Overslaan en naar de inhoud gaan
menu
BOLT RUIN op Berlin Atonal 2023

05/10/2023 / Dieter Holvoet

Bolt Ruin - False Awakening Loops EP

De Gentse meester van de donker getinte, filmische muziek is terug met een nieuw album.

Ongeveer een jaar geleden bracht BOLT RUIN 'Ehkta' uit op Infinite Machine, een gerespecteerd Mexicaans label dat zich focust op wat ze kwaliteitsvolle, elektronische neo-punkmuziek noemen. Toen al grote fan gingen we hem bewonderen tijdens zijn optredens in de Gentse Chinastraat en de Brusselse Pilar, waar ons respect voor de artiest alsmaar steeg. Nummers en lichteffecten die op je neer bliksemden als duistere, stormende regenwolken, even imposante visuals om het auditieve bij te staan en dit alles volledig live. Kippenvel.

Gelukkig voor ons hebben we niet al te lang moeten wachten op een nieuw album. Op 22 september kwam 'False Awakening Loops' uit, een nieuwe EP met opnieuw zes tracks van de Gentse grootmeester. Opvallend minder ravey, geen intense percussie meer, maar met tonnen extra scherpe en dramatische tonen. Nóg filmischer dan de vorige. Zelf noemt hij z'n album een "etherische, synth-heavy score voor een niet-bestaande film, waarin de grenzen tussen realiteit, meerdere dromen en flashbacks van het hoofdpersonage onduidelijk zijn".

Parasomnia

Het concept van de plaat komt voort uit zijn persoonlijke ervaring met episodes van parasomnia, een verzamelnaam voor ongewone gebeurtenissen zoals dromen-in-dromen en slaapverlamming. Zo dienen de nummers op het album als de soundtrack bij de mentale droombeelden die later in zijn hoofd blijven hangen als een vergeten script. De enige fysieke sporen naar deze parallelle droomwereld zijn een oude monochrome foto van een kind op een houten vlot en enkele korte gedachtenfragmenten van scènes: een protagonist wordt gelokt door stemmen in een bos en onderbreekt een ceremoniële rite ('Aevoid'), de verblindende stralen van een verlaten vuurtoren doet iemand van een klif vallen ('Phaer' ft. Innerwoud). Met dergelijke taferelen in gedachten tracht BOLT RUIN een originele, eigentijdse kijk te bieden op het horrorsoundtrackgenre.

Ook over de bizarre tracknamen vol onbestaande woorden - een concept dat trouwens niet uniek is aan deze EP - wordt er trouwens goed nagedacht. "Ik schrijf allemaal woorden op die ik associeer met het verhaal achter het nummer. Gelijkaardig aan hoe ik mijn muziek opbouw en mijn samples bewerk begin ik die woorden dan te fragmenteren en herschikken". Als resultaat krijg je dan namen als 'Ekht', 'Skevr' en 'Wrekth'.

Berlin Atonal

Enkele weken voor de release van het album bracht BOLT RUIN zijn nieuwe muziek met een hybride live & DJ set op Berlin Atonal. Dit Berlijnse festival in een ongebruikte energiecentrale wordt beschouwd als de jaarlijkse underground-hoogmis van elektronische muziek en visuele kunsten.

Sinds lang heb ik al bewondering voor Berlin Atonal. Hun concept en lineups zijn altijd on point. Het is zo’n beetje de Roadburn voor elektronische muziek. Toen ik jaren geleden Tresor en wat later de Metabolic Rift expo voor het eerst bezocht, was ik meteen verliefd op het imposante Kraftwerkgebouw. Dat heeft de drang om daar te spelen enkel vergroot. Die bewondering is gelukkig overgelopen in een samenwerking.

Ik had nooit eerder langer dan een uur gespeeld. Nu moest ik een slot van 2,5 uur vullen: 30 min ambient DJ set, 45 min live en 1u15 club DJ set. Dit was de meest intense performance die ik al deed, maar wel een enorm lonende. Mensen zakten vroeg af, bleven hangen en gaven veel energie terug. Voeg daar een blazende sound zoals die van Ohm aan toe en meer heb je niet nodig, toch?    

BOLT RUIN

BOLT RUIN op Berlin Atonal 2023
©

George Nebieridze

Geen vinyl, wel cassettes

Het album is sinds 22 september digitaal te koop via o.a. Bandcamp, Juno Download en Bleep. Fysiek wordt het uitgebracht als een gelimiteerde oplage van vijftig handgemonteerde cassettes, inclusief een cilinderslot verzameld door Bolt Ruin tijdens één van zijn vele bezoeken aan verlaten gebouwen. Een vinyl komt er deze keer jammer genoeg niet. "Vinyl is nogal duur geworden en er zijn erg lange wachttijden. We wouden deze keer graag wat korter op de bal spelen en daarnaast wou ik al langer eens muziek op tape uitbrengen. Dat leek ons hiervoor wel een gepast concept.", aldus Brecht.

Tracklist

  1. Ekht
  2. Aevoid
  3. Skevr (ft. KMRU)
  4. Wrekth
  5. Aerhk
  6. Phaer (ft. Innerwoud)
Kopfoto: ©

Alek Palmqvist - lumequenta

Hey, jij daar!

We steken met de What Happens crew erg veel tijd in het cureren van evenementen en het schrijven van artikels, maar veel feedback krijgen we over het algemeen niet. Daarom hebben we een korte enquête opgesteld, om even te checken of we het nog steeds goed doen. Heb je een paar minuten? Het zou ons gigantisch hard helpen.

Breng me naar de enquête