Overslaan en naar de inhoud gaan
menu
Foto  van Blauwdruk

12/01/2024 / Pieter-Jan Nerinckx

#CLUSTER: Blauwdruk introduceert artificiële intelligentie binnen het Gentse nachtleven

Tijdens CLUSTER bezetten ze de bunker van BROEI voor een avond vol live-acts en generatieve kunst.

CLUSTER is een multi-venue festival door verschillende jonge collectieven uit Gent. Tijdens het openingsweekend van Ghent European Youth Capital 2024 nemen de collectieven voor één nacht 15 verschillende venues over, om de kracht van de Gentse nachtcultuur te tonen. In het kader van dit festival beginnen we met een tijdelijke, wekelijkse rubriek die telkens het woord geeft aan een deelnemend collectief. Vandaag op het menu: Blauwdruk. 

Het collectief ontstond uit een passie voor code, muziek en nightlife. Ondanks soms eerder negatieve houdingen van de creatieve sector ten opzichte van artificiële intelligentie, ziet Blauwdruk net de sterktes in van het medium. Algoritmes, code en software die in symbiose met de artiest bestaan, kunnen voor prachtige resultaten zorgen. 

Blauwdruk wordt een terugkerend concept, waar innovatie, technologie en kunst nauw worden verweven om vernieuwende nightlife concepten op te leveren. Toch willen ze het breder aanpakken dan enkel AI introduceren in het nachtleven. Het collectief moet een plaats worden voor experiment en waar creatieve denkers hun systemen op een publiek kunnen loslaten. 

(Lees verder onder de afbeelding.)

Foto  van Blauwdruk
© Blauwdruk

Vanwaar komt jullie naam?

Een blauwdruk staat voor het eerste plan van een systeem of een gebouw. Het reflecteert voor ons dat we een platform willen bieden aan jonge visuele kunstenaars om te experimenteren, uit te proberen, hun ‘plan’ in uitvoering te brengen. Het is in essentie een technische term, maar met een poëtische bijklank. We vonden het dan ook erg passen bij een avond waar technologie wordt ingezet om muziek te begeleiden en kunst te creëren. 

Jullie zeggen AI naar de dansvloer te brengen. Hoe gaat dat nu precies in z'n werk?

Voor ons eerste event in BarBroos programmeerden we een AI-systeem dat muziek in real-time omzet naar visuals. Het systeem is gebaseerd op GANs, een vorm van AI-modellen die zich uitstekend leent voor real-time beeldgeneratie. Mensen konden daarnaast hun eigen beeldmateriaal van de stad in de aanloop van het event uploaden, waarna het AI-model erop werd getraind. Aan de hand van die data, creëerde het model in geen tijd nieuwe Gentse gebouwen op de beat van de muziek. De avond werd zo naast generatief ook participatief. Iets wat we heel graag willen meenemen naar onze komende evenementen!

(Lees verder onder de afbeelding.)

Foto  van Blauwdruk
© Blauwdruk

Hoe verliep jullie eerste editie in BarBroos?

We hadden onze eerste editie niet beter kunnen voorstellen. De hele avond was het zowel op het terras als binnen koppen lopen, waardoor ons LED-scherm zelfs wat te klein bleek. Elke DJ heeft een heel eigen sound gebracht, met veel variatie doorheen de avond op begeleiding van de prachtige visuals door onze guest VJ Mirjam.

Welk concept hebben jullie klaarstaan voor Cluster?

Het collectief host deze keer de bunker in BROEI. We starten vroeg en brengen de eerste helft van de avond uitsluitend elektronische live-acts. Visuals spelen opnieuw een centrale rol, waarvoor we ons eigen AI-systeem nog eens boven halen, maar ook twee jonge VJ’s hebben uitgenodigd om hun ding te doen. Denk LED-schermen, projectoren en heel straffe muziek!

En welke muziek gaat daarbij gepaard gaan?

Muzikaal zien we CLUSTER als de perfecte gelegenheid om uit onze comfortzone te stappen en live-acts te combineren met DJ’s als afterparty. De live-acts zullen zich begeven tussen ambient en IDM, een mix tussen melancholische synths, diepe bassen en veel percussie. Aangezien wij één van de venues zijn die het minst lang kunnen doorgaan hebben we gekozen voor een energetische afsluiter.

(Info en tickets onder de afbeelding.)

Foto  van Blauwdruk
© Blauwdruk
Kopfoto: © Blauwdruk

Hey, jij daar!

We steken met de What Happens crew erg veel tijd in het cureren van evenementen en het schrijven van artikels, maar veel feedback krijgen we over het algemeen niet. Daarom hebben we een korte enquête opgesteld, om even te checken of we het nog steeds goed doen. Heb je een paar minuten? Het zou ons gigantisch hard helpen.

Breng me naar de enquête