Overslaan en naar de inhoud gaan
menu
Foto  van Max Cooper

01/02/2023 / Dieter Holvoet

Max Cooper's 'Ascent' krijgt twee dansvloerklare interpretaties

Een drum 'n bass remix van eigen hand en een technoversie door Rebūke

Electronicalegende Max Cooper is terug met enkele alternatieve versies van 'Ascent', een track van zijn laatste album 'Unspoken Words'. Een - zoals de titel reeds verklapt - hemels nummer met Cooper's typische, heel gelaagde manier van producen.

 'Ascent' was voor mij een van de belangrijkste nummers van het album, omdat ik in staat was om een echt rauw gevoel vast te leggen met betrekking tot enkele intense fysieke ruimtes - met name de Sint-Michielskerk in Leuven en het Herodes Atticus Theater op de Akropolis in Athene. De muziek was mijn poging om een transcendentale ervaring te creëren die past bij deze ruimtes, en het visuele volgde hetzelfde thema via de wiskunde, met behulp van simulaties van steeds toenemende ruimtelijke dimensies, waarbij de cijfers van een transcendentaal getal in kaart werden gebracht op de oppervlakken in deze 'oplopende' ruimtes.

Max Cooper

De Elysian Fields mix is een experimentele drum 'n bass-versie van de hand van Cooper zelf, een knipoog naar zijn vormende jaren als muzikant. De remix van Rebūke daarentegen is een dansvloerklare techno-interpretatie van het nummer, met een harde kick die structuur brengt in het zweverige origineel.

Eén van de ruimtes waar hij het in zijn quote over heeft, de Sint-Michielskerk in Leuven, was de locatie van een tactiele, audiovisuele installatie genaamd Transcendence. Deze ging in première in april 2021, in het midden van de COVID pandemie, en ontstond in opdracht van and& festival en Het Depot. Wij waren erbij en geloof ons, het was een unieke ervaring. Lees er meer over op de website van Max Cooper.

Tracklist

  1. Ascent 'Elysian Fields mix'
  2. Ascent (Rebūke Remix)
  3. Ascent
Kopfoto: ©

Alex Kozobolis

Hey, jij daar!

We steken met de What Happens crew erg veel tijd in het cureren van evenementen en het schrijven van artikels, maar veel feedback krijgen we over het algemeen niet. Daarom hebben we een korte enquête opgesteld, om even te checken of we het nog steeds goed doen. Heb je een paar minuten? Het zou ons gigantisch hard helpen.

Breng me naar de enquête