Overslaan en naar de inhoud gaan
menu
Foto  van Horst Arts & Music Festival 2023, gemaakt door Illias Teirlinck, in opdracht van Horst

30/04/2024 / Dieter Holvoet , Steffie Verploeg , Evelyne Vanherf

Bij deze sets kan je ons terugvinden op Horst 2024

Een welafgewogen selectie artiesten over drie festivaldagen, stages en genres heen.

Het is weer tijd voor onze jaarlijkse afspraak met Horst, het mekka voor liefhebbers van alternatieve, elektronische dansmuziek. De underground artiestenselecties die het festival ons elk jaar opnieuw voorschotelt vragen om een grondige deep-dive, een dagenlang opzoeken van namen en beluisteren van sets en producties. Die zoektocht hebben we ondertussen achter de rug en het resultaat delen we graag met jullie. 

Donderdag
17:00 - 18:30: Bongo Hi-Fi (Vesshcell)
19:00 - 21:00: Jex Opolis (Le Soleil Rouge)
00:30 - 02:00: C.FRIM (Vesshcell)

Vrijdag
13:00 - 15:00: FUGA (The Swirl)
18:00 - 20:00: ANZ (Ring)
21:00 - 02:00: FOR ALL QUEENS (Vesshcell)
22:00 - 00:00: Dangermami (Ring)
00:00 - 02:00: Skream & Benga (Ring)

Zaterdag
14:00 - 15:30: Susobrino (Vesshcell)
19:00 - 20:00: Swayzak (live) (The Swirl)
19:00 - 20:00: Ben UFO (Moon Ra)
20:30 - 22:30: O’SIMMIE (Vesshcell)
22:00 - 00:00: Kendal & fka.m4a (Ring)

Foto  van Horst Arts & Music Festival 2023, gemaakt door Jeroen Verrecht, in opdracht van Horst
© Jeroen Verrecht

Donderdag

Bongo Hi-Fi (17:00 - 18:30, Vesshcell)

Voor degenen die van plan zijn om drie dagen lang te overleven op Horst en rustig willen beginnen op dag 1, hebben we een speciale traktatie: Bongo Hi-Fi. Als je nog niet hebt genoten van zijn voorgaande Horstset en je houdt van swingen op afrobeats en dancehall, dan is de Vesshcellstage van 17:00 tot 18:30 de plek waar je moet zijn! Met een mix van kwaito, reggae, zouk en meer biedt Bongo Hi-Fi een breed en relaxed muziekpalet.

 

Jex Opolis (19:00 - 21:00, Le Soleil Rouge)

De Canadese producer en DJ Jex Opolis is een unieke stem in het hedendaagse elektronische muzieklandschap. In de afgelopen tien jaar waren zijn labels (Good Timin' en het meer op de club gerichte Bad Timin') een constante aanwezigheid in de platentassen van 's werelds meest geliefde DJs. Als producer heeft Jex doorheen de jaren een hele reeks clubknallers uitgebracht, waaronder een aantal remixes die al miljoenen keer beluisterd zijn op streamingplatformen. Bereid je alvast voor op een vibey zomerset - nu enkel het weer nog meehebben!

 

C.FRIM (00:30 - 02:00, Vesshcell)

Afrobeat, house, footwork, rap, baile funk, ... - C.FRIM weeft telkens een rijk tapijt aan global club sounds. Vanuit haar perspectief als lid van de Ghanees-Filipijnse community worden haar dj-sets gevormd door een breed scala aan muziekstijlen. C.FRIM is ook medeoprichter van DUTTY, een platform ter bevordering van inclusiviteit voor de QTBIPOC-gemeenschap in de Australische muziekindustrie. Naast haar muziek is ze toegewijd aan het ondersteunen van ondervertegenwoordigde stemmen en het bevorderen van inclusiviteit en diversiteit. Ze creëert een inclusieve sfeer waar iedereen zich thuis voelt. Haar passie voor muziek gaat hand in hand met haar activisme voor diversiteit in de muziekscene.

 

Vrijdag

FUGA (13:00 - 15:00, The Swirl)

Vrijdag vroeg opstaan met een katerkop(je) en gewoon rechtstreeks naar The Swirl stage gaan om de tweede dag goed te beginnen met een set van Fuga? Dat is toch ons plan! Als resident van Funke en geïnspireerd door de diverse energie van de stad Gent, verkent Fuga graag de diepten van experimentele elektronische muziek. De sets van deze artieste vertellen altijd een verrassend verhaal dat dansers gegarandeerd opfleurt en met blije gezichten achterlaat. Van techno tot opzwepende breakbeats, van dub tot dromerige trance, Fuga daagt ons dansers graag uit met elke set. Dus zet je Shazam maar aan, want verborgen pareltjes komen zeker voorbij.

 

ANZ (18:00 - 20:00, Ring)

Ga hallo zeggen in de Ring voor the queen herself, ANZ! Een DJ en producer gevestigd in Manchester en bekend om haar genre-overstijgende producties en mixen. In haar werk verkent ze graag de verbindingen tussen electro, UK garage, jungle en meer, wat resulteert in een veelzijdige kijk op hedendaagse Britse clubmuziek - helder en onvoorspelbaar tegelijk. Als ANZ nog geen belletje doet rinkelen, luister dan zeker hieronder naar haar track 'You Could Be' en laat je vrijdagavond grooven door haar muziek 

 

FOR ALL QUEENS (21:00 - 02:00, Vesshcell)

Eentje die je zeker niet mag missen in de put, die bekend staat voor een explosieve sfeer, dansbare plaatjes, een uitgelaten publiek en heel veel liefde voor elkaar? Dat is For All Queens

FAQ viert de rijke erfenis van de ballroomcultuur, gecreëerd door zwarte transvrouwen en gender-non-conformisten, als een ruimte voor expressie, verzet, veerkracht en empowerment. 

Via zorgvuldig samengestelde evenementen en maandelijkse workshops verheft FAQ de stemmen van zwarte homo's, waardoor een veilige omgeving voor gedurfde zelfexpressie en gemeenschap wordt gegarandeerd. 

 

Dangermami (22:00 - 00:00, Ring)

Lilia aka Dangermami zal het publiek flink ophitten voor de legendes Skream & Benga. Ze is de leading mami van Femme Bass Mafia (FMB) en staat bekend om haar hard bonkende bass-sets. Als mentor bij FBM, een DJ- en muziekproductie leerprogramma voor FLINTA-personen, richt ze zich op het delen van haar passie voor bassmuziek en het creëren van een inclusieve leeromgeving. De rode draad in haar sets zijn natuurlijk de gure basslines, maar ze switcht gemakkelijk in een oogwenk tussen harde drums, baile funk en club bangers. 

 

Skream & Benga (00:00 - 02:00, Ring)

Het pronkjuweel van de lineup is ongetwijfeld de b2b tussen dubsteppioniers Skream en Benga. Na een onderbreking van bijna 12 jaar beginnen ze opnieuw met touren, waarbij Horst hun enige Belgische stop is.

Het duo werkte voor het laatst samen aan muziek in 2003, toen ze 'The Judgement' uitbrachten. In 2011 bundelden ze nog hun krachten voor een indrukwekkende BBC Radio 1 Essential Mix, om ten slotte vorig jaar aan te kondigen dat ze opnieuw zouden beginnen producen en een wereldtournee in gang zouden steken.

 

Zaterdag

Susobrino (14:00 - 15:30, Vesshcell)

In 2018 kreeg deze Boliviaans-Belgische artiest al de Most Promising Artist Red Bull Elektropedia-award en won hij twee jaar op rij de Champion Sound Battles. Dit jaar kwam hij opnieuw naar buiten met een liveshow en een nieuw album. Die laatste is samengesteld uit negen internationale samenwerkingen en is het resultaat van zijn avonturen door Latijns-Amerika tijdens zijn tour in 2023. SU SO BRI NO zal doorheen het jaar in vier verschillende delen worden uitgebracht. Het eerste hoofdstuk kwam vorige week uit, gaat over liefde en bestaat uit drie nummers met de vocalisten Ngenko, Dyce en Lisandro Skar.

Met zijn muziek verenigt Susobrino Afrikaanse ritmes, Zuid-Amerikaanse instrumenten, field recordings en bijna filmische elektronica tot een indrukwekkende liveshow. Het is werkelijk indrukwekkend hoe hij zonder haperen kan wisselen tussen zijn elektronische apparatuur en zijn resem akoestische instrumenten, die hij dan ook nog eens on the spot samplet en loopt. SU-SU-SU-SUSOBRINO!

 

Swayzak (live) (19:00 - 20:00, The Swirl)

Halverwege het festival moet je zeker even halthouden bij dit techhouseduo uit het Verenigd Koninkrijk dat bestaat uit James S. Taylor en David Brown. Hun kenmerkend geluid omvat genres als minimal, deep house, dub techno en glitch house, en laat een onuitwisbare indruk achter. Van tijdloze stukken zoals 'Snowboarding in Argentina' tot experimentele composities zoals 'Clicks and Cuts', ze behouden hun duistere, vervormde en onmiskenbare karakter. In deze dagen waar alles audioperfect moet zijn, geniet Swayzak ervan om anders te zijn en het spel niet helemaal te spelen zoals het gespeeld zou moeten worden. Ze omarmen technologie met behulp van niet-gesynchroniseerde laptops en externe effecten om een ​​op dub geïnspireerd geluid te creëren dat vaak veel zwaarder is dan hun studiowerk. Uitkijken naar deze set doen we zeker! 

 

O’SIMMIE (20:30 - 22:30, Vesshcell)

Maak kennis met de ambitieuze producer en dj O'SIMMIE. Na initieel opgepikt te worden door de Brusselse crew van Brikabrak, richtte hij later zijn eigen collectief Gloom Club op. Sindsdien ligt de Belgische underground aan zijn voeten: we herinneren ons nog levendig zijn vurige optreden aan de Rockamadour op Dour Festival vorig jaar.

Als je maar twee woorden zou krijgen om O'SIMMIE te beschrijven, dan dekken rave en ritme de lading. Met zijn sets brengt hij een eclectische, percussiegeladen, elektronische sound die perfect past bij de energie van zijn geboortestad. Een ode aan de stad, beïnvloed door underground clubculturen van over de hele wereld.

 

Kendal & fka.m4a (22:00 - 00:00, Ring)

Nog twee pareltjes op het menu van Horst: Kendal en fka.m4a.

Producent, DJ en Ritmo Fatale labelbaas Kendal wordt gedreven door zijn motto 'geen verleden, geen heden, geen toekomst', en laten we dit motto ook even vasthouden voor hoe we er na het festival uit zullen zien. Hij staat vooral bekend om zijn tijdloze producties en dj-sets en combineert italo-disco met EBM, trance en synth-wave, wat telkens opnieuw zorgt voor euforie en nostalgie op de dansvloer. fka.m4a zal aansluiten aan de decks met grenzeloze energie en eclectische mixen, verrijkt door zijn Londense roots. Volgens velen heeft iedereen in zijn leven een dosis fka.m4a nodig met zijn naadloze, feel-good mixen waar hij italo-disco, stevige house, hi-NRG-beats en psychedelische techno in vermengt.

 

Ben UFO (19:00 - 20:00, RING)

Ben UFO was enkele jaren geleden één van de meest gememede DJ's in de elektronische scene (inmiddels mogelijks overtroffen door Marlon Hoffstadt). Maar Ben is meer dan alleen goed meme-materiaal! Als medeoprichter van Hessle Audio heeft Ben UFO, samen met Pearson Sound en Pangaea, gezorgd voor enkele van de meest diverse en vernieuwende releases van de afgelopen jaren.

Ben blijft een van de weinige Britse DJ's die impact hebben gemaakt zonder een productiecarrière, wat zijn reputatie volledig te danken maakt aan zijn vaardigheden als selector en mixer. Hij verkent zowel oude als nieuwe geluiden, van house en garage tot dubstep en grime, en verder terug in de tijd - en dat op heel toegankelijke four-on-the-floor tracks.

Kopfoto: © Illias Teirlinck

Hey, jij daar!

We steken met de What Happens crew erg veel tijd in het cureren van evenementen en het schrijven van artikels, maar veel feedback krijgen we over het algemeen niet. Daarom hebben we een korte enquête opgesteld, om even te checken of we het nog steeds goed doen. Heb je een paar minuten? Het zou ons gigantisch hard helpen.

Breng me naar de enquête