Overslaan en naar de inhoud gaan
menu
DJ Fett Burger

04/04/2022 / Pieter-Jan Nerinckx

Interview en crate digging met DJ Fett Burger

Over zijn jeugd in Noorwegen, nieuwe releases en burgers

DJ Fett Burger is de laatste jaren één van Noorwegens beste house dj's en producers geworden. Met de Noorse house uit de nineties als inspiratie en constante vernieuwing als major goal in zijn producties bracht hij de laatste jaren enkele absolute parels uit. We spraken de Sex Tags Mania co-founder over zijn jeugd in Noorwegen, nieuwe releases en burgers. Njam.

WH: Wat waren je eerste aanrakingen met elektronische muziek?

De eerste echte encounter was via mijn neef, die ouder was dan ik, en hij was echt in techno. Mijn broer (DJ Sotofett) en ik namen de muziek uit zijn collectie op op tape. We waren toen nog erg jong, maar het wekte onze interesse, en we begonnen  willekeurige CD's te kopen, zoals Jungle compilaties, omdat het toen een hype was, en The Prodigy singles van hun tweede album.

Wat later, in 1995, was hiphop en breakdance het echte startpunt. Het was een groot deel van de gemeenschap waarin ik opgroeide. En door het breakdancen kwam ik in contact met vroege hiphop, electro en muziek die gebruikt werd om breaks te samplen, meestal funk en wat disco. In die tijd was één van Noorwegens beste scratch en battle DJ's, DJ Andy, mijn buurman, en mijn broer en ik mochten zijn platencollectie bekijken. Hij verkocht ook platen, funk, electro, jazz, disco en obscure parels aan verzamelaars. Dit was ver voor Discogs en online platenwinkels. Dus het was een hele reis! Mensen bestelden aan de hand van lijsten die ze per post kregen. Veel verzamelaars uit Japan herinner ik me. Hoe dan ook, toen, door het breakdancen, hadden video's gemaakt door Storm en Swift ook een enorme impact. Deze jongens hadden echt een goede muziek smaak, en speelden soulvolle, funky en jazzy dingen, maar niet de klassieke breakdance tunes, omdat die toch al zo overgedraaid waren. Deze originele aanpak maakte een grote indruk!

Op een zaterdagavond, luisterden mijn broer en ik naar de radio, en ze draaiden een breaks en vroege hip hop mix. We begonnen regelmatig naar deze show te luisteren, voor meer van deze muziek. Maar het werd nooit meer gedraaid. Het werd voornamelijk house, en zo kwamen we echt in die groove. Dat was geweldig! Housemuziek heeft mijn leven gered! Het was een show van DJ Strangefruit, en de show later die avond was van DJ Abstract, en omdat we een paar jaar lang elke zaterdag naar die shows luisterden en tekeningen maakten, raakten we behoorlijk in de elektronische sound van de underground!  We namen deze shows op band op, en de muziek is nog steeds geweldig! Elektronische muziek werd uiteindelijk ook meer mainstream, en MTV had een aantal shows met dansmuziek en elektronische muziek. Het was een coole tijd toen! Ik koop nog steeds veel van de platen die in de radioshows gedraaid worden.

WH: Hoe ben je dan uiteindelijk zelf als DJ begonnen?

Omdat de muziek die in die coole radioshows gedraaid werd meestal op vinyl verkrijgbaar was, begonnen mijn broer en ik platen te kopen. Hij begon voor mij met DJ-en, en op een gegeven moment begon ik ook. Het werd een natuurlijke uitbreiding van het verzamelen en kopen van platen. En het werd een creatief platform, de volgende stap was om muziek te maken, en labels te beginnen. En jaren later was ik in staat om iets fatsoenlijks te produceren.

WH: Ik zag ook dat je uit Noorwegen komt. Hoe zou je de scene daar omschrijven?

Ja, ik ben opgegroeid in Moss, Noorwegen! Ik krijg altijd deze vraag over de Noorse scene. En ik heb hier al veel over gesproken in eerdere interviews, dus ik zal gewoon zeggen dat de dingen uit de Noorse underground house scene uitzonderlijk goed zijn! Vooral de zaken uit de jaren 90, Noorwegen had een geweldige energie, het was een beetje aan de buitenkant van de dingen, dus veel van de platen en producties hadden een interessant karakter, en een aparte esthetiek. Het is een van de grootste inspiratiebronnen voor mij geweest! Vooral artiesten als Erot en Bjørn Torske, en DJ's als DJ Strangefruit en Abstract, maar dat zijn er maar een paar van velen. (Leuke voorbeelden van goede platen vind je hier.)

WH: Je bent opgegroeid in Moss, maar dat lijkt me, begrijp me zeker niet verkeerd, geen levendige stad met een bruisend nachtleven. Ben je eerder te vinden voor de rust van het platteland of de drukte van de stad?

Ik ben een grote stadsmens. Ik ben opgegroeid op een kleine plek ja, niet het platteland, maar toch klein en ik wilde altijd al in een grote stad wonen. En nu woon ik in een vrij grote stad. En dat is geweldig! Grote steden hebben meer van de opwinding en energie waar ik van hou.

WH: En hoe beïnvloedt je omgeving je creativiteit als artiest?

Voor mij heeft de omgeving zeker een invloed, soms meer en soms minder. Het hangt vooral af van de mensen met wie ik ben, en de setting of reden daaromheen. En als het goed is, komen daar creatieve verbindingen en samenwerkingen uit voort. Soms kan een plek of een situatie ook echt inspirerend zijn, zoals een bepaalde vibe, iets waar ik esthetisch gezien van hou, als iets mijn nieuwsgierigheid prikkelt of er is een energie op een plek die ik leuk vind, dan neem ik dat met me mee, en uiteindelijk leidt dat tot een creatief project of iets anders wat ik doe.

WH: Wat zijn de dingen die je probeert te bereiken met je projecten en sets?

Ik probeer op de best mogelijke manier dingen te maken en te doen waar ik van hou. In de zin van muziek, platen of projecten te produceren of te maken waarvan ik vind dat ze de kwaliteit hebben die ik wil. En het is op de één of andere manier moeilijker geworden in de loop der jaren, denk ik. Zelfs als ben ik beter in wat ik nu doe dan vroeger. Maar het gaat allemaal om de juiste flow, energie en in staat zijn om iets interessants over te brengen met betrekking tot een bepaalde context, denk ik. En het moet creatief zijn! Dat is wanneer de magie gebeurd! Dus het lijkt erop dat je een paar keer moet missen voordat je de juiste plek raakt! Ik denk dat dat het is waar artistieke evolutie over gaat. Maar ja, ik probeer dingen te maken waar ik van hou en creatief geïnspireerd te zijn.

Voor mijn DJ sets gaat het allemaal om een flow en groove, op een goede manier contact maken met de menigte, het publiek laten bewegen en mee laten gaan in de sounds. Zo kan het zijn dat ik van alles aan het draaien ben, als het maar werkt! Dat is wanneer DJ-en echt leuk is, en de geest vrij is, en liefde en plezier wordt gedeeld! Ik hou er niet van als dingen alleen functioneel zijn, zonder karakter, dan worden ze snel erg algemeen. Dat is echt heel saai! Dus probeer ik dat te vermijden, mijn dingen hebben vaak de neiging een beetje vreemd te zijn. Maar het heeft meer te maken met hoe ik ben en mijn dingen doe. Het houdt de zaken die ik doe zeker wat uitzonderlijk. Ik probeer altijd mijn eigen stijl te hebben in wat ik doe, en ik denk dat dat mijn enige manier is. Toch wil ik mijn publiek ook verrassen en niet vervat zitten in ‘mijn eigen stijl’. En daar hou ik van! Het is dat kleine vonkje in de ogen! Hopelijk zijn de dingen die ik doe of maak een positieve en waardevolle bijdrage aan iets dat iets groter is dan ikzelf. De tijd zal het wel aantonen he.

WH: Heb je dan nog nieuwe releases in de aantocht waarvan onze lezers op de hoogte moeten zijn?

Ik heb nogal wat nieuwe releases op komst ja, die op dit moment op nieuwe testpersen wachten. Momenteel zijn er drie nieuwe platen in productie en ook heb ik nog twee 12" en een album die wachten om geperst te worden. Dus een heleboel nieuwe dingen klaar, maar helaas duurt het nu acht maanden of meer om een plaat te persen, en dat is echt erg. Ik wil gewoon al die muziek nu uit hebben en verder gaan. Aangezien ik al zo lang wacht om ze uit te krijgen. En ze zijn allemaal echt cool! Het is vooral mijn eigen muziek, maar ook een album dat ik maakte met een goede vriend, Dama, de vierde Rebound Lounge EP, en een remix 12" waar ik een aantal remixen producete van de uit Melbourne afkomstige producer Jennifer Loveless.

WH: Wat zijn je toekomstplannen/dromen in je carrière?

Vrij zijn, gezond blijven en doen wat ik het liefste doe!

WH: En dan kijken we enorm uit naar je set op Horst. Jij ook?

Dank je wel, ik ben blij dat te horen! Ik kijk er ook enorm naar uit om te spelen! De vorige keer dat ik daar draaide, in 2018, was het geweldig leuk! Heb er echt een zalige avond gespendeerd.

Tickets en info over Horst Festival vind je hier.

WH: Btw, je naam. Ben je een hamburgerfan? Of hoe moeten we die zien?

Hamburgers zijn geweldig, als ze lekker zijn natuurlijk. En dat eet ik van tijd tot tijd. Maar de naam DJ Fett Burger begon als een grap, en de naam is me bijgebleven. Ik vind de naam leuk, niet te serieus! En het is catchy!

WH: Zou je een paar willekeurige van je go-to-tracks van het moment willen delen en er iets over vertellen?

Hier zijn een paar platen die ik erg goed vind, en die op de een of andere manier betekenisvol voor me zijn.

De playlist

Kopfoto: © XLR8R

Hey, jij daar!

We steken met de What Happens crew erg veel tijd in het cureren van evenementen en het schrijven van artikels, maar veel feedback krijgen we over het algemeen niet. Daarom hebben we een korte enquête opgesteld, om even te checken of we het nog steeds goed doen. Heb je een paar minuten? Het zou ons gigantisch hard helpen.

Breng me naar de enquête