Overslaan en naar de inhoud gaan
menu
Foto  van Courtesy

17/05/2023 / Dieter Holvoet

Courtesy brengt een nieuwe ambient/trance EP uit op haar label Kulør

Ons hoogtepunt van de EP is Hearts, haar interpretatie van de klassieker door L.S.G.

Je kent ze waarschijnlijk door haar fameuze HÖR set, of een van haar verschijningen in de clubs of festivals die ons land (en landen tot ver van ons) rijk zijn. Courtesy is een succesvolle trance-dj die graag uitpakt met klassiekers. In haar sets schommelt ze van dromerige, melodische tracks naar old school raveschijven, maar in haar producties gaat ze graag een andere richting uit. Vorig jaar bracht ze haar eerste EP uit genaamd 'Night Journeys': vier ambient tracks met hevig veel synths, maar met beperkte kick drums en zoals we van haar niet anders verwachten een lichte trance-ondertoon. Die producties bracht ze ook samen tot een heuse liveshow waarmee ze in het voorjaar van 2022 debuteerde in de befaamde Berlijnse club Berghain, om nog passage te maken in o.a. het Amsterdamse cultuurhuis Tolhuistuin.

Mijn concerten gaan over het isoleren van gevoelige melodische elementen uit de muziek waarmee ik bekend ben als DJ en deze te presenteren in een nieuwe electronica/ambient-context buiten de dansvloer, in opgenomen en concertformaten.

Courtesy, Facebook.

Nu komt ze met een waardige opvolger genaamd 'Violence of the Moodboards'. De titel van de EP is ontleend aan het essay 'Adam Pendleton and the Issue of Originality in the Digital Age', geschreven door modecriticus en curator Jeppe Ugelvig, die de alomtegenwoordigheid - en complexiteit - van toe-eigening en schending van het auteursrecht in artistieke contexten onderzoekt, meer specifiek binnen de mode. Een voorbeeld daarvan is de praktijk in de modewereld om niet-gecrediteerde beelden van het werk van visuele kunstenaars op te nemen in niet-openbare moodboards als basis voor het creëren van een nieuwe collectie.

Het is geen understatement als ik zeg dat 'Hearts', haar ambient interpretatie van de tranceklassieker van L.S.G., nu al mijn meest beluisterde nummer van het jaar is. We zijn al een tijdje fan van van het origineel, een nummer dat je trouwens regelmatig hoort terugkomen in haar DJ-sets. Haar eigen versie is verzacht en gedistilleerd tot de kern, een mix van ambient en synthesizereuforie. Kippenvel.

Tracklist

  1. Violence of the Moodboard
  2. Hearts
  3. AW23
Kopfoto: ©

Spike Art Magazine

Hey, jij daar!

We steken met de What Happens crew erg veel tijd in het cureren van evenementen en het schrijven van artikels, maar veel feedback krijgen we over het algemeen niet. Daarom hebben we een korte enquête opgesteld, om even te checken of we het nog steeds goed doen. Heb je een paar minuten? Het zou ons gigantisch hard helpen.

Breng me naar de enquête