Overslaan en naar de inhoud gaan
menu
Foto  van Four Tet

08/04/2024 / Toon VandersteeneToon Vandersteene

Four Tets' twaalfde studioalbum is een subtiele parel

Waar zijn sets en playlists eclectisch, verrassend of wild zijn, bieden albumreleases als Four Tet een herkenbare constante. En da’s een goeie balans!

Four Tet - wie is dat?

Four Tet - echte naam Kieran Hebden - is die, op het eerste zicht, rustige nonkel op je familiefeest. In dit geval zwerft die nonkel al meer dan twintig jaar langs een waaier aan genres met verschillende aliassen (KH, 00110100 01010100 en ⣎⡇ꉺლ༽இ•̛)ྀ◞ ༎ຶ ༽ৣৢ؞ ৢ؞ ؖ ꉺლ) met een discographie waar (bijna) iedereen wel iets in kan vinden. Albumreleases zijn steady en gebalanceerd. Maar nooit té zodat het gaat vervelen. Live eerder uitbundig, enthousiast en onvoorspelbaar. Het resultaat van die twintig jaar? Nummers met Burial en Thom Yorke, remixes voor BicepFloating PointsMadvillain, waanzinnige livesets, solo of met Skrillex en Fred Again.., productie voor Omar SouleymanNeneh Cherry. De lijst kan blijven doorgaan. Het is onnodig om hem in één hokje te steken, want net die veelzijdigheid maakt hem één van mijn favoriete artiesten.

Three?

Gereleased op zijn eigen label ‘Text Records’ is ‘Three’ al het twaalfde album onder de naam Four Tet. 

Wanneer vorig jaar ‘Three Drums’ als single uitkwam, baande het zich zonder moeite een plaats in mijn meest geluisterde nummers van 2023. Laat het nummer je vergezellen naar huis wandelend na een avond dansen, alleen in de zetel of tijdens je werk. Gegarandeerd staat er een brede glimlach op je gezicht.

Het album had, in tegenstelling tot de single, tijd nodig om te groeien. Wanneer ik mijn koptelefoon af deed na de eerste keer luisteren, was ik teleurgesteld. Hoe enthousiast ik was over de singles die eerder uitkwamen, zo weinig deden de nieuwe nummers mij. Een aantal luisterbeurten verder nestelden de tracks zich de afgelopen maand toch diep en comfortabel in mijn hoofd. 

‘Gliding Through Everything’ en ‘So Blue’ zijn de meest ingetogen tracks van het album, ideaal om bij weg te mijmeren. De vocal samples in 'So Blue' zijn ingetogen en diep verweven in de rest van de track, maar essentieel om het nummer naar een hoger niveau te tillen. 

‘Loved’‘Storm Crystals’ en ‘Skater’ liggen in lijn met single ‘Three Drums’. Drums die ruimte creëeren voor synths (of gitaar) die op hun beurt de sfeer vorm geven. Die mix tussen organische drums als stevige basis en gelaagde synths zorgt voor een warme, dromerige sfeer met de nodige dosis melancholie. 

Op ‘Daydream Repeat’ en ‘31 Bloom’ verhoogt Four Tet de BPM’s en samen met z’n gekende arpeggio’s zijn deze tracks een pak hoger in energie. De drumpads en percussie op ‘31 Bloom’ doen me denken aan garage- of twostep-achtige tracks die we al eerder hoorden (oa. Parallel 8Lahaina NoonOnly Human (KH)) zonder een herhaling of herkauwing te zijn van deze nummers. De tegenstelling tussen de stevige, noisy drum en de vrolijk swingende arpeggio op 'Daydream Repeat' houden de track moeiteloos interessant zonder voor een propvol nummer zonder ruimte te zorgen.

Productiegewijs zit ‘Three’ weer sterk in elkaar. Verschillende klanktexturen - korrelig, helder, glitchy, vloeiend als een golf - worden moeiteloos gecombineerd. Doelbewust gebruik van lagen. Spelen met de balans tussen drukte en ruimte. Dezelfde samples gebruiken op verschillende nummers. Al deze zaken dragen bij aan het verhaal dat 'Three' is. 

© Four Tet

Kortom, ‘Three’ is een staaltje vakmanschap van de hoogste plank en dus een no-brainer voor iedereen die fan is van een album vol gevarieerde en eersteklas geprocedute elektronische tracks. Ik ben jaloers op iedereen die het album nog kan ontdekken. Geniet!

Waar kan je Four Tet dit jaar spotten?

In België passeert hij op Dour of op Tomorrowland (B2B Solomun). Voor de liefhebbers, hij draait ook op Sziget en zelfs twee keer op Kappa Futur Festival, waarvan één keer met Floating Points. Ik ben alvast nu al jaloers op diegene die Four Tet x Floating Points live kunnen zien!

Tracklist

  1. Loved
  2. Gliding Through Everything
  3. Storm Crystals
  4. Daydream Repeat
  5. Skater
  6. 31 Bloom
  7. So Blue
  8. Three Drums
Kopfoto: © Four Tet

Hey, jij daar!

We steken met de What Happens crew erg veel tijd in het cureren van evenementen en het schrijven van artikels, maar veel feedback krijgen we over het algemeen niet. Daarom hebben we een korte enquête opgesteld, om even te checken of we het nog steeds goed doen. Heb je een paar minuten? Het zou ons gigantisch hard helpen.

Breng me naar de enquête