Overslaan en naar de inhoud gaan
menu
Foto  van Kuntsucht

15/02/2024 / Warre Vanhoutte

#CLUSTER: Kuntsucht

Samen met BATS, ZEITGEIST en WØRTAAL beloven ze het hardste familiefeest van Cluster!

CLUSTER is een multi-venue festival door verschillende jonge collectieven uit Gent. Tijdens het openingsweekend van Ghent European Youth Capital 2024 nemen de collectieven voor één nacht 15 verschillende venues over, om de kracht van de Gentse nachtcultuur te tonen. In het kader van dit festival beginnen we met een tijdelijke, wekelijkse rubriek die telkens het woord geeft aan een deelnemend collectief. We zijn ondertussen al bij het laatste artikel van deze rubriek gekomen, met vandaag op het menu: Kuntsucht. 

Onder de frisse winterzon hadden we een fijn gesprek met Djahid en Echo, twee leden van Kuntsucht. Ze namen ons niet alleen mee in de sfeer van hun aankomende evenement op Cluster, maar deelden ook hun perspectieven over 'safer spaces' in het (Gentse) nachtleven.

Foto  van Kuntsucht & Burenhinder - Muziekclub Wintercircus, gemaakt door Linde Stevens, in opdracht van Kuntsucht
© Linde Stevens
Foto  van Kuntsucht & Burenhinder - Muziekclub Wintercircus, gemaakt door Linde Stevens, in opdracht van Kuntsucht
© Linde Stevens
Foto  van Kuntsucht & Burenhinder - Muziekclub Wintercircus, gemaakt door Linde Stevens, in opdracht van Kuntsucht
© Linde Stevens
Foto  van Kuntsucht & Burenhinder - Muziekclub Wintercircus, gemaakt door Linde Stevens, in opdracht van Kuntsucht
© Linde Stevens

Voor de mensen die jullie niet kennen, kunnen jullie vertellen hoe het idee voor Kuntsucht ontstaan is en hoe het zich heeft ontwikkeld tot wat het nu is?

Het idee voor Kuntsucht is eigenlijk anderhalf jaar geleden ontstaan, met twee mensen die ermee begonnen waren. Tijdens het allereerste feest kregen ze hulp van verschillende mensen, waaronder wij. Het succes van dat evenement opende de deuren naar samenwerkingen met organisaties als Boomtown, Wintercircus en Democrazy gedurende het afgelopen jaar. Hierdoor hebben we langzaamaan een reputatie opgebouwd in de scene, wat ons deed nadenken over onze doelen en focus. Nu hebben we deze visie verder verankerd.

Wat waren de uitdagingen tijdens het eerste jaar van Kuntsucht?

In het begin was de uitdaging de samenwerking met het team zelf. De eerste twee organisatoren hadden een heel vast beeld van wat ze wilden en ze waren heel fel 'into the party scene', wat helemaal oké is. Maar we voelden zelf de nood en we hoorden van andere feestgangers dat het nodig was om in te zetten op safer spaces. Uiteindelijk, toen Djahid organisator werd, is alles veel duidelijker geworden.

Na veel discussie hebben we besloten om Kuntsucht ook te rebranden. Ook al is de essentie van wat we doen nog hetzelfde, is er wel een groot verschil. We wilden het wat authentieker maken voor onszelf, wat moeilijk is als je een collectief neemt dat is ontstaan met andere mensen.

Wat waren voor jullie de hoogtepunten in dit eerste jaar?

We hebben echt genoten van onze samenwerkingen tijdens Boomtown en de Gentse Feesten. Ook Wintercircus was geweldig, met geen klachten over grensoverschrijdend gedrag en een divers publiek, wat precies is wat we proberen te bereiken. Het is mooi om te zien dat ons werk wordt opgemerkt en gewaardeerd.

Een ander hoogtepunt voor ons is de betrokkenheid van organisaties en collectieven die naar ons toekomen voor hulp bij safer spaces en het organiseren van evenementen. We werken samen met verschillende collectieven om beleid te ontwikkelen. Zelfs Decadance heeft ons gevraagd om samen te werken aan een safer space policy en sfeerbeheer beleid, omdat ze onze ervaring waarderen. Dit is een bevestiging dat we op de goede weg zijn.

Wat betreft beleid, we zijn bezig met het ontwikkelen van nieuwe, enigszins activistische policies. Het is waardevol dat we in een team zitten waar alle ideeën besproken kunnen worden en we eruit kunnen halen wat echt werkt. Luisteren naar ons publiek is essentieel bij het opstellen van beleid, en we zijn enthousiast over de positieve reacties op onze inspanningen.

Daarnaast werken we aan samenwerkingen in België en internationaal, wat een geweldige kans is. We vinden het belangrijk om onze nieuwe leden in de queer, rave en hardcore scene voor te stellen aan de buitenwereld. Deze scenes komen vaak samen, maar vallen niet altijd op. Bijvoorbeeld, Stimular is een evenement dat super queer is, wat misschien niet direct wordt verwacht bij dit soort muziek. Wij streven ernaar om de intersection tussen muziek en community te benadrukken, en deze nieuwe leden dragen daar zeker aan bij.

Foto  van Kuntsucht, gemaakt door Frederik Aerts
© Frederik Aerts
Foto  van Kuntsucht, gemaakt door Frederik Aerts
© Frederik Aerts

Kunnen jullie je kijk op het Gentse nachtleven duiden en hebben jullie als rave-collectief gemakkelijk jullie plaats gevonden hier in Gent?

We zijn vrij tevreden met het Gentse nachtleven. Gent lijkt meer en meer in te zetten op safer spaces en community. Wat betreft de rave-scene, ontdekten we dat het niet zozeer aan een specifieke stad is gekoppeld, maar meer aan wat je wilt bereiken met je evenementen. Hoewel Gent soms meer open lijkt en zeker safer spaces biedt, gebeurt dit voornamelijk op specifieke feestjes.

Het vinden van onze plek als rave-collectief in Gent verliep eigenlijk vrij soepel. Met prominente persoonlijkheden in onze oorspronkelijke groep, die al bekend waren in de scene, en ons brede netwerk, hebben we gemakkelijk tips gekregen en samengewerkt met andere collectieven. De liefde voor muziek en het sociale aspect hebben het ook vergemakkelijkt om contacten te leggen en een plaats te vinden. Kansen komen natuurlijk niet vanzelf, je moet actief zoeken.

Wat is voor jullie cruciaal op een nacht-event?

Toegankelijkheid staat centraal, ongeacht sociale klasse, capaciteiten, huidskleur of andere kenmerken. Het bijwonen van een event waar safe spaces en anti-discriminatieprincipes gelden, is van groot belang. Zelfs als er geen officieel sfeerbeheer is, moet de community onderling zorgen voor een positieve sfeer. 

Het is cruciaal om jezelf op je gemak te voelen tijdens feestjes. Als persoon van kleur hecht je extra belang aan veiligheid en erken je de impact van inclusiviteit op zowel de mentale gezondheid als de uitgaanservaring. Voor Kuntsucht is het essentieel dat diversiteit binnen het collectief wordt uitgedragen, ook bij het selecteren van dj's, met de nadruk op flinta, poc en queer artiesten. 

Foto  van Kuntsucht, gemaakt door Manon Zwartjes
© Manon Zwartjes

Hoe ziet een nacht op een evenement van Kuntsucht eruit en wat mogen bezoekers verwachten tijdens jullie event op Cluster?

De volgende editie wordt heel bijzonder. We bundelen de krachten met vier collectieven: BATS, ZEITGEIST, WØRTAAL en wij. Dit zijn allemaal goede vrienden, en dit vormt de community waar we eerder over spraken in de scene waarin we ons bevinden. Voor ons voelt het als één groot familiefeest. We zijn ontzettend enthousiast over onze line-up, waarbij veel van de sets worden verzorgd door dj's van verschillende collectieven in B2B-stijl. Daarnaast creëren we een prikkelarme ruimte en communiceren we duidelijk over onze waarden en normen.

Verwacht ook krachtige, goede en stevige muziek. We hebben sfeerbeheer, ons eigen samengestelde team, om een goede sfeer te waarborgen. En vooral veel plezier. Alle collectieven doen dit echt uit liefde voor de scene, wat altijd een heel positieve sfeer met zich meebrengt. Aan het einde van zo'n feest komt iedereen samen op het podium met een grote glimlach. Dus veel liefde, eigenlijk gewoon veel liefde.

Foto  van Kuntsucht, gemaakt door Nel Samoy
© Nel Samoy
Kopfoto: © Kuntsucht

Hey, jij daar!

We steken met de What Happens crew erg veel tijd in het cureren van evenementen en het schrijven van artikels, maar veel feedback krijgen we over het algemeen niet. Daarom hebben we een korte enquête opgesteld, om even te checken of we het nog steeds goed doen. Heb je een paar minuten? Het zou ons gigantisch hard helpen.

Breng me naar de enquête