Overslaan en naar de inhoud gaan
menu
Foto  van Horst Arts & Music Festival 2023, gemaakt door Illias Teirlinck, in opdracht van Horst

06/05/2023 / Dieter Holvoet

Een terugblik op de eerste dag van Horst 2023

Where the wild things are.

De eerste dag van Horst zit er alweer op, en wat kunnen we zeggen: het was weer dik in orde. Terwijl vorig jaar een deel van de stages hergebruikt werden, kregen dit jaar de meeste stages een facelift of een volledig nieuw ontwerp. Toen we binnenkwamen werden we direct begroet met de chaos en absurditeit die we zo hard appreciëren op een festival als Horst: een aantal tuners stonden met hun auto's voor de eethal, motorkap open en extreem harde bassen door hun speakers aan het pompen. Op een cartooneske manier staken festivalbezoekers hun hoofd in de auto, om hun haar weggeblazen te zien van de bassen. Dit tafereel is Joe Namy's contributie aan de expo van Horst, die je dit weekend verspreid over het festivalterrein kan bewonderen.

Foto  van Horst Arts & Music Festival 2023, gemaakt door Illias Teirlinck, in opdracht van Horst
© Illias Teirlinck

Openen deden we jammer genoeg pas om 20u 's avonds - ja hoor, ook wij hebben full time jobs - aan Le Soleil Rouge, vroeger bekend als Bodies In Alliance of de openluchtstage. Aan de decks stonden DJ Familymart. Wie? Wij hadden geen idee, en ook de website van Horst deed er mysterieus over. Tot bleek dat dit duo niemand minder was dan 2manydjs, de gebroers Dewaele. Zoals we gewend zijn van deze legendes brachten ze een extatische electro- en technoset om U tegen te zeggen.

Foto  van 2manydjs en Horst Arts & Music Festival 2023, gemaakt door Illias Teirlinck, in opdracht van Horst
© Illias Teirlinck
Foto  van Horst Arts & Music Festival 2023, gemaakt door Illias Teirlinck, in opdracht van Horst
© Illias Teirlinck

Even later besloten we ook eens Bored Lord te checken aan State of Play, het nieuwe podium juist buiten de vorige mainstage. Sinds in die zaal in context van het Asiat Park-project een klimzaal is opgericht kan die niet meer gebruikt worden door het festival. Persoonlijk vinden we dat echter geen groot verlies, die zaal was vaak tot de rand gevuld met volk en veel te warm. In de ruil krijgen we een nieuwe openluchtstage die is vormgegeven met een combinatie van betonnen en plastic buizen en palmbomen. Bored Lord was exact wat we van haar verwacht hadden: een ravey, dubby set vol heftige bassen en breakbeats. Ons blijft haar remix van Modeselektor's 'Social Distancing' bij, een track die goed de energie en sfeer van haar set representeert.

Foto  van Horst Arts & Music Festival 2023, gemaakt door Illias Teirlinck, in opdracht van Horst
© Illias Teirlinck

Als volgende op de planning stonden het powerduo DJ Fuckoff & Narciss. Als opvolgers van Bored Lord slaagden ze er in zonder moeite de sfeer en energie over te nemen. Ook zij gingen voor een stevige set met harde bassen en tracks van over het hele hard dance-spectrum. Eén nummer dat ons bijbleef was 'Shoot To Kill' van Juicy Selekta, een intense breakbeatschijf met samples van de legendarische 'Voodoo People' van The Prodigy.

Afsluiten deden we waar we de avond gestart zijn, aan de Soleil Rouge met SASS, een b2b2b van Moxie, Peach, Saoirse en Shanti Celeste. Met hun uptempo, happy house set bleken ze de perfecte afsluiter te zijn van de eerste festivaldag.


Sluit je zelf graag dit weekend nog aan? Zaterdagtickets zijn jammer genoeg al uitverkocht, maar voor zondag zijn er nog beschikbaar aan €64 per stuk. De expo kan je trouwens ook na het festival nog bezoeken, die blijft open van 18 mei tot 30 juli.

Kopfoto: © Illias Teirlinck

Hey, jij daar!

We steken met de What Happens crew erg veel tijd in het cureren van evenementen en het schrijven van artikels, maar veel feedback krijgen we over het algemeen niet. Daarom hebben we een korte enquête opgesteld, om even te checken of we het nog steeds goed doen. Heb je een paar minuten? Het zou ons gigantisch hard helpen.

Breng me naar de enquête