Overslaan en naar de inhoud gaan
menu
De 'Flux' installatie bij Magnetic Flow, een expo in LaVallée in Brussel.

08/12/2022 / Dieter Holvoet

Ontdek Magnetic Flow, een expo met indrukwekkende licht- en geluidsinstallaties in Brussel

Een ode aan de symbiose tussen elektronische muziek en lichtkunst

Voor deze eerste editie van Magnetic Flow eigent het collectief Scale, internationaal gereputeerd om zijn visuele creaties, de expositieruimtes van LaVallée toe. Op het programma staan zes installaties die de intieme relatie tussen elektronische muziek en visuele kunst verkennen.

Hypnotiserende lichtshows worden vergezeld door even hypnotiserende en rustgevende elektronische of klassieke muziek. Bij drie van de zes installaties is er zelfs een element van interactie: er staan panelen met draaiknoppen om de verschillende lichten of geluiden zelf aan te sturen.

Wat veel van de installaties gemeen hebben is dat ze een indruk geven van beweging: zwevende, bewegende, golvende lichtvormen die dansen op de muziek, terwijl de installaties zelf vrij statisch zijn en de indruk van beweging vooral gewekt wordt door de beweging van het licht.

Sta zeker eens stil bij Echo, mijn favoriete installatie op zowel visueel als auditief vlak. De meeste installaties zijn niet nieuw, behalve deze: ze werd speciaal ontworpen binnen het kader van de tentoonstelling in LaVallée. De lichtgevende snijdraden worden gesynchroniseerd met een draaiend apparaat om zo een kinetische draadstructuur te creëren. Je krijgt controle over een tiental draaiknoppen, waarbij elke knop de intensiteit van bepaalde lasers en een bepaald aspect uit de muziek bestuurt. Met je handen aan de knoppen voel je je spontaan muzikant en lichtartiest. Een erg ontspannende en indrukwekkende ervaring.

De 'Echo' installatie van Magnetic Flow, een expo in LaVallée in Brussel.
De 'Echo' installatie. ©

Fever

© Dieter Holvoet

De expo is elke dag open van 10u tot 20u30. Op vrijdag- en zaterdagavond van 19u tot middernacht zijn er nocturnes waarbij je na je verkenning van de installaties ook nog kan blijven plakken in de bar van LaVallée, waar een DJ onder begeleiding van nog een lichtinstallatie de bezoekers van muziek voorziet.

DJ set in de bar van LaVallée, ter gelegenheid van de expo Magnetic Flow.
© Dieter Holvoet

Het project wordt georganiseerd door Fever, een online ontdekkingsplatform voor entertainment en vrije tijd. Naast hun ontdekkingsplatform organiseren ze zelf ook evenementen. In Brussel zijn dat vooral hun intieme candlelight concerten en nu dus ook Magnetic Flow.

Kopfoto: © Dieter Holvoet

Hey, jij daar!

We steken met de What Happens crew erg veel tijd in het cureren van evenementen en het schrijven van artikels, maar veel feedback krijgen we over het algemeen niet. Daarom hebben we een korte enquête opgesteld, om even te checken of we het nog steeds goed doen. Heb je een paar minuten? Het zou ons gigantisch hard helpen.

Breng me naar de enquête