Overslaan en naar de inhoud gaan
menu
C12 op zaterdag van Listen Festival 2022

07/04/2022 / Dieter Holvoet

Dit was Listen Festival 2022

Een memorabele editie met toplocaties, getalenteerde artiesten en een uiterst warme sfeer.

Listen Festival zit er weer op. Ook dit jaar waren ze terug met hun vaste formule: vijf dagen lang clubben, concerts, workshops en talks verspreid over verschillende locaties in Brussel. Ondanks dat ook wij zoals de meeste mensen doorheen de week moeten werken zijn we er toch in geslaagd op donderdagavond, zaterdagnacht en zondagnamiddag wat evenementen van het Brusselse stadsfestival bij te wonen. Graag delen we met jullie onze ervaringen, vergezeld van enkele prachtige beelden.

Ons eerste evenement van de week vond plaats op donderdag in het Planetarium aan de Heizel. Veel respect voor de unieke venue was aan de orde: geen drank toegestaan, alleen zitplaatsen en als je de zaal om een of andere reden moet verlaten mocht je niet meer terug binnen. Achteraf gezien was dat niet slecht: het doel van deze luistersessie was om je letterlijk mee te nemen naar andere planeten, en te veel geroezemoes zou die sfeer verpesten. Terrence Dixon bracht een ambient luistersessie, live gebracht met de synthesizer en ondersteund door unieke visuals die geprojecteerd werden op het koepelvormige plafond van de zaal. Het was een indrukwekkende, unieke ervaring, maar als je een live technoset of een feestje verwachtte kwam je wel met honger buiten.

Terrence Dixon in het Brusselse Planetarium voor Listen Festival
© Simon Leloup

Zaterdagavond begon ik het feestweekend met Hangar's langverwachte evenement: een feestje in de treinhal van Brussel-Noord met Job Jobse, Lola Haro en Kappen. Die laatste opende de avond met een zomers hoedje en groovy beats. Erna volgde Lola Haro, Belgisch opkomend talent die je afgelopen jaren op menig festivalaffiche zag passeren. Ze nam over met eerder rustige house en breaks. Naarmate de avond vorderde ging het tempo omhoog en nam Job Jobse over, die de rest van de nacht zou vullen met een energieke tranceset, afgewisseld met klassieke Belgische klassiekers van artiesten als CJ Bolland en andere rave tracks.

Tegen vijf uur was het gedaan in het Noordstation, waarna iedereen vrij snel buiten moest: tijd voor bisnummers was er niet. Op een namiddag de hele stationshal klaarmaken om het dan in enkele uren weer af te breken en spik en span terug open te zetten voor de treinreizigers: een erg indrukwekkende prestatie van Hangar. Dat ze in staat zijn om zo'n zaken te verwezenlijken hebben ze in het verleden ook al bewezen, denk maar aan bv. de benefiet open air aan het Atomium die onlangs helemaal werd georganiseerd en opgebouwd in één dag.

Job Jobse in het Noordstation voor Hangar bij Listen Festival 2022
© Annika Wallis
Lola Haro in het Noordstation voor Hangar bij Listen Festival 2022
© Annika Wallis

Omdat we nog niet naar huis wouden en C12 nog tot 7u 's ochtends doorging, zijn we daar nog even langs geweest. Daar toegekomen werden we begroet door twee kleine, snikhete zalen met een dichte mist. Er hing een veel gemoedelijkere, meer respectvolle sfeer dan in het Noordstation, waar wat te veel geduwd en getrokken werd naar mijn zin. De headliners hadden we al gemist, maar in de grote zaal van C12 zagen we Skee Mask nog aan het werk. Hij bracht een snelle en energieke set vol breaks, dub en techno met een feilloze mixtechniek.

C12 op zaterdag bij Listen Festival 2022
© Maryan Sayd
C12 op zaterdag bij Listen Festival 2022
© Maryan Sayd

De volgende dag, enkele uren slaap en een stevig ontbijt later, vertrokken we naar Brussel Congres: een metrostation dat voor de gelegenheid werd omgebouwd tot een heuse club. Vroeger gebeurde dat naar horen zeggen wel vaker, maar om veiligheidsredenen zouden ze daarmee gestopt zijn. Tot nu dus. De namiddag begon op het gemakje: niet te veel mensen, rustige, bijna lounge-achtige techno. Die rust duurde naar mijn mening iets te lang: het tempo bleef laag en de sets iets te homogeen, zonder veel variatie. Kim Kenis, A. Brehme, Jakob, Marco Shuttle en Lunar Convoy zorgden wel voor een mooie muziekselectie, maar er miste wat schwung. Na een tijdje begon het er gelukkig iets steviger aan toe te gaan: luidere techno, hardere breaks, vettige acid en melodietjes die de eentonigheid doorbraken. Al bij al een leuk feestje op weer een unieke locatie, en net zoals bij C12 met een erg aangenaam publiek.

Brussel Congrès bij Listen Festival 2022
© Jente Waerzeggers
Brussel Congrès bij Listen Festival 2022
© Jente Waerzeggers
Brussel Congrès bij Listen Festival 2022
© Maryan Sayd

De nacht was aangebroken, en maandag stond ons op te wachten. Op naar ons bedje dus. Dit was Listen Festival 2022, bedankt allemaal!

 

Kopfoto: © Maryan Sayd