"Als de toekomst een doek is dat wacht om geschilderd te worden, welke penseelstreken zullen post- en transhumanistische visies dan toevoegen aan het meesterwerk van de mensheid?" Die vraag - en nog vele anderen - wil Pilar, het cultuurhuis aan de Brusselse VUB, beantwoorden met de laatste editie van hun ASAP-festival. Dat doen ze tussen 15 februari en 15 maart en zoals steeds in de vorm van een tentoonstelling, lezingen, optredens en muziek.
Posthumanisme
Posthumanisme is een filosofische benadering die traditionele opvattingen over de menselijke identiteit en mogelijkheden uitdaagt, met als doel biologische beperkingen te overwinnen door middel van technologie. Het richt zich op het creëren van een hybride samenleving waarin menselijke en niet-menselijke elementen samensmelten, zoals kunstmatige intelligentie en biotechnologie. Het posthumanisme onderzoekt de implicaties van deze veranderingen voor ethiek, identiteit, bewustzijn en samenleving, waarbij de nadruk ligt op de diversiteit van perspectieven en de interactie tussen verschillende disciplines zoals filosofie, wetenschap, kunst en technologie.
Hoe klinkt dat dan?
Op vlak van muziek kan je je verwachten aan een unieke selectie van experimentele, grotendeels elektronische muzikanten. Van een grensverleggende drum & bass liveset door de Belgische formatie KRANKk tot de zwaar geanticipeerde liveshow van Aïsha Devi: Pilar heeft ook deze keer weer een indrukwekkende lineup weten samenstellen, een weloverwogen greep uit de artiesten van morgen. Wij maakten een selectie van de volgens ons meest interessante evenementen.