Overslaan en naar de inhoud gaan
menu
Foto van de Moon Ra stage op de tweede dag van Horst Festival 2021

18/04/2022 / Dieter Holvoet

10 artiesten die je moet gezien hebben op Horst 2022

We doken diep in de lineup, op zoek naar de meest veelbelovende performances

Binnen enkele weken is het weer zo ver, een nieuwe editie van Horst Arts & Music Festival. Na een memorabele vorige editie liggen de verwachtingen hoog en waren de weekendtickets op minder dan een week de deur uit. Zelfs voor er ook maar één naam van de lineup gedeeld was. De meeste bezoekers kennen het concept: een lineup vol onbekende, maar supergetalenteerde namen. Wij doken er in en kozen er speciaal voor jullie de meest veelbelovende acts uit.

Op zoek naar de volledige lineup?

Die vind je hier.

Vrijdag

Black Cadmium (16:00, Troppo Fiso!)

Joginda Macnack en Mike Richards vormen samen het Nederlandse duo Black Cadmium. Na vele jaren vonden de ravers elkaar terug op een dj-wedstrijd en sindsdien begon hun unieke samenwerking. Ze staan bekend om hun eclectische, maar uitstekende muziekselectie en worden op handen en voeten gedragen door DJ PierreOcto Octa en Josh Wink. We konden de twee strikken voor een gesprek over hun muzikale inspiratie, uitgaansverleden en eigen label. We konden de twee eerder deze maand strikken voor een interview, het resultaat lees je hier.

Dr. Rubinstein x Freddy K (22:30, Troppo Fiso!)

Ze zijn al lang goed bevriend en het is zeker ook niet de eerste keer dat ze samen achter de decks staan. Beiden zijn ze strikte vinyl-evangelisten, dus je weet wat je kan verwachten.

Freddy K is berucht om zijn epische 10, 14 en 16 uur durende sessies in de Berlijnse club ://about blank, waarbij hij altijd strikt vinyl speelde. Zijn sets zijn uiterst dansbaar en divers: als de timing goed is durft hij er ook wel eens Soft Cell, WestBam of Bronski Beat tussen te zwieren. Hij speelde zijn eerste Berghain-set in 2013, twee jaar later werd hij al gevraagd om de club af te sluiten, met energieniveaus die tot ver in de maandag bleven stijgen. De laatste 20 minuten zijn volgens hem het belangrijkste: blijf dus zeker tot het einde.

Dr. Rubinstein is geboren in Rusland en opgegroeid in Tel Aviv. Net zoals Freddy K verblijft ze tegenwoordig in de hoofdstad van de techno, Berlijn. Verwacht je aan een combinatie van hypnotische techno, vleugjes acid en 90's bangers.

Ook de moeite waard

Kato De Vidts brengt een ambient set met grotendeels eigen werk. Palms Trax, waarschijnlijk de grootste naam van de affiche, zal zeker ook het zonnetje meebrengen met zijn vrolijke house. Ook van Teki Latex hebben we grote verwachtingen, na die vorig jaar de pannen van het dak blies met zijn set.

Zaterdag

Sky H1 (live) (21:00, Turning Circles)

Nieuw dit jaar op Horst is Turning Circles: een binnenstage op vrijdag en zaterdag met rustige, ambient muziek. Ideaal dus om tussendoor even op adem te komen. Je kan echter meer verwachten dan gewoon rustige muziek: het zou Horst niet zijn moesten ze ook hier niet de creme-de-la-creme uit de scene uitnodigen. Sky H1 is er daar eentje van.

In haar ambient, downtempo producties verwerkt ze haar ervaringen in drum-'n-bass, grime, dubstep en techno. Eind december bracht ze haar eerste volwaardige album Azure uit, een werk dat zijn vorm kreeg aan de hand van live performances doorheen de jaren. Neem zeker ook eens een kijkje op haar simpele, maar prachtige website.

Torus (17:00, Turning Circles)

Torus is de alias van Joeri Woudstra, een enigmatische artiest uit Den Haag. Hij houdt het tempo van zijn producties en sets graag traag omdat hij veel belang hecht aan de emotionele sfeer in muziek. Tegelijk is hij erg enthousiast over moderne, experimentele hip-hop, maar ook oude Eurodance en trance. Die interessante combinatie uit zich onder andere in zijn Boiler Room-set in Rotterdam, waar hij nummers als 'Tuesday' van Drake en 'Lethal Industry' van Tiësto weet te combineren met experimentele ambient sferen en dromerige beats.

DJ Fett Burger (22:00, Bodies In Alliance)

DJ Fett Burger is de laatste jaren één van Noorwegens beste house dj's en producers geworden. Met de Noorse house uit de nineties als inspiratie en constante vernieuwing als major goal in zijn producties bracht hij de laatste jaren enkele absolute parels uit. We spraken de Sex Tags Mania co-founder enkele weken geleden over zijn jeugd in Noorwegen, nieuwe releases en burgers. Het resultaat van dat interview lees je hier.

Ook de moeite waard

Eris Drew & Octo Octa, partners in muziek en in de liefde, zijn bekend voor hun b2b's waar ze funky housenummers aan elkaar mixen en scratchen. Nederlandse DJ en producer Thessa Torsing aka upsammy is te zien aan de Turning Circles stage met een mix van experimentele elektronische dromerigheid, ruimtelijke soundscapes en buitenwereldse techno.

Zondag

Blawan (live) (19:00, Hovering Caress Amère)

In 2012 ontdekten we deze technoartiest nog op Pukkelpop, voor zijn grote doorbraak. Ondertussen kan je hem beschouwen als een van de grotere namen op de lineup. Jamie Roberts is een straffe producer die al een tijdje fantastische techno uitbrengt, solo als Blawan, Bored Young Adults en Kilner, en in duo met Pariah als Karenn. Hij bracht al producties uit op legendarische en toonaangevende labels zoals R&S, Clone Basement Series en Hessle Audio. Verwacht op Horst een donkere technoset aan de hand van een resem synthesizers, een beetje zoals zijn Boiler Room set in Berlijn.

LSDXOXO (20:00, Hovering Caress Amère)

De set van producer en DJ LSDXOXO wordt ongetwijfeld een goed feestje: hij staat bekend voor zijn energieke sets waarin hij regelmatig samples uit pop songs en andere vocals verwerkt. Tegenwoordig verblijft hij in Berlijn, waar hij zijn eigen queer-centrisch clubconcept Floorgasm host.

DVS1 (22:00, Hovering Caress Amère)

Deze man is al een gevestigde waarde sinds de hoogdagen van de Amerikaanse Midwest rave scene uit de jaren ’90. DVS1 ontpopte zich van daaruit al snel tot een dj met een torenhoge reputatie, gebaseerd op zijn veelzijdige talenten, aanstekelijke energie en fysische kracht achter de decks. Naast resident in Berghain, de meest befaamde club van Europa, is hij ook het gezicht achter HUSH en Mistress Recordings.

Mala & Coki (Digital Mystikz) (23:00, Bodies In Alliance)

Na de magische dubstepsets van onder andere Sicaria Sound in Moon Ra tijdens de laatste dag van de vorige editie van Horst, is deze zonder twijfel een must-see. Mala en Coki vormen samen Digital Mystikz en zijn echte zwaargewichten binnen de dubstep scene. Ze staan bekend voor hun tweemaandelijkse DMZ-avonden in Brixton, die beschouwd worden als een van de meest invloedrijke clubconcepten binnen het genre. Luister zeker eens naar hun legendarische Radio 1 Essential Mix als voorproefje.

J-Zbel (23:30, ROTUNDA)

Horst afsluiten met een knaller? Dit mysterieuze Franse trio is zowat de meest onvoorspelbare elektronische act die tegenwoordig de ronde doet. Met een mengelmoes van early rave tot acid, trance, breaks en hardcore 2.0 kunnen ze in een handomdraai een zaal tot sauna omtoveren. Eind vorig jaar bliezen ze nog de pannen van het dak in de Leuvense Stelplaats, de opname van die avond beluister je hieronder.

Ook de moeite waard

Mad Professor is een legende in de dub-wereld, verwacht je dus aan een hoogstaande set gebouwd op alle ervaring die hij opliep sinds de jaren '80. Brusselse DJ en model Emily Jeanne staat bekend voor haar experimentele technosets en -producties.

Kopfoto: © Max_M

Hey, jij daar!

We steken met de What Happens crew erg veel tijd in het cureren van evenementen en het schrijven van artikels, maar veel feedback krijgen we over het algemeen niet. Daarom hebben we een korte enquête opgesteld, om even te checken of we het nog steeds goed doen. Heb je een paar minuten? Het zou ons gigantisch hard helpen.

Breng me naar de enquête