Overslaan en naar de inhoud gaan
menu
Johannes Volk

10/05/2017 / Raisa Moureau

Johannes Volk debuteert met Detroit techno op Token

Op vrijdag 12 mei brengt Token Records de Designing Evolution EP uit van -nieuwkomer op het label- Johannes Volk. In de 11 jaar dat Volk intussen bezig is, heeft hij al verbluffende mooie releases uitgebracht op Tief Music, Construct Re-form en Dolly.

Sinds 2011 voorziet hij ons via zijn eigen label Exploration van conceptuele futuristische en techno waar elke release steeds is voorzien van bijpassend artwork. Het handelsmerk in zijn muziek is de nauwe band met Detroit en bij deze release is dat niet anders.

De titeltrack Designing Evolution is een nummer boordevol slaginstrumenten. Xylofoon, vibrafoon en steel drum vormen een ultiem complex drumpatroon. Geleidelijk openende hihats en een ride die doorheen het nummer verschillende toonhoogtes aansnijdt, brengen moeiteloos leven in het geheel. Strings sluipen zachtjes binnen en leiden tot een dramatische climax die geheel onverwachts wordt afgerond met trompetgeschal.Achter de titeltrack van deze EP schuilt trouwens een mooi verhaal dat we je zeker niet willen onthouden. Designing Evolution is zowaar al 10 jaar oud. De originele versie zag het daglicht rond dezelfde periode dat Token Records uit de grond werd gestampt door Kr!z. Volk luisterde toen uitbundig naar soul en funk en trachtte de warmere klank en instrumentatie van deze muziek over te brengen in zijn producties. Hij stuurde Kr!z een cd met enkele van zijn nummers die tot op de dag van vandaag nog steeds de revue passeren in zijn sets.

Het was vorig jaar dat Kr!z aan Volk de vraag stelde om enkele van deze tracks uit te brengen. Gezien Volk de originele opnames en midi-bestanden niet langer in zijn bezit had, begon hij aan het huzarenstukje om onder andere het complexe arrangement van Designing Evolution zo goed mogelijk te reconstrueren.

Bij Escapism gaat het er wat eenvoudiger aan toe. Het is redelijk droog, straightforward en functioneel. Toch creëert dat uitdijende klokkengeluid op een melodische manier alsnog die sfeer waar de dwalende doler op zijn pad wordt gemotiveerd om hiermee rustig verder te gaan.

Cosmic Clockwork schuifelt heerlijk voort en geeft in zijn continuïteit weinig ademruimte. Maar wie heeft adem nodig wanneer je wordt meegedragen door deze klanken die in typische Detroit sfeer geleidelijk op volle kracht komen?Sleeping On A Razor Blade omvat lekker onconventionele tussenkicks, verhakkeld pianowerk en hihats die moeite lijken te hebben om hun juiste plaats te vinden in het geheel. Ondanks zijn simpliciteit alsnog een complex en springerig geheel dat zeer opliftend werkt.

Hey, jij daar!

We steken met de What Happens crew erg veel tijd in het cureren van evenementen en het schrijven van artikels, maar veel feedback krijgen we over het algemeen niet. Daarom hebben we een korte enquête opgesteld, om even te checken of we het nog steeds goed doen. Heb je een paar minuten? Het zou ons gigantisch hard helpen.

Breng me naar de enquête