Overslaan en naar de inhoud gaan
menu
Artwork van Nuits Sonores 2022

25/06/2022 / Dieter Holvoet

Ontdek de vier locaties van het Brusselse stadsfestival Nuits Sonores

De kers op de taart is Reset, een gloednieuwe evenementenlocatie in hartje Brussel

Van 12 tot 16 oktober 2022 vindt de vijfde editie plaats van Nuits Sonores: een Brussels stadsfestival dat zich richt op experimentele elektronische muziek door hoofdzakelijk opkomende artiesten, maar soms ook gevestigde namen. Verspreid over vijf dagen en vier verschillende locaties organiseren ze optredens, dj sets, debatten en workshops. 

Het festival gaat hoofdzakelijk door op vier locaties verspreid doorheen Brussel: Bozar, C12, LaVallée en Reset, elk gericht op een eigen concept.

Reset

Reset is een nieuwe evenementenlocatie in centrum Brussel, dichtbij Brussel-Centraal en C12. In een vorig leven was het een bankgebouw, waarna het 20 jaar heeft leeg gestaan. Nu krijgt het een tijdelijke invulling van twee jaar in de vorm van Reset: een creatieve ruimte voor livemuziek, tentoonstellingen, talks en clubavonden. Na die twee jaar zou het omgebouwd worden tot een nieuw politiecommissariaat, maar daar gaan we voorlopig niet te veel aan denken. 

Het auditorium van Reset Brussels
© Reset
Reset Brussels
© Dieter Holvoet

Tot eind juni vinden er nog een aantal evenementen plaats, waaronder een day clubbing door Gay Haze op zondag 26 juni en een vertoning van de documentaire 'Off The Records' van Laurent Garnier op donderdag 30 juni. Daarna sluit de nieuwe venue al voor de zomer aangezien er geen ruimte is voor buitenevenementen. Vanaf september gaan ze van start met een aantal kunstzinnige expo's, waarna ze in oktober één van de vier locaties wordt voor Nuits Sonores.

Tijdens het festival staat Reset in focus van takeovers. Ze geven een carte blanche aan verschillende Belgische collectieven en artiesten voor de invulling van hun dagen en nachten: onder andere HE4RTBROKEN, Club Paradiso, Isengard, Les Garages Numériques, Meakusma, Les Ateliers Claus en Volta staan reeds op de planning.

Bozar

Net zoals de voorbije edities zal je in Bozar hoofdzakelijk terecht kunnen voor concerten - logisch ook, gezien hun prachtige Henry Le Boeuf-zaal. Verwacht je aan experimentele concerten, fusies tussen elektronische muziek en akoestische genres als klassiek en jazz.

De twee headliners van het festival zijn reeds aangekondigd en zullen daar ook optreden: Nils Frahm zal zijn nieuwste muziek brengen, zoals altijd een mix tussen experimenteel, ambient en elektronisch. Daarnaast zal Jeff Mills zijn laatste album 'Tomorrow Comes The Harvest' presenteren, dat in gang gezet werd met wijlen afrobeat-artiest Tony Allen. Naast deze twee zwaargewichten zullen ook de meer opkomende - maar daarom niet minder getalenteerde - Binker & Moses en Marina Herlop optreden.

Foto  van Bozar, gemaakt door Mikaël Falke
De Henry Le Boeuf-zaal in Bozar. © Mikaël Falke

C12

Van deze heb je ongetwijfeld al gehoord: C12 is een club in de diepte van de Hortagalerij, naast de Grote Markt en het Centraal Station. Het bestaat uit twee zalen: C12 en het kleinere, intiemere C11. Voor het vierde opeenvolgende jaar neemt Nuits sonores de twee ruimtes van de club over voor twee nachten met de meest vernieuwende Brusselse en internationale artiesten.

vrijdag 14 oktober: Catalina, Lux18 B2B De Grandi, Samar, Katatonic Silentio, Athentically Plastic
zaterdag 15 oktober: Bona Léa, Otis B2B Ssaliva, Kelman Duran B2B DJ Python, Cabasa, Blawan, Mankiyan B2B DJ Under Arrest

C12 op zaterdag bij Listen Festival 2022
© Maryan Sayd
C12

LaVallée

Gelegen in Sint-Jans-Molenbeek is dit de enige locatie die wat meer afgelegen is van het centrum, maar de keerzijde is dat alle evenementen hier tijdens het festival gratis zullen zijn. Dit creatief centrum opende in september 2014 de deuren in een voormalige wasserij van 6000 m². Het hele jaar door worden er meer dan 150 feestjes, concerten, tentoonstellingen en andere creatieve evenementen georganiseerd. In het kader van Nuits sonores zal LaVallée een nieuw, inclusief programma voorstellen: In.Out.sider. Hiermee willen ze de bekendheid van mensen met een handicap en hun culturele initiatieven vergroten, hun autonomie en hun actieve deelname aan het culturele en artistieke leven aanmoedigen.

donderdag 13 oktober: Petula Black Sperm B2B DJ Flush, Ron-Pon, Choolers Division
vrijdag 14 oktober: Bläck Dävil, DJ Locati, Aidons Antoine, Indigo Magic Orchestra
zaterdag 15 oktober: Ugne & Maria, Wellenbrecher, Alienata, Umwelt

LaVallée
© LaVallée

Tickets

Tickets voor de evenementen in Bozar zijn al een tijdje te koop, voor C12 en Reset sinds 23 juni.

Hey, jij daar!

We steken met de What Happens crew erg veel tijd in het cureren van evenementen en het schrijven van artikels, maar veel feedback krijgen we over het algemeen niet. Daarom hebben we een korte enquête opgesteld, om even te checken of we het nog steeds goed doen. Heb je een paar minuten? Het zou ons gigantisch hard helpen.

Breng me naar de enquête