn eigen specialisatie, dat is onze kracht.

WH - Had je ooit gedacht dat het zo’n succes zou worden?

Youri - Neen. Voor mezelf wel omdat als je iets opstart is het natuurlijk belangrijk dat je eerst en vooral in jezelf gelooft. Dag in dag uit heb ik hier naartoe gewerkt, stoppen was voor mij geen optie.

Een jaar geleden had ik nooit gedacht dat nu, 25 maart, Nina Kraviz op onze line-up zou staan. Nina is echt een exclusieve artiest. Hetzelfde geldt eigenlijk voor Alan Fitzpatrick en Len Faki die al eerder bij ons de line-up sierden. Deze exclusieve events zijn voor ons als organisatie misschien ene grote investering maar de naamsbekendheid die we hier voor terugkrijgen, dat opent deuren in de scene. 

WH - Wat is voor jou de sleutel tot succes geweest?

Youri - Doorzettingsvermogen. Je gaat tien keer kopje onder, maar je komt altijd terug boven. Eén, twee of zelfs drie slechte events hebben hoort er gewoon bij, daar leer je uit. Veel mensen denken: een feest geven staat gelijk aan poen pakken, maar zo werkt het nu eenmaal niet.

Onze samenwerking met Café d’Anvers heeft ook mee aan de wieg gestaan van ons grote succes. Door hen hebben we meer mogelijkheden gekregen om te evolueren tot waar we nu staan. 

WH - Als we zo eens vergelijken vroeger en nu. Hoeveel aanwezigen telden dan je eerste feestjes en op welk aantal staat de teller nu?

Youri - Wanneer we vroeger kleinere, internationale artiesten naar onze events haalden, was er gemiddeld 300-500 man aanwezig. Nu halen we dit aantal met onze eigen, lokale artiesten.

WH - Zetten jullie veel in qua (digitale) marketing?

Youri - 95% van de marketing die we doen, is digitale marketing. We hebben ontdekt dat je door digitaal te gaan veel meer bereik hebt en veel minder geld uitgeeft.

WH - Wat is voor jou het beste Floorfiller feestje aller tijden? 

Youri - 3 jaar Floorfiller met Alan Fitzpatrick. Niet enkel het feest was geslaagd, het was ook een geslaagde boeking. Café d’Anvers was voor mij al jarenlang mijn favoriete discotheek. Iedereen die er al geweest is, weet dat het genre dat hier gedraaid wordt meer naar de tech-house neigt.

Als je dan de zaak uitverkocht krijgt, denk je wel even van - Fuck, ik heb CDA uitverkocht gekregen met techno. Toen besefte ik pas wat we gedaan hadden en dat was voor mij echt iets speciaals. Dit was voor Floorfiller de eerste grote boost. 

WH - Hoe hard kijk je ernaar uit om met Nina achter de decks te kruipen?

Youri - Ik kijk er vooral naar uit hoe Nina achter onze deck gaat dansen! We hebben al zo veel grote, internationale namen geboekt en uiteindelijk zijn het ook maar mensen. 

WH - Wie zou je nog graag eens uitnodigen achter de decks van Floorfiller?

Youri - Carl Cox. Hij gaat misschien nog 5 jaar mee en dan gaat ie stoppen. Ik hoop dus dat ik hem daarvoor zeker eens kan uitnodigen!

WH - Dit jaar hebben jullie voor het eerst een stage op Extrema Outdoor. Wat mogen we daar verwachten?

Youri - Enkel Floorfiller residents komen hier draaien. We boeken al zoveel internationale artiesten het hele jaar door. Nu hadden we zoiets van: het is tijd voor onze mannen. Op onze stage zal je dus talent van eigen bodem te zien en te horen krijgen.

We zijn echt blij dat we dit jaar op Extrema mogen staan. In het begin hadden we al contact met hen maar op dat moment waren we als organisatie nog niet groot genoeg. Na 2015 hebben we wel bewezen dat we dit aankunnen, we kijken er dus enorm hard naar uit.

WH - Zijn er nog festivals waar jullie deze zomer niet zullen ontbreken?

Youri - Voorlopig staan Aftrsun Festival en Maze Festival ook nog op de agenda. Dit jaar organiseren we op 23 juli voor de eerste keer ons eigen festival. Een beetje de Floorfiller Outdoor van vorig jaar, maar we zien het deze keer grootser. Het zal doorgaan op een nieuwe exclusieve locatie, en we gaan uitpakken met een dikke naam.

WH - Als je een nummer moet kiezen dat Floorfiller helemaal typeert, welk kies je dan?

Youri - De eerste releas van Patrick Topping: Walk on. Een dikke bass én een catchy melodie. Een plaat die ik echt veel en heel lang gespeeld heb. Ik heb altijd in Patrick Topping geloofd, ookal was hij überhaupt nog niet bekend. Het is ook gewoon een hele chille gast. Wij hebben hem trouwens met Floorfiller naar België gehaald, dat was zijn eerste buitenlandse gig.

WH - Wat wil je nog graag bereiken met Floorfiller?

Youri - Mijn doel was eerst Limburg, vervolgens België en nu wil ik naar het buitenland. Ik wil niet enkel onze events naar de top brengen maar ook onze artiesten. Ik wil dat onze platen gekocht worden in de hele wereld.

Maar we moeten realistisch blijven. Voorlopig vind ik dat we nog niet genoeg in België hebben gedaan om deze stappen te zetten. Als ik met 100% zekerheid kan zeggen dat ik in België bij de absolute top hoor, dan pas ga ik een stapje verder.

Merci Youri! En heel veel succes!

Foto's door: Maxime Byttebier / Guy Houben / Michiel Lateur

Hey, jij daar!

We steken met de What Happens crew erg veel tijd in het cureren van evenementen en het schrijven van artikels, maar veel feedback krijgen we over het algemeen niet. Daarom hebben we een korte enquête opgesteld, om even te checken of we het nog steeds goed doen. Heb je een paar minuten? Het zou ons gigantisch hard helpen.

Breng me naar de enquête