Overslaan en naar de inhoud gaan
menu
Foto van Monks.

30/03/2023 / Dieter Holvoet

WT_ is het eerste volledige album van Hasseltse live elektronica-artiest Monks.

De 13 breakbeat/electronicatracks staan voor zijn creatief traject van de voorbije jaren

Maak kennis met Monks.: een live elektronicaproject van de Hasseltse Daan Claes. Hij producet muziek dat een combinatie is van gelaagde synths en breakbeats, geïnspireerd door artiesten als Burial, Floating Points en Ross From Friends.

Terwijl hij in februari vorig jaar nog één van de 18 winnaars werd van het Belgische podium- en kansenparcours Sound Track smijt hij nu, een jaar later, een nieuw album genaamd 'WT_' de wereld in. Een collectie van 13 elektronische tracks die staan voor het proces van zijn creatieve reis in de voorbije twee à drie jaar. Ze staan in het album op quasi chronologische volgorde en hebben hun werktitel behouden.

De nummers op het album zijn erg divers: ze gaan van rustige electronica tot jungle-achtige, prettig chaotische breaks. Als we hem vragen of er een bepaalde stijl is waar hij graag op wilt voorbouwen, is zijn antwoord duidelijk.

Ik heb al ondervonden dat ik heel erg focus op ritmes en drums, da's mijn forte. Ik probeer vaker af te stappen van het conventionele, nieuwe dingen te proberen en mijn eigen stijl te vinden. Voorlopig ben ik best tevreden over hoe dat evolueert: de muziek verandert, maar je blijft er mijn hand wel in horen. Ik merk wel dat ik steeds donkerder aan het gaan ben, richting IDM, geiïnspireerd door artiesten als Aphex Twin. Minder zweverig, meer in your face.

Naast dit volledige album profileert hij zich ook graag als live act: hij mocht zijn sets in het verleden al brengen op festivals als Rock Herk en Absolutely Free en onlangs zelfs als support voor George Fitzgerald in de AB.

Terwijl hij tot nu tijdens zijn sets vooral focuste op het live brengen van zijn reeds uitgebrachte muziek, wil hij daar in de nabije toekomst graag wat meer mee doen.

Sinds WT_ is uitgekomen ben ik hard aan het werk aan een nieuwe liveset waarbij de focus niet per se ligt op nieuwe muziek, maar eerder een andere manier van optreden. Door vaker live nieuwe composities te maken en bestaande composities meer te manipuleren hoop ik wat meer het gevoel te krijgen van creatie tijdens de show.

De komende maanden is Monks. te zien op drie evenementen: nu zaterdag speelt hij op Tape Two in Sint-Truiden, begin mei als opwarming voor Robbing Millions in Café Café in Hasselt en begin juli ook op Release Festival in Borgloon.

Tracklist

 1. 2000_ALT
 2. 1DEN
 3. 1B3B6
 4. 3_STEMS
 5. LUDE
 6. 4_DAYS
 7. PATTERB
 8. SEQUENCE
 9. CLIFF_RACER
 10. K4L1MB4
 11. NTS_1
 12. SILT_STRIDER
 13. GOODBYE_LOOPS
Kopfoto: © Monks.

Hey, jij daar!

We steken met de What Happens crew erg veel tijd in het cureren van evenementen en het schrijven van artikels, maar veel feedback krijgen we over het algemeen niet. Daarom hebben we een korte enquête opgesteld, om even te checken of we het nog steeds goed doen. Heb je een paar minuten? Het zou ons gigantisch hard helpen.

Breng me naar de enquête