Overslaan en naar de inhoud gaan
menu
FTRSND

23/02/2018 / Sophie Daniels

#FOCUS : FTRSND - Het Brusselse geluid van de toekomst

Woensdagavond in Etterbeek met de nieuwe Brownswood Jazz release op de achtergrond ontmoeten we Renaud Van Eycken en Brice Deloose van FTRSND. Met #FOCUS benadrukken we interessante promoters, labels en venues die er te vinden zijn in ons land.

WH - Salut Renaud en Brice! Waarom hebben jullie FTRSND opgericht?

Brice: "We zijn 3 jaar geleden begonnen met het project omdat we de Brusselse muziekscene wilden helpen. Het is nog altijd erg moeilijk om als elektronische muzikant te overleven in deze hoofdstad want iedereen staat vaak alleen in de scene. Wie net start met muziek heeft nog geen uitgebreid netwerk om bijvoorbeeld promo te maken, constructieve feedback te krijgen of kent niemand voor mastering etc. Er is enorm veel solitude en daarmee willen we met FTRSND een open community starten dat elektronische muzikanten ondersteunt."

WH - Jullie hebben ook verschillende projecten zoals Tribe Drinks en LAB, wat gebeurt er hier?

Renaud: "Een keer per maand komen we samen en wisselen we ideeën uit. Iedereen is vrij om te komen en dit helpt om een netwerk op te bouwen van producers, labels, bookers, promoters ,dj’s, graphic designers etc. Met Tribe Drinks zitten we nu in het café van de Beursschouwburg, bon soundsystem et sympa!"

Brice: "Aan de basis ligt voor ons het menselijk contact, iedereen is virtueel connected maar eigenlijk is er helemaal geen contact meer. Bij deze kleinere intiemere evenementen geven we de voorkeur aan face-to-face contact. Met Lab organiseren we feedback sessies, een venster voor de artiesten FTRSND waar ze kunnen experimenteren en waar live sets worden getest voordat ze worden gespeeld in clubs."

WH - Met Initiate ligt de focus op de diepere hypnotiserende kant van techno, met namen zoals Cio D'or, Kangding Ray, Abdulla Rashim, The Gods Planet, Acronym, Blazej Malinowski, Hydrangea, Giorgio Gigli en Artefakt. Kunnen jullie hier iets meer over vertellen?

Brice: "Met Initiate richten we ons vooral op een niche groep binnen het brede Techno spectrum. Dit zorgt ook voor een intiemere en persoonlijkere sfeer dan op Brussels Electronic Marathon." Het is opgericht door mezelf, Andri Søren Haflidason en Olivier Colot.

Renaud: "Brice vroeg me in 2015 in de buurt van Cinquantenaire om mee te helpen met FTRSND en ik zei meteen ja!  Brice en ik doen de artistieke leiding, verder heb je nog Rashid, Andri en Laura die zich bezig houden met visuals, decoratie, foto's etc."

WH - Jullie concept Brussels Electronic Marathon bestaat dit jaar 3 jaar, hoe is dit ontstaan? 

Brice: "BEM was eigenlijk begonnen als project voor Make Brussels samen met Andri, maar uiteindelijk is een ander project gekozen. Ondertussen hadden we al een 40-tal collectieven en 35 venues vastgelegd, dus zijn we op eigen initiatief verder gegaan met het project. We werken met ons team aan verschillende projecten waarbij iedereen vrij is om ideeën voor te stellen."

WH - Morgen organiseren jullie voor de 8ste keer Initiate in Motion Room in Fuse samen met de zweedse Korridor en residents Bétøn, Hesh en Hawkan, wat kunnen we verwachten?

Brice: "Hesh is één van onze nieuwe residents waar we erg tevreden over zijn en zal voor de eerste keer in Motion Room spelen. Verder hebben we nog Bétøn, een muzikaal en modulair project doorheen FTRSND. We spelen altijd in collectief maar het aantal artiesten staat nooit vast. Morgen zal ik als, Pattrn, samen met Shakmat Modular en sonøren spelen."

Benieuwd wat Hawkan zal spelen? Luister hier exclusief naar zijn set!WH - Wat is jullie favoriete track van Korridor?

Renaud: "Taotast op Northern Electronics."

Brice: "Tau."

https://www.youtube.com/watch?v=VTmJu-CoO98

WH - Wat is jullie favoriete plek in Brussel om muziek te ontdekken?

Renaud: "AB voor concerten en VK voor hip hop. Fuse is en blijft ook nog altijd heel belangrijk."

Brice: "Om hele nacht te feesten Fuse, om bizarre en eclectische dingen te luisteren Café Central."

WH - Wat is jullie favoriete Belgische artiest of label om te volgen op dit moment?

Renaud: "Wij zijn zeker grote fan van Norite en Form and Function, het doet me plezier om eindelijk zo’n labels te hebben die Brussel op de kaart zetten."

WH - Hoe ziet de toekomst van FTRSND eruit?

Brice: "Voor het moment kunnen we nog niet veel verklappen, wat we wel al kunnen zeggen is dat er een intiem ambient event ‘Initiate Reflections’ op zondag zal komen."

Foto door Andri Søren Haflidason

Hey, jij daar!

We steken met de What Happens crew erg veel tijd in het cureren van evenementen en het schrijven van artikels, maar veel feedback krijgen we over het algemeen niet. Daarom hebben we een korte enquête opgesteld, om even te checken of we het nog steeds goed doen. Heb je een paar minuten? Het zou ons gigantisch hard helpen.

Breng me naar de enquête