Overslaan en naar de inhoud gaan
menu
C12 op zaterdag bij Listen Festival 2022

24/03/2023 / Dieter Holvoet , Sophie Daniels

Zes artiesten om zeker te checken op Listen Festival 2023

Van hemelse elektronische harp tot helse elektronische beats

De nieuwe editie van Listen Festival is diverser dan ooit: verspreid over maar liefst 15 locaties doorheen Brussel kan je de meest uiteenlopende muzikale performances gaan bezichtigen. Wij maakten een selectie van de artiesten die er voor ons uitspringen, zowel concerten als clubnachten. Check naast ons overzichtje zeker ook eens de volledige lineup en vergeet geen tickets te kopen: een heel deel evenementen zijn bijna uitverkocht.

Cheb Runner

Reda Senhaji, beter bekend als Cheb Runner, is een Brusselse jonge kerel met Marrokaanse roots. Die dualiteit is tegelijk ook de rode draad in zijn muziek: het is een combinatie tussen traditionele Marrokaanse muziek en traditionele Westerse muziek. Luisterend naar zijn werk van de afgelopen jaren kan je dat traditionele interpreteren als de jaren '80. Luister maar eens naar zijn laatste EP, 'Raï Beat System': een samensmelting van traditionele Raï-elementen en het onweerstaanbare, Belgische new beat geluid. Lees zeker eens zijn interview met Listen van eind vorig jaar.

Cheb Runner is te zien op het feestje van Not Your Techno op vrijdag, in het capabele gezelschap van o.a. CCL, Sara Dziri en Spirite b2b Acid Lillies. Het evenement gaat door in Imprimerie, een tijdelijk bezettingsproject in de voormalige drukkerij van de Nationale Bank in Brussel op wandelafstand van Brussel Centraal.

Ange Halliwell

Ange Halliwell is een Franse muzikant die al jaren mooie en oprechte muziek maakt door zijn harp een moderne twist te geven, met computers. Na verschillende EP's en singles bracht hij 'The Wheel Of Time' uit, een prachtige verzameling van muziekstukken die in 2020 vorm gaven aan zijn debuutalbum. Zijn nummers zijn vaak instrumentaal, soms ook gecombineerd met gezongen, gesproken of geschreeuwde stemmen. Check bijvoorbeeld eens 'Lands of my dream': een meer dan 14 minuten durende trip, begeleid door Halliwell's prachtige muziek, rustgevende omgevingsgeluiden, dromerige beelden en Malibu's hemelse stem.

Je kan hem aan het werk zien op vrijdag in de Botanique, vergezeld van andere getalenteerde artiesten zoals Jennifur, die we vorig jaar al eens interviewden na de release van zijn album en tegenwoordig ook een sterke liveset heeft uitgewerkt, of de Franse producer en DJ Coucou Chloë, die bekend staat voor haar donkere, zwoele en experimentele beats.

Malibu, de Franse elektronische muzikant wiens stem je hoort in bovenstaande video, treedt trouwens ook op op Listen Festival: op hetzelfde moment als de optredens in de Botanique kan je in de Notre-Dame van Laken-kerk terecht voor een uniek concert met haar en Marina Herlop, die we vorig jaar al in de kijker zetten in context van Nuits Sonores.

Octo Octa

De naam Octo Octa ontstond toen ze nog studeerde in New Hampshire, maar was destijds een bijzaak terwijl ze zich focuste op haar band Horny Vampyre. In 2011 kwam haar eerste soloplaat uit en begon ze een carrière als house-dj en -producer. Samen met haar partner Eris Drew richtte ze het event en het gelijknamige label T4T LUV NRG op. In 2019 schonk ze ons 'Resonant Body', haar vijfde album, een mix van house, techno en breaks die haar handelsmerk zijn, en daar voegt ze een flinke scheut acid aan toe. Haar dj-sets zijn een prachtige introductie tot garage house en techno en stralen tonnen positieve energie uit. Dit is een must see!

Octo Octa is te gast op Listen x Spek x Gay Haze in Buda Bxl. Ze staat er op de rol met artiesten als Fais Le Beau, Dee Diggs, Sixsixsixties en Roi Perez

Objekt

De Duitse producer Objekt staat bekend als rasechte innovator van de elektronische muziek, omwille van zijn polyritmische mixstijl. Hoewel techno en UK-georiënteerde genres zijn grootste liefde zijn, draait hij ook electro, house, acid of drum'n'bass. In 2018 werd hij zelfs door het gerenomeerde MixMag verkozen tot beste dj van het jaar.

Wie Objekt ooit live aan het werk zag, weet dat hij met zijn ongenaakbare techniek pioniert in grensverleggende geluiden. Eentje die het zeldzame talent bezit om je urenlang mee te voeren op een reis langs mechanische house, jungle, glitchy garage en cathartische techno, om je al die muziek tegelijkertijd te laten hercontextualiseren met een popplaat die je totaal op het verkeerde been zet. Let's go!

Objekt kan je terugvinden op Listen x Under My Garage x Kalahari Oyster Cult x Chanoirs in de C12. 

SNTS

De anonieme producer met een gruizige, heads-down stijl van techno en een focus op vinyl, SNTS dook eind 2012 voor het eerst op. Zijn stijl is een mix van warehouse techno, post-punk en EBM. SNTS staat aan het hoofd van twee labels SNTS Records en Sacred Court Labels, waar hij ook regelmatig eigen muziek op uit brengt. 

Na twee EP series (Scenes en Chapters) uitgebracht op zijn eigen label, EP's op Edit Select Records en Horizontal Ground, verscheen in 2015 zijn eerste LP, 'The Rustling of the Leaves', een ongelooflijk goed opgebouwde collectie van zeven tracks (plus een indrukwekkende Polar Inertia remix), gaande van donkere ambient tot monsterlijke techno floor killers.

Je kan SNTS aanschouwen op Listen x Fuse in de Fuse samen met andere kleppers als Phara, Regis, Öspiel en Peder Mannerfelt.

Authentically Plastic

Samen met Nyege Nyege, een collectief dat jonge talenten uit verschillende Afrikaanse subculturen promoot, bundelen Pilar en Listen Festival hun krachten voor een clubnacht die zowel deel is van Pilar's ASAP Festival als Listen Festival. 

Wij kijken alvast uit naar de set van Authentically Plastic: een DJ, producer en artiest uit Kampala, Oeganda wiens muziek (noodzakelijkerwijs) een politiek tintje met zich meedraagt. Het feit dat hen er nooit voor teruggeschrokken is om normen en verwachtingen te verstoren zorgt ervoor dat hen door conservatieve Oegandese media en politici ook wel 'Demon of the Nile' wordt genoemd.

Hen runt een losbandige clubavond in Kampala genaamd ANTI-MASS, waarmee hen een platform wilt bieden aan femme, queer en experimentele artiesten in een steeds repressiever sociaal klimaat. Hun sets, tegelijk duister en speels, gebruiken gqom, vogue en techno als basis voor het verkennen van andere onbekende geluiden.

Kopfoto: © Maryan Sayd

Hey, jij daar!

We steken met de What Happens crew erg veel tijd in het cureren van evenementen en het schrijven van artikels, maar veel feedback krijgen we over het algemeen niet. Daarom hebben we een korte enquête opgesteld, om even te checken of we het nog steeds goed doen. Heb je een paar minuten? Het zou ons gigantisch hard helpen.

Breng me naar de enquête