Overslaan en naar de inhoud gaan
menu
Afbeelding

06/04/2020 / Sophie Daniels

7 Belgische technolabels om in de gaten te houden [in 2020]

'De Ferrari van de Belgische technolabels, het strafste uit België sinds trappist' luidde het. De Britse krant The Guardian postte een lijstje van 'de coolste labels aller tijden'. Naast grote jongens als Def Jam en Warp kon je er ook het Gentse R&S Records terugvinden. Renaat Vandepapeliere, oprichter van het label, wist vanuit een klein land de dansmuziek wereldwijd te beïnvloeden. Dat is niet velen gegeven.

Maar België heeft nog meer te bieden als het op platenlabels aankomt. Er staat een hele horde aan Belgische technolabels klaar om uit te groeien tot absolute toppers.

Wie? Dat lees je hier! ?

1. Token Records

Ook in 2020 blijft Token Records top of the bill als het aankomt op experimentele techno. Nog steeds zit Kr!z er aan het roer van het Belgische technolabel en tovert hij de ene na de andere indrukwekkende release uit zijn handen. En waar hij vroeger géén tijd voor vond, vond hij die in 2019 wel: Kr!z bracht zijn eerste solo release 'Mantra' uit op zijn eigen label.

Ook 2020 belooft veel goeds. Jeroen Search schreef release nummer 92 op zijn palmares, nummer 93 is gereserveerd voor een Various Artist compilatie met artiesten als Nastia Reigel, PTTRN en de Belg Border One.

2. Rave Alert Records

Belgisch technolabel opgericht door ravefenomeen X&trick. Het label werd opgericht in 2013 en brengt sindsdien old school technoplaten uit die tot in je diepste oorgat trillen. Laatst brachten ze een hun vierde release uit op de digitale markt, eentje van het Nederlandse wonderkid DYEN. Hun palmares spreekt boekdelen met artiesten van AIROD tot Jacidorex, Errorbeauty, Axel Picodot en ØTTA, ze horen er allemaal bij.

Naast platenlabel organiseren ze ook feestjes in heel Europa. Laatst ging hun feestje door in de Brusselse FFormaTT.

3. VOLTAGE Imprint

Het technolabel startte vorig jaar een soort proof of concept met een 4x12" compilatie naar aanleiding van de vijfde verjaardag van hun gelijknamige festival. De respons was overweldigend en de release was volledig uitverkocht. Het festival is het Westerse underground Mekka voor de techno -, house – en acidliefhebber en trekt al 5 jaar lang bezoekers van over de hele wereld naar België.

Na een jaar werken en het succes van de eerste plaat, is het tijd voor release nummer twee. Deze keer van resident Phara, die al releasete op Par Grindvik’s Stockholm LTD, Sonntag Morgen en Planeth Rhythm.

4. Border One Records

Na releases op Wolfskuil en Stockholm Ltd vond hij het tijd voor een eigen platform. Dat platform richtte hij in augustus eind vorig jaar op onder de allesomvattende naam Border One Records.

Voorlopig ligt de focus van zijn label enkel op eigen producties, maar daar kan snel verandering in komen. Intussen bracht hij al twee EP's onder eigen naam uit, namelijk ‘Abyssal’, een dromerige symbiose, met de dansvloer duidelijk in beeld, en 'L'Atterrissage', een ambient zestracker.

5. Ante-Rasa

Een Belgisch, eigenzinnig en vrij ondergronds techno label dat Roebin de Freitas samen met graficus Ludo Rednox runt. Beginnende artiesten een platform schenken om hun muzikale kunde en creatieve geest te verspreiden is de insteek. Velen van die artiesten zijn sindsdien doorgegroeid en zien we terugkomen op labels als Singularity Records, Forward Strategy Group en Duality Records.

Hun releases zijn een zorgvuldige selectie van ondergrondse, industriële techno. Ook Stanislav Tolkachev, poulain van Nina Kraviz, maakte al eens een remix voor het label. Voor de rest vind je vooral onbemind toptalent op Ante-Rasa.

6. Center 91

Met dit nieuwe label slaat Peter Van Hoesen de weg in van de vroege jaren 90 techno van de Belgische underground. Van Hoesen trok 10 jaar geleden van Antwerpen richting Berlijn en woont nog steeds in de Duitste grootstad.

Van Hoesen wil dat mensen weten dat hij met Center 91 teruggaat naar een periode waarin de Belgische techno op zijn hoogtepunt was. Het geluid van bepaalde labels zoals Re: Load zijn een inspiratie voor zijn nieuwe label. Het is niet zijn bedoeling om dat geluid te herhalen - verre van dat - maar hij probeer wel diezelfde intensiteit terug te vinden.

7. LENSKE

Ja, ze is überpopulair. En ja, iedereen kent haar label. Maar de lading onbekende artiesten die ze al lanceerde via haar label is op zijn minst bewonderenswaardig te noemen. Want wie kende Ahl Iver voor hij op LENSKE releasete?

LENSKE zit intussen al aan release nummer 11. Er passeerden onder andere releases van Milo Spykers, AIROD, Farrago en Amelie Lens zelf.

Hey, jij daar!

We steken met de What Happens crew erg veel tijd in het cureren van evenementen en het schrijven van artikels, maar veel feedback krijgen we over het algemeen niet. Daarom hebben we een korte enquête opgesteld, om even te checken of we het nog steeds goed doen. Heb je een paar minuten? Het zou ons gigantisch hard helpen.

Breng me naar de enquête