Overslaan en naar de inhoud gaan
menu
Foto van Roestig, gemaakt door Aude Vanneste

13/02/2025 / Warre Vanhoutte

In gesprek met ROESTIG over het nieuwe Gentse collectief CLUB SWAG

CLUB SWAG lanceert met hun eerste event, SCREWBALL, een vernieuwend nachtconcept in de Gentse scene.

Gent is al jaren een broedplaats voor innovatieve collectieven en nieuwe feestconcepten. In deze scene duikt nu een nieuw project op: CLUB SWAG. Een initiatief van DJ en beeldend kunstenaar ROESTIG, die met dit collectief de grenzen van het nachtleven opnieuw wil verkennen. Met een multidisciplinaire aanpak en een eclectische mix van genres, belooft CLUB SWAG een verfrissende toevoeging te worden aan de clubscene. Ik sprak met ROESTIG over het ontstaan, de visie en het eerste event SCREWBALL, dat volgende week plaatsvindt in Funke.

CLUB SWAG is nieuw in de Gentse scene. Kun je ons meenemen naar het begin? Hoe en waarom is het collectief ontstaan?

Het was oorspronkelijk begonnen als een passieproject van mij. Ik ben naast DJ ROESTIG ook beeldend kunstenaar en werk in mijn praktijk vaak rond de verschillende aspecten van het nachtleven. Ik wilde een soort circulaire praktijk creëren door niet enkel inspiratie te halen uit mijn ervaringen in het uitgaan, maar ook iets terug te geven aan de scène. Ik wilde er niet gewoon 'ROESTIG invites' van maken, omdat het meer dan dat moest zijn in mijn ogen. Zo is CLUB SWAG uiteindelijk ontstaan. Momenteel draag ik nog alle lasten op mijn schouders, maar ik hoop in de toekomst like-minded mensen te vinden om het collectief mee te versterken.

Wat betekent de naam 'CLUB SWAG' voor jou? Zit er een diepere betekenis of filosofie achter?

Niets, eigenlijk. De naam was half als grap bedacht, maar ik heb hem gehouden omdat hij zo in-your-face is. Iedereen die hem voor de eerste keer hoorde, had er echt een duidelijke reactie op, wat volgens mij een goed teken is.

Wat was het moment waarop je dacht: 'Ik moet dit collectief oprichten, we missen iets in Gent'?

Ik vond het jammer dat de meeste collectieven of evenementen in de buurt rond een bepaald genre zijn opgericht. Het zijn dubjes of hardcore of drum and bass raves, met dan af en toe eens iets afwijkends ertussen, dat 90% van de tijd dan de openingsslot krijgt. Mijn meest memorabele nachten zijn de feestjes waar er een goed gecureerde mengeling van verschillende genres is samengesteld. Ook werd goede aankleding en scenografie steeds zeldzamer, wat in mijn ogen minstens even belangrijk is voor de beleving van de avond.

Foto van Roestig, gemaakt door Jente Vanbrabant
© Jente Vanbrabant

Hoe zou je de identiteit van CLUB SWAG omschrijven?

Ik zou CLUB SWAG omschrijven als Post-Rave. Net zoals je ook Postmodernisme hebt, wat de normen van het modernisme in vraag stelt, wil ik de regels van het uitgaan uit elkaar halen. Er gaan veel aspecten van het nachtleven gedeconstrueerd en in vraag gesteld worden.

Wat wil je toevoegen aan het Gentse nachtleven dat er nu nog niet is?

Ik zie het niet per se als iets toevoegen, maar meer als iets terugbrengen dat verdwenen is. Pre-covid was er veel meer experimentatie in het Gentse nachtleven. Nu is het veel duurder om events te organiseren en spelen veel mensen het daarom op safe.

In welke richting wil je het collectief laten evolueren? Is het een langetermijnproject of zie je het vooral als een experimentele playground?

Het eerste evenement moet nog komen, dus ik wil eerst afwachten en zien hoe dit loopt. Maar als het een succes blijkt te zijn, heb ik al wel een lijst met namen die ik graag zou laten langskomen op volgende evenementen.

Wat mogen we verwachten van de eerste CLUB SWAG night op 19 februari in Funke?

Ik maak niet graag beloftes of stel niet graag verwachtingen op, maar ik hoop vooral op een gezellige drukte.

Hoe heb je de line-up samengesteld?

Het handige aan alleen werken is dat ik gewoon kan vragen wat ik goed vind. Ik had wel altijd het idee dat het een mengeling van verschillende genres moest zijn, maar dat er wel een logische opbouw van energie doorheen de nacht is. We beginnen met ROESTIG, die, tegenover wat mensen van mij gewoon zijn, heel kalm zal openen. Daarna is het aan Cyvira, een vriendin uit Brussel die Latin genres combineert met een typische rave sound. Vervolgens waltur van Burenhinder, die weinig introductie nodig heeft. Zij is met reden een grote naam in de scène en in mijn ogen zou ze nog groter mogen zijn. Dan volgt Bolt Ruin met atmosferische texturen, gekke breaks en percussie. Je weet nooit exact wat hij gaat draaien, maar het is altijd een van de meest insane sets die je in lange tijd hebt gehoord. Als afsluiter heb ik glumglum gevraagd, deel van Stimular, Kique & Zeitgeist. Als die namen je iets zeggen, dan weet je hoe laat het is: keihard pieken op het einde met oldschool gabber. Zo ontstaat er een mooie, harmonieuze mengeling van genres die telkens een versnelling hoger gaat.

Wordt het puur muziek, of mogen we ook visuele of andere artistieke elementen verwachten?

Nee, de avond gaat beginnen met een expo. Ik heb enkele vrienden bijeen getrommeld om een groepsexpo te cureren. Net zoals bij de line-up van de clubavond wordt het een leuke mix van verschillende stijlen. Lauryn zal een performance geven op de dansvloer beneden en boven in de galerieruimte zullen er schilderijen van Blue, Joost & Aaron te zien zijn. Ik ga zelf ook enkele sculpturen tentoonstellen. Om 23 uur zal de vernissage afronden en zal de muziek beneden starten. De expo blijft nog open tot zaterdag 22 februari tijdens de openingsuren van Funke.

Foto van CLUB SWAG: SCREWBALL • FUNKE x BROEI, in opdracht van CLUB SWAG
© CLUB SWAG

Het eerste event van CLUB SWAG vindt volgende week woensdag plaats in Funke. De expo loopt tot 23:00, waarna de clubnacht van start gaat. Wil je erbij zijn? Scoor je tickets via deze link.

Kopfoto: © Aude Vanneste