Overslaan en naar de inhoud gaan
menu
Artwork van Ehkta, gemaakt door Vincent Adeyemo, in opdracht van Bolt Ruin

29/09/2022 / Dieter Holvoet

Luister exclusief naar Ehkta, het nieuwe mini-album van Bolt Ruin

Een intens samenspel van scifi metal, vervormde samples en weergalmende rave sounds

De muziek van BOLT RUIN werd al meermaals als “apocalyptisch” omschreven. De Gentse producer maakt meeslepende elektronische muziek die de energie van scifi metal combineert met filmische geluidspaletten. Op zijn nieuwe mini-album Ehkta worden korrelige field recordings, vervormde samples en weergalmende rave sounds gemixt met dreigende tonen die ontstonden tijdens nachtelijke opnamesessies in zijn thuisstudio in een leegstaand gebouw midden in de stad.

BOLT RUIN is een muzikaal nachtdier dat inspiratie vindt in de meest onwaarschijnlijke plaatsen. Op Ehkta vallen noodlottige black metal melodieën, broken beats en experimentele sound design samen in een ruwe muzikale apocalyps.

Infinite Machine (Label)

Geïsoleerd en omgeven door de stilte van een overwoekerde tuin vormde zijn werkomgeving een van de grote inspiratiebronnen voor de plaat - mede door onverwachte waarnemingen van wilde dieren. Marters en merels scharen er rondslingerend organisch en menselijk afval bij elkaar om een nest te bouwen - een verhaallijn die ook terugkeert in het artwork en liveset. Die waarnemingen zijn een scherpe metafoor voor hoe hij zijn composities zelf benadert: een plaat van BOLT RUIN klinkt immers als een rusteloze speurtocht doorheen bij elkaar gesprokkelde geluidsbronnen.

Artwork

Voor de hoes van de plaat creëerde Vincent Adeyemo, lid van het kunstcollectief HS71, het grafische verlengstuk van Ehkta. Naar analogie met het creatieproces van de muziek scande en digitaliseerde de Gentse 3D-artiest een verlaten merelnest uit BOLT RUIN’s tuin.

Naast de albumhoes maakte hij ook de videoclip voor 'Nehng'. Geïnspireerd door ruwe wildcamerabeelden uit achterliggende verloederde loodsen, animeerde hij een dreigend beest dat in spanning beweegt over de artificiële sculptuur van afval en organisch materiaal. De filmische belichting verplaatst de huiveringwekkende scène naar een parallelle wereld.

Vinyl

Het album zal beschikbaar zijn als digitale download en op 12". De vinyl gaat te koop zijn bij de artiest - op shows en via mailorder - en normaal gezien ook in wat Europese platenzaken. Zoals zo vaak tegenwoordig is er wel al wat vertraging op de bestelling. De platen worden verwacht in de tweede helft van oktober, maar pre-orders zullen binnenkort opgestart worden.

Releaseshow

Heeft dit alles je zin gegeven om Brecht live aan het werk te zien? De releaseshow van de plaat staat gepland op vrijdag 14 oktober tijdens STIMULAR III in de concertzaal van De Vooruit. Live zou de muziek zich vertalen in een audiovisueel spektakel, waarbij je door overstuurde visuals van zelfgeschoten urban wildlife videos en gesynchroniseerde stroboscopen zijn muziek ongetwijfeld nog intenser zal ervaren.

Tracklist

  1. Sktone
  2. Nehng
  3. Tzarhk
  4. Rfohmdra
  5. Maevr
  6. Ekztamnh
Kopfoto: © Vincent Adeyemo

Hey, jij daar!

We steken met de What Happens crew erg veel tijd in het cureren van evenementen en het schrijven van artikels, maar veel feedback krijgen we over het algemeen niet. Daarom hebben we een korte enquête opgesteld, om even te checken of we het nog steeds goed doen. Heb je een paar minuten? Het zou ons gigantisch hard helpen.

Breng me naar de enquête