Ook deze editie aanwezig?
Ontdek onze 10 artiesten die je moet gezien hebben op Horst 2022.
31/08/2021 / Dieter Holvoet
Speciaal voor jullie doken we in de lineup. Van mellow funk tot happy hardcore, er is voor ieder wat wils.
Ontdek onze 10 artiesten die je moet gezien hebben op Horst 2022.
Volgende week is het eindelijk zo ver: een nieuwe editie van Horst Festival. Zoals altijd vind je op de lineup niet de meest bekende, voor de hand liggende artiesten, maar wel de meest getalenteerde. Net daarom doken wij in de lijst en kozen we onze 10 favorieten uit. Headliner en technopionier Jeff Mills heeft op ons lijstje plaats moeten maken voor minder bekende artiesten, maar is daarom zeker niet minder de moeite om live te zien. De rest van de lineup en de timetable vind je trouwens terug in ons vorig artikel over Horst.
Londense DJ/producer die kickt op hoge BPM's en zonder moeite schakelt tussen happy, ravey genres
De Londense India Jordan was initieel bekend in het Britse clubcircuit als promotor van ambient nights. Later begon die met producen en vond die hun passie in euforische, hoge BPM's in de stijl van o.a. UK garage, happy hardcore and bassline.
Unieke artiest die hemelse stemsamples combineert met daverende electronica.
De in Zwitserland geboren, Nepalees-Tibetaanse Aïsha Devi is een echt fenomeen binnen de electronica-scene. Haar intense, vervormde vocale samples worden versmolten met sombere en soms industriële instrumentatie. Ze is al jarenlang bezig met meditatie en dat heeft naar eigen zeggen een grote invloed op haar werk. Mijn favoriete track? 'Light Luxury', van haar album 'DNA Feelings' uit 2018. Kippenvel!
Deze Boiler Room is een prachtig voorbeeld van haar live performances. Op Horst zal ze een DJ set brengen, maar haar unieke muziekstijl herken je bij beiden.
Je weet misschien niet wat te verwachten, maar wees maar zeker dat het uniek en steengoed zal zijn.
Veelzijdigheid is een schone zaak en de platencollectie van Kuba'97 is precies dat: bekijk maar eens zijn #cratedigging feature van een maand geleden. Zijn sound zal van set tot set verschillen, jonglerend met tempo's en stemmingen. Zijn specialiteit is het vertalen van zijn eigen verhaal naar de dansvloer en tegelijk te blijven inspelen op het publiek. Van hard aankomende piekmomenten tot subtiele opwarmers: of de set nu opvliegende breaks vereist uit het tijdperk van de beruchte warehouse raves of een zacht patroon van rustgevende ambient pads, Kuba'97 zal het antwoord in zijn platentas kunnen vinden.
Van diep beukende techno tot de meest verfijnde jazz, Menica blijft verrassen.
Ze is DJ, founder van Ojoo Music én zit mee in het crew management van het Portugese Waking Life festival. Menica groeide samen op met de opkomst van de Belgische electronica-scene. Wat begon als het dj duo Dirty Twosome is uitgegroeid tot haar eigen soloproject Menica. Onlangs verzamelde ze voor ons tien van haar meest favoriete tracks, dat artikel lees je hier.
Amsterdamse furie die bekend staat voor haar loeiharde trance en nineties raveplaten.
Als kind vertelde ze haar ouders dat ze later graag Tiësto wou worden, tegenwoordig is ze mooi op weg. Kiki Wesselo, beter bekend als KI/KI, kan je het beste gaan opzoeken als je fan bent van de hardere elektronische muziek. Ze weet als geen andere de grenzen te vervagen tussen techno, trance, hardcore en oude ravemuziek. Haar energie is aanstekelijk: ze schaamt zich niet om te tonen hoe hard ze houdt van de muziek die ze draait en springt er altijd op los achter haar draaitafels.
Obscure new beat, disco, funk en meer, verzameld door één van de beste Brusselse selectors
Verzamelaar, curator, verbinder, risiconemer- Alfred Anders is een van de belangrijkste slagaders van het Brusselse muzieklandschap en nachtleven. Hij heeft het afgelopen decennium naam gemaakt als DJ en meer recentelijk als oprichter van de bekende Brusselse platenzaak en label Crevette Records. Hij is constant bezig met het vormgeven en uitvoeren van grote plannen in de eigenzinnige hoofdstad die hij thuis noemt. Als DJ zoekt hij gepassioneerd naar onbekende pareltjes, exotische en vreemde beats, die binnenkomen en intrigeren.
Drie legendes uit de elektronische muziekscene brengen samen diepe, donkere, hypnotische techno.
Circle Of Live is een evenementenconcept en een platenlabel gecureerd door Sebastian Mullaert. Ze focussen zich op live-acts, met als doel de waarden van spontaniteit en improvisatie in ere te houden. Het project brengt topartiesten die bekend zijn om hun live optredens samen en geeft hen de kans om deel te nemen aan live jamsessies in clubs over de hele wereld. Op het moment van schrijven zijn 24 artiesten aangesloten bij Circle Of Live, een overzichtje vind je op hun website.
Peter Van Hoesen is een gevestigde waarde in de Belgische technoscene. Hij groeide op in Antwerpen, maar woont tegenwoordig in Berlijn. Al sinds 2000 is hij bezig met het producen van experimentele elektronische muziek. Hij heeft doorheen de jaren al geproduced en evenementen georganiseerd rond verschillende soorten elektronische muziek, waaronder ambient, breaks, drum and bass en dubstep, maar hij blijft het meest bekend voor zijn donkere, hypnotische techno.
De Zweedse Sebastian Mullaert is van hetzelfde kaliber: hij is producer, live performer en oprichter van het Circle Of Live-concept en is al sinds de mid 90's bezig in de elektronische muziekscène. Als kind speelde hij orgel en viool, trad hij op in orkesten, strijkkwartetten en popbands en in zijn late tienerjaren begon hij met het ontwikkelen van elektronische muziek. Die invloeden zijn duidelijk als je zijn live performances ziet: hij combineert graag klassieke muziek met moderne, elektronische muziek. Zo heeft hij in het verleden ook al de krachten gebundeld met Tonhalle Zürich, een van de top 10 filharmonische orkesten ter wereld. Laat zijn talent vooral voor zich spreken in de volgende video.
Neel is een artiest met ongeëvenaarde skills, of het nu gaat om produceren in de studio, DJ'en of live spelen over de hele wereld. Zijn muziek combineert ritme en textuur met techno, wat resulteert in een zweverig, hypnotische geluid. Met releases op labels als Token Records en Spectrum Spools bevestigt hij alleen maar de kwaliteit van zijn muziek.
De langdurige samenwerking met Donato Dozzy, die begon met optredens en producties als Voices From The Lake, is geëvolueerd naar het samen runnen van het Spazio Disponibile-label. Tegelijkertijd staat Neel ook bekend als het brein achter Enisslab Studio, een mastering- en mixstudio die een go-to-place is voor veel, zo niet de meeste, hedendaagse technolabels.
House, funk, soul en alles ertussen. Zomerse vibes verzekerd.
Danilo Plessow, beter bekend als Motor City Drum Ensemble, is een gevestigde waarde binnen de Belgische en Nederlandse festivals: hij was de voorbije jaren te zien op onder andere Dour, Paradise City, WECANDANCE, Dekmantel, DGTL en Lowlands. Je begrijpt snel waarom hij zo veel geboekt wordt als je hem aan het werk ziet: zijn uitgebreide muziekkennis, zijn technische tovenarij achter de draaitafels en zijn uitgebreide platencollectie vol verborgen schatten zorgen ervoor dat zijn sets om het minst te zeggen memorabel zijn. Neem bijvoorbeeld zijn Boiler Room set van op Dekmantel: met meer dan 3 miljoen views later is het een van de meest bekeken video's op het YouTubekanaal.
Een ongeschoren baard en een perfecte mix tussen afro, jazz, hiphop, house en meer.
De Engelse producer en DJ Mr. Scruff is op vele vlakken gelijkaardig aan MCDE: hij is een geweldige selector met een heel veelzijdige muzieksmaak en een vlekkeloze techniek. Hij staat bekend voor zijn marathonsets waarbij hij vaak meer dan zes uur aan een stuk draait, zonder moeite schakelend tussen onder andere latin, afro, jazz, reggae, hiphop, house, broken beats, dubstep en UK bass. Je vraagt je misschien af, vanwaar de naam? Het is een verwijzing naar zijn ongeschoren gelaat en de typische met de losse hand-tekenstijl die hij gebruikt voor zijn videoclips, zoals deze clip van Get A Move On, zijn meest bekende track.
Gay Haze is een feestconcept dat opgestart werd door Vieira en Fais le Beau. Het zijn housefeestjes voor drie- à vierhonderd man die op plaatsvinden op wisselende locaties in Brussel. Hun doel is om een safe space te creëren waar iedereen zich betrokken voelt en waar je de vrijheid krijgt om raar te doen. De lgbt-gemeenschap is hun primaire doelgroep, maar ze staan open voor iedereen, van welke geaardheid, kleur of herkomst ook. Het draait om vrijheid, vriendelijkheid en respect.
En de muziek? Een mix van house, acid, new beat en nog veel meer. Geen superharde techno, maar hard genoeg om volledig op los te kunnen gaan.
De editie van 2019 werd met lovende recensies ontvangen toen ze verhuisden naar een nieuwe locatie: de Asiat-site, een voormalig militair terrein net buiten Brussel, met twee iconische koeltorens op de achtergrond. 2021 markeert nu grotere ambities, waaronder drie festivaldagen en meer dan 70 artiesten, variërend van bekende fanfavorieten tot opkomende scene-innovators. In lijn met onze kernwaarden omvat de line-up van dit jaar baanbrekende elektronische muziek in al zijn aspecten, of het nu techno, ambient, house, breaks of alles ertussen in is.
Horst, een festival waar we elk jaar al lang op voorhand naar uitkijken. Een meeslepende driedaagse symbiose van autonome kunst, inventieve architectuur en elektronische muziek. Hun lineups bestaan niet uit de meest bekende, voor de hand liggende artiesten, maar wel de meest getalenteerde. Ook de genres zijn heel erg uiteenlopend, van techno, tot funk, tot dubstep of acid, tot ambient of deconstructed club: er is gigantisch veel variatie, en dus voor iedereen wat wils. Wees maar zeker dat je terug naar huis gaat met een rugzak vol muzikale ontdekkingen!
Naast het muziekgedeelte van het festival gaat er telkens ook een kunsttentoonstelling door in de gebouwen van de Asiatsite, in de periode rond het festival. In de zomer organiseren ze ook af en toe open airs en labs waar je terecht kan voor talks, workshops en meer.