Overslaan en naar de inhoud gaan
menu
Clara!

30/03/2022 / Pieter-Jan Nerinckx

Interview met Clara!

Over reggaeton, feminisme en Horst

In de aanloop naar Horst spraken we met enkele artiesten uit de line-up van het festival. Eén daarvan is Clara!. Voor zij die deze fantastische artiest nog niet kennen, shame! Of nee, dat nemen we terug. We doen niet aan shaming bij What Happens. Al raden we je wel aan om je vliegensvlug naar Soundcloud te begeven en haar podcasts en sets er eens bij te nemen. Deze bestaan steeds uit een erg diverse tracklijst met zowel oude als nieuwe reggaetonpareltjes. De Spaans-Belgische dj heeft in haar selectie ook nog eens een sterke focus op het aandeel van vrouwen in het genre, want dat is absoluut niet min. Ze is een rising star in de underground scene en wij stelden haar enkele vragen over haar liefde voor muziek en carrière als dj en producer.

WH: Allereerst vroegen we ons af hoe je voor het eerst in aanraking bent gekomen met elektronische muziek. Kun je ons daar iets meer over vertellen?

Goh, ik moet 14 jaar geweest zijn toen ik voor het eerst naar een club ging. Ik herinner me nog 2 nummers heel erg goed: ‘Voglio Vederti Danzare’ van Prezioso feat. Marvin en ‘Dos Gardenias’ van Latin lovers. Ik nam de dj op met een cd, want ik luisterde niet alleen in de club naar muziek natuurlijk. Zo hield ik ervan om een koptelefoon met erg harde muziek op te zetten en dan te dansen in mijn kamer, want ik pauzeerde elke 20 minuten terwijl ik mijn huiswerk maakte en studeerde (lacht). Het is eigenlijk iets wat ik nog steeds doe hoor!

WH: Was het dan dat je je liefde vond voor reggaeton?

Ja, dat was op die tienerfeestjes in Spanje, inderdaad. Ik was meteen verliefd op reggaeton en genoot ook gewoon van die sexual vibe bij die nummers en het ritmisch dansen met de heupen. Heerlijk gewoon.

WH: Hoe ben je dan zelf uiteindelijk achter de decks beland?

Mijn vriendin Juliette, die nu ook dj is (Amigo III), nodigde me uit om te mixen op een klein feestje voor het einde van onze master op een bar, omdat ze wist dat ik veel met muziek bezig was. Het was toen dat ik wat begon te experimenteren. Ik weet nog dat ik erg veel plezier haalde uit het vinden van tracks en het zoeken naar de perfecte overgangen. Toch ben ik zoals veel vrouwen verlegen en onzeker. Zelf had ik nooit de kracht en motivatie gevonden om hieraan te beginnen, dus ik ben haar enorm dankbaar voor die stap. Dit is één van de redenen waarom ik feminisme zo belangrijk vind!

WH: Wat zijn dan de dingen die je probeert te bereiken met je producties en sets?

De liefde die ik zelf voor het dansen bezit, delen met mijn publiek. Met mijn sets probeer ik een sterke energie te creëren waarbij ik mensen hun geest wil zuiveren en zich echt te laten concentreren op hun lichaam. Want dat is tenslotte waar het bij dansen om draait, niet? Voor mij zijn el perreo (een naam voor de dansstijl bij reggaeton) en al die sexy bewegingen heel erg gezond.

Wij zijn erg grote fan van jouw track ‘Rapido’, die je maakte met Le Motel. En volgens wat we gelezen hebben, mogen we binnenkort je eigen album beluisteren. Wat kunnen we verwachten?

Oh thanks! Wel, laat me alvast zeggen dat mei nog niet vaststaat, maar wel binnenkort, ja. Het zal een erg sexy werk worden vol lust, maar wel met een feministische insteek.

WH: We kijken er zeker naar uit. Zijn er nog andere dingen die je graag in je carrière zou bereiken?

Goh, zeker en vast. Zelf wil ik absoluut eens touren in Spanje of in Latijns-Amerika. Dat is echt een droom van me. Verder hoop ik natuurlijk dat binnenkort nog eens kan samenwerken met andere artiesten, zoals Le Motel. En daarnaast hoop ik ook ergens aan de slag te kunnen als resident, want ik ben een virgo. Ik heb zekerheid nodig (lacht). Het zijn misschien geen megalomane ideeën, maar ik ben ook een moeder, weet je. Dan is het niet altijd makkelijk om weg te gaan voor een gig.

WH: Het is nog maar een maandje wachten op Horst Festival, waarbij we enorm uitkijken naar jouw set. Jij ook?

Absoluut! Ik ben nog nooit op het festival geweest, maar ik heb er alleen maar goede dingen over gehoord. Zo hoorde ik ook dat de sound er geweldig was. En dat is zeker en vast het allerbelangrijkste voor mij. Dus dat zit al mee! Ook zullen er veel vrienden van me zijn en mijn moeder zal net op dat moment op bezoek komen. Het zal voor haar de eerste keer zijn dat ze me live kan zien. Ik ben wel een beetje nerveus dat ze me naughty ziet doen op het podium, maar ik ben toch volwassen hé? (lacht).

Info en tickets voor Horst Festival vind je hier.

 

Kopfoto: © Culte

Hey, jij daar!

We steken met de What Happens crew erg veel tijd in het cureren van evenementen en het schrijven van artikels, maar veel feedback krijgen we over het algemeen niet. Daarom hebben we een korte enquête opgesteld, om even te checken of we het nog steeds goed doen. Heb je een paar minuten? Het zou ons gigantisch hard helpen.

Breng me naar de enquête