Overslaan en naar de inhoud gaan
menu
Dax J

16/07/2018 / Fay Haelterman

Dax J en z'n nieuwe EP: Redemption

Op 13 juli mogen we Dax J’s nieuwe EP ‘Redemption’ verwachten. Die aflossing komt er wel heel snel, want op 6 april bracht hij nog maar ‘Offending Public Morality’, wat met maar liefst 15 nummers een monsterplaat is in de technoscene. Toch was dat nog niet genoeg, want op de titeltrack van die plaat na, vind je op deze EP enkel nieuwe nummers terug.

‘Offending Public Morality’ was een dijk van een album, dat moet toch even gezegd. Het ging daarbij niet alleen om loeiharde techno, want Dax J greep ook duidelijk terug naar zijn jungle-verleden. Daarnaast waren ook acid, EBM en IDM duidelijke van invloed op deze behoorlijk experimentele plaat. Bij ‘Redemption’ trekt hij weer iets duidelijker de technokaart, al mag je gerust een goede hoeveelheid acid verwachten.

Bij ‘Acid Ascention’ bijvoorbeeld - wat zou je anders verwachten bij zo’n titel? - en ‘Sin And Salvation’. Die laatste heeft ook duidelijk wat trance meegekregen en is iets rustiger dan zijn doorsnee harde, maar dan ook écht harde werk. Eerlijk gezegd ligt hard hem ook wel beter: veel energie krijgen we hier niet van.

Geef ons maar de opener, ‘No Redemption’. Daar hoor je meteen de kletterende breaks en dreigende synths die o zo kenmerkend zijn voor het werk van Dax J. ‘Offending Public Morality’ ligt in hetzelfde straatje. Maar waarbij de acid in de eerste track nog een doorslaggevende rol speelt, vormt het in het tweede meer een constante, onheilspellende laag in het nummer.

Ook ‘Condition the Masses’ en ‘Russian Blood Lines’ zijn het beluisteren absoluut waard. De terugkerende synths en de duisternis die in deze nummers ligt, laten het geheel bijna filmisch klinken. Da’s nochtans absoluut geen makkelijke opgave als je vieze, luide techno maakt.

Ja, meneer is productief geweest dit jaar en daar hoor je ons niet over klagen. Touren doet hij ook volop: zo kan je hem bijvoorbeeld op 15 juli meepikken tijdens Dour. Geen zin om je aan die dodentocht te wagen? Koop dan maar gewoon deze EP, die op 13 juli uitkomt op Dax J's eigen label, Monnom Black.Tracklist

A1. No Redemption
A2. Sin And Salvation
B1. Offending Publick Morality (Dax J Dub Mix)
B2. Two Foot Shallow (Dax J & Cressida)
C1. Voltaire
C2. The Tyranny
D1. Condition The Masses
D2. Russian Blood Lines
D3. Acid Ascention (Dax J Club Mix)

Hey, jij daar!

We steken met de What Happens crew erg veel tijd in het cureren van evenementen en het schrijven van artikels, maar veel feedback krijgen we over het algemeen niet. Daarom hebben we een korte enquête opgesteld, om even te checken of we het nog steeds goed doen. Heb je een paar minuten? Het zou ons gigantisch hard helpen.

Breng me naar de enquête