Overslaan en naar de inhoud gaan
menu
Foto  van XRDS - Crossroads Festival 2022, gemaakt door Simon Leloup, in opdracht van XRDS - Crossroads

08/08/2023 / Dieter Holvoet , Evelyne Vanherf

Acht artiesten die je niet mag missen op XRDS Festival 2023

We groeven door de nauwkeurig geselecteerde line-up van XRDS en kozen de meest interessante artiesten, verspreid over tijd en genres.

Een festival staat bij ons gelijk aan nieuwe artiesten ontdekken en onze afspeellijst wat aandikken. XRDS is hiervoor het ideale festival: met een steeds vernieuwende line-up is het samenstellen van een artiestengids voor ons een ware ontdekkingstocht. Onze bevindingen delen we zoals steeds graag met jullie, dus haal je must-see lijst al maar boven.

© XRDS - Crossroads

dj sweet6teen (zaterdag)

Zelf omschrijft Sweet6teen zich als 'super soft & sweet', maar dat zou je niet denken als je haar sets hoort. Die zijn gedefinieerd door hoge energieniveaus en een enorme passie voor 90’s ravemuziek. Ze is gefascineerd door de natuurlijke progressie van elektronische muziek, vooral house en trance, breakbeat hardcore, jungle, UKG of breaks uit het begin van de jaren 2000. Die fascinatie heeft geleid tot een collectie vol zeldzame en vergeten platen, die ze eens zo graag gebruikt om terug wat oldskool sferen naar de dansvloer te brengen.

Roza Terenzi (zaterdag)

In de steeds evoluerende wereld van elektronische muziek slagen bepaalde artiesten er in hun eigen niche te veroveren en het publiek te boeien met hun innovatieve soundscapes en unieke stijl. Onder hen staat Roza Terenzi, alias van Katie Campbell, een raadselachtige Australische producer en dj die snel erkenning kreeg in de wereldwijde elektronische muziekscene. Met haar eclectische mix van techno, house, electro en breakbeat heeft Roza Terenzi de grenzen van de hedendaagse elektronische muziek verlegd en zowel luisteraars als dansvloeren gefascineerd. Eén van haar opmerkelijke sterke punten ligt in haar vermogen om genres naadloos in elkaar over te laten lopen en luisteraars mee te nemen op een onvergetelijke rit. 

Blasha & Allat (zaterdag)

Blasha & Allat kan je het best omschrijven als gamechangers, een samenwerking tussen twee uitzonderlijk getalenteerde artiesten. Deze dames verleggen grenzen en hun sets worden gekenmerkt door een naadloze mix en selectie van de allernieuwste tracks, wat hen een trouwe aanhang opleverde onder technoliefhebbers. Het is een dynamisch dj- en productieduo dat al veel furore heeft gemaakt met hun unieke geluid en boeiende optredens. Twee grote groove-providers die je meenemen op een artistieke en dansbare reis door underground ritmes en hypnotiserende soundscapes.

Superski (zaterdag)

Eliott Litrowski en Voiski, twee Franse producers met een gemeenschappelijke liefde voor analoge synthesizers, slaan de handen ineen met een nieuw project. Superski is een fusie tussen Eliott's hybride Italo/electro en Voiski's post-trance, waarmee ze zowel indrukwekkende liveshows als producties weten neer te zetten. Zo brachten ze in maart hun debuutalbum 'Mondo Moderno' uit: een genereus, kleurrijk en positief album dat een bijna retro-futuristische setting creëert voor de twee artiesten. Zeker eens luisteren!

Floorplan (zondag)

Floorplan is het vader-dochterduo van Robert & Lyric Hood die het euforische gevoel van gospel opnieuw hebben gepositioneerd met de perfecte mix van house, disco en funk. Robert Hood is een zeer invloedrijke figuur in de technoscene en wordt samen met Jeff Mills beschouwd als één van de grondleggers van de minimal techno. Samen met zijn dochter verovert hij wereldwijd de dansvloeren met zijn baanbrekende geluid en een eigentijdse injectie van soul.

Hieronder siert het duo het Boiler Room-podium met hun aanwezigheid op het AVA Festival. Geniet van dit heerlijk duo en hun gospelvibes.

Zenker Brothers (zondag)

Sterk beïnvloed door dub en hiphop uit de late jaren 90, was Dario getuige van de bloei van de technoscene. In 2006 werd zijn broer Marco verliefd op de unieke sfeer van de scene toen hij voor het eerst Dario zag optreden. Ze evolueerden van broers tot partners in crime in een handomdraai. Als oprichters van Ilian Tape zijn de Zenker Brothers twee sleutelfiguren van Duitse breakbeat en staan ze ​​bekend om hun unieke en eclectische kijk op technomuziek. De gebroeders Zenker spelen met hun eigen perceptie van tijd en zullen de wijzers van de klok op het XRDS festival heen en weer laten draaien. Be prepared!

Stranger (zondag)

Deze man volgen we al sinds de begindagen van ons magazine en we blijven grote fan. Jarenlang getipt als één van de best bewaarde geheimen in de Rotterdamse technoscene en die naam maakt hij nog steeds meer dan waar. Hij mixt techno met acid en durft er hier en daar een ware klassieker door te gooien. Zijn set van Unpolished in 2016 weet me nog steeds meer dan te bekoren, Stranger wist zeven jaar geleden al waar de technoscene naar op zoek was.

Check hem zeker want zijn gigs zijn niet meer legio, je vindt hem deze zomer enkel nog op Dekmantel en XRDS Festival!

Karenn (live) (zondag)

Maak kennis met Karenn. Nee, deze keer geen vrouw van middelbare leeftijd die graag drama opzoekt, maar een samenwerking tussen twee absolute krachtpatsers uit de technoscene: Blawan en Pariah. Het is een project waarbij ze uitsluitend analoge hardware gebruiken om op te treden en tracks te producen. Ze begonnen ermee in 2011 nadat de twee artiesten elkaar ontmoetten door te dj'en op evenementen en platen uit te brengen op Renaat en Sabine's fameuze Belgische label, R&S Records. Twaalf jaar later hebben ze een legendarische status verworven en zijn ze bijgevolg felbegeerd en moeilijk te strikken. Niet te missen, deze!

Kopfoto: © Simon Leloup

Hey, jij daar!

We steken met de What Happens crew erg veel tijd in het cureren van evenementen en het schrijven van artikels, maar veel feedback krijgen we over het algemeen niet. Daarom hebben we een korte enquête opgesteld, om even te checken of we het nog steeds goed doen. Heb je een paar minuten? Het zou ons gigantisch hard helpen.

Breng me naar de enquête