Overslaan en naar de inhoud gaan
menu
Foto  van Horst Arts & Music Festival 2022, gemaakt door Dieter Van Caneghem

28/04/2023 / Dieter Holvoet

Dit zijn onze 10 tips voor Horst 2023

Een welafgewogen selectie over festivaldagen, stages en genres heen.

Het is weer tijd voor onze jaarlijkse afspraak met Horst, het mekka voor liefhebbers van alternatieve, elektronische dansmuziek. De underground artiestenselecties die het festival ons elk jaar opnieuw voorschotelt vragen om een grondige deep-dive, een dagenlang opzoeken van namen en beluisteren van sets en producties. Die zoektocht hebben we ondertussen achter de rug en het resultaat delen we graag met jullie. Tien artiesten waarvan wij vinden dat jij ze gezien moet hebben - plus nog wat eervolle vermeldingen, want kiezen is verliezen.

Op zoek naar de volledige lineup?

Die vind je hier.

Vrijdag

Mika Oki (20:30, roll pitch yaw - surge heave sway)

Mika Oki is een artiest die van vele markten thuis is: naast haar achtergrond in beeldhouwkunst en elektro-akoestische muziek weet ze ook nog eens AV-installaties, muziekproductie en mixen van torenhoge kwaliteit neer te zetten. In haar dj-sets toont de in Parijs gevestigde artieste een duidelijke voorkeur voor UK-rooted sounds, maar tegelijk laat ze zich niet beperken door genres. Ze is een meester in het samenbrengen van schijnbaar tegenstrijdige geluiden en ze slaagt er telkens opnieuw in de grenzen tussen club- en ambientmuziek te vervagen. Het is moeilijk te voorspellen wat voor set ze op Horst zal brengen - een bass-heavy, club-ready set zoals vorig jaar in de Moon Ra of een eerder ambient set zoals ze die een paar maanden geleden nog bracht voor Kiosk Radio.

DJ Fuckoff & Narciss (22:00, State Of Play)

Zowel DJ Fuckoff en Narciss staan apart al bekend als erg capabele DJ's en producers, maar zet ze tezamen en je krijgt vonken. Narciss ken je misschien via tracks als 'Tall People' of 'What's Poppin (Narciss' Champagne Poppin Remix)'. DJ Fuckoff heeft dan weer vooral seksueel getinte nummers als 'Boy U Nasty' en 'Sex U' op haar palmares staan. Verwacht je aan een set met muziek van over het hele hard dance-spectrum die de mainstage zal doen overstromen van energie, zweet en glimlachende gezichten. Check om al in de mood te komen maar eens hun populaire HÖR-set, waar hun enthousiaste uitstraling even aanstekelijk werkt als de uiterst energieke muziek die ze door de speakers blazen.

SASS (Moxie, Peach, Saoirse en Shanti Celeste) (22:00, Le Soleil Rouge)

Zowel met hun solocarriëres als met hun krachtige b2b2b2b bewezen deze grieten in het verleden al meermaals dat ze goed weten waar ze mee bezig zijn. Ondanks de kou, regen en dus lage opkomst was hun set van vorig jaar op het hoofdpodium van Draaimolen een groot succes. Verwacht je aan een mix vol groovy, vrolijkmakende house.

Eervolle vermeldingen

Altijd beetje een verrassing in welke richting Nosedrip zal spelen, maar een b2b met mede-lokale held Aroh gaat ongetwijfeld knetteren. Bored Lord staat bekend om haar krachtige rave/breaks edits zoals deze en tourt sinds kort ook de wereld rond met haar even energieke DJ-sets. Ampe is resident van het Gentse queer collectief Butternut, haar stijl is het best te omschrijven als groovy en uiterst energiek. Aanrader!

 

Zaterdag

Bass Toast (14:00, Le Soleil Rouge)

Bass Toast, half Belgisch, half Portugees, is een in Brussel gevestigde jonge selector, producer en labeleigenaar met wiens label Cosmic Breeze Records hij een platform biedt voor hedendaagse Europese house en andere soulvolle subgenres. Hij cureerde eerder al het Antwerpse Transit Festival en is regelmatig te zien bij Kiosk Radio en in verschillende Belgische clubs en festivals. In het verleden kreeg hij al support van andere lokale artiesten als Lefto, AliA en DTM Funk - niet geheel ontoevallig DJ's wiens muzikale stijl vergelijkbaar zijn met de zijne. Als je je zaterdag graag op een rustige en zonnige manier wil beginnen ben je bij Bass Toast aan het juiste adres.

For All Queens (16:30, Vesshcell)

For All Queens is een collectief dat de ballroomgemeenschap wil vertegenwoordigen in Brussel. Ze geven queer mensen van kleur een podium in de vorm van DJ sets die begeleid worden door dansers en een MC. Hun optreden van vorig jaar was een waanzinnig zweterig en energiek feest, wat waarschijnlijk één van de redenen is waarom ze dit jaar een slot krijgen van maar liefst vijf uur lang. Lees zeker eens het interview van VICE voor wat meer achtergrondinfo over hun organisatie, en ga zaterdagnamiddag zeker eens piepen in de put.

dj lostboi (22:00, roll pitch yaw - surge heave sway)

dj lostboi is een alias van Malibu, de ambient muzikant die enkele weken geleden nog een uniek optreden gaf met Marina Herlop in de Kerk van Laken, voor Listen Festival. Terwijl Malibu's nummers vaak verwijzingen naar de natuur bevatten, bijvoorbeeld met het geluid van rollende golven, geeft ze als lostboi de voorkeur aan het geluid van verkeer of trillende telefoons, waarbij ze rust vindt in het achtergrondgezoem van het hedendaagse stadsleven. lostboi's etherische sfeer en gebruik van samples doet denken aan de muziek van Burial, maar verwacht hier geen breakbeats: de 'roll pitch yaw - surge heave sway' stage nodigt je uit tot rust en het opzoeken van hogere sferen. Als onderstaande set je ding is, zoek dan zeker ook eens haar EP's 'UNTITLED' en 'GOT LOST'.

Mama Snake & Spekki Webu (23:00, EYES. EYES. baby.)

Spekki Webu wordt wel eens omschreven als een slangenbezweerder; een artiest wiens ingewikkelde selecties van jungle, tripped-out trance, breaks, goa en tribal techno een dansvloer naar buitenaardse hoogten kunnen tillen. Ondanks de zuiverheid van zijn sets is er nog steeds een zekere rauwheid in het werk van de DJ/producer en chef van het Mirror Zone-label - een kwaliteit die is gevormd door jaren door te brengen in de gabberscene en als junglist in en rond zijn geboorteplaats Delft. Na eerdere gezamenlijke optredens op onder andere Dekmantel Selectors en het Finse Solstice Festival bundelt Spekki Webu opnieuw de krachten met Mama Snake. Maak je klaar voor een b2b-les die ongeremd zal zijn door genres of tempo's.

Eervolle vermeldingen

BBC resident DJ, selector en spilfiguur van de Londense underground Jamz Supernova bezweert haar publiek met sets die global clubgeluiden, broken beats en UK Funky verkennen. Bitter Babe & Nick León zijn een match made in heaven, dat bewezen ze al eerder met hun gedeelde sets en producties.

 

Zondag

Mad Miran & Mankiyan (17:00, EYES. EYES. baby.)

Nog zo'n veelbelovende b2b van deze editie van Horst wordt die van Mad Miran en Mankiyan. De ene Nederlands, de andere Belgisch, maar beiden heel getalenteerde, genrebuigende artiesten achter de decks. Verwacht je aan iets tussen electro, bass, IDM en dubstep, maar waarschijnlijk ook ver erbuiten.

Dienne (20:30, roll pitch yaw - surge heave sway)

De Belgische componiste, zangeres en multi-instrumentaliste Dienne bouwt muziek en soundscapes die de beelden en verhalen uitbeelden die achter haar ogen spelen. Ze creëert abstracte en melancholische muziekstukken door analoge instrumenten als de hobo, de piano en de fluit te combineren met weergalmende zang en bewerkte elektronische samples. Verwacht je aan een sereen concert, een verdiende adempauze tijdens de derde festivaldag.

Evian Christ (22:30, Vesshcell)

High-energy, experimentele trance met vleugjes deconstructed club en absurditeit. Evian Christ werkte ooit nog mee aan 'Yeezus' van Kanye West en met zijn Trance Party concept veroverde hij de afgelopen jaren club na club. Check zeker eens zijn 3voor12 DJ shortlist om wat muziek te leren kennen waar hij enthousiast over is.

Eervolle vermeldingen

Job Jobse sloot in 2021 op legendarische wijze het festival af en zal ook dit jaar ongetwijfeld een memorabele set brengen. Mevis is organisator van het Brusselse rustige muziek en brunchconcept Matinée, hij opent de luisterstage met een twee uur durende set. DBridge & Donato Dozzy werden door Resident Advisor reeds getipt als dé must-see act van het festival en ook wij zijn erg benieuwd. Waltur van het Antwerpse hardcorecollectief Burenhinder spraken we een maand geleden nog over haar closing set op Horst en zal ongetwijfeld een mateloze energie brengen naar de Moon Ra.

Met dank aan Diederik, Johannes en Laura voor de tips.

Kopfoto: © Dieter Van Caneghem

Hey, jij daar!

We steken met de What Happens crew erg veel tijd in het cureren van evenementen en het schrijven van artikels, maar veel feedback krijgen we over het algemeen niet. Daarom hebben we een korte enquête opgesteld, om even te checken of we het nog steeds goed doen. Heb je een paar minuten? Het zou ons gigantisch hard helpen.

Breng me naar de enquête