Overslaan en naar de inhoud gaan
menu
Foto  van Horst Arts & Music Festival 2024, gemaakt door Maryan Sayd, in opdracht van Horst

12/03/2024 / Warre Vanhoutte , Steffie Verploeg

Horst blaast binnenkort tien kaarsjes uit en onthult de complete line-up van hun tienjarig jubileum

Én na tien jaar zoeken en leren lijkt Horst het antwoord te hebben gevonden op de vraag: hoe kan wat we doen aan maatschappelijke meerwaarde winnen?

Na de sluiting van Horst Club staat Horst Festival aan de vooravond van zijn tiende editie. Wat begon als een lokaal initiatief is in de afgelopen negen jaar uitgegroeid tot een internationaal gerespecteerd platform dat grensverleggende elektronische muziek, site-specifieke kunst en innovatieve architectuur omarmt. Tijdens dit driedaagse muziekfestival worden niet alleen een indrukwekkende line-up neergezet, maar krijgen architecten de kans om unieke podia en dansvloeren te ontwerpen, in samenwerking met hedendaagse kunstenaars. 

Terwijl we ons jaarlijks mogen verwachten aan artistieke verrassingen wanneer we het terrein betreden, is de line-up van dit jaar sinds vandaag geen mysterie meer. We bespreken dan ook graag welke artiesten ons alvast enthousiast maken om het Asiat Park opnieuw te gaan verkennen dit jaar.

© Horst
Artwork  van Horst Arts & Music Festival 2024, in opdracht van Horst
© Horst
Artwork  van Horst Arts & Music Festival 2024, in opdracht van Horst
© Horst

Line-up

Bij de eerste aankondiging van Horst's line-up werden de verwachtingen meteen opgeschroefd, want het festival brengt dit jaar niemand minder dan de dubstep-legendes Skream & Benga terug op het podium na meer dan tien (!) jaar. Maar er zitten nog veel meer pareltjes verborgen in de artiestenselectie die het festival ons dit jaar voorschotelt.

House van de hoogste plank

Horst presenteert een breed scala aan houseartiesten, zowel iconisch als opkomend. Maar het zijn allemaal artiesten die trouw blijven aan het fundament van 'true house music', waaronder Prosumer, Dee Diggs, Kennedy, en zelfs een live-optreden van het legendarische Swayzak. In aanvulling op deze ervaren krachten brengen de nieuwe generatie house-artiesten en lokale talenten Bibi Seck, Jenny Cara, Lola Haro, Sixsixsixties en Timmerman een eigentijdse en verfrissende dynamiek naar Horst.

Global sounds infusion

Horst zet zoals altijd in op een diverse mix van culturele invloeden door artiesten die wereldwijde klanken spelen. In deze unieke verzameling vind je onder andere Paulo Sea uit São Paulo, nu gevestigd in Brussel en tevens oprichter van Sundazefeestjes. Zijn muziekkeuze is doordrenkt met een positieve levenshouding, voornamelijk gedreven door house.

Ook maakt Jaxx TMS haar opwachting, met roots in het Caribisch gebied, Groot-Brittannië en Spanje. Ze brengt niet alleen culturele en gemeenschapsprojecten samen, maar deelt ook haar passie voor dance music via de bekende reeks "EXPRESSIONS" en de bijbehorende radio-uitzending op Refuge Worldwide. Onder de opkomende talenten prijkt NIKS, afkomstig uit Zuidoost-Londen. Ze is een veelzijdige DJ, spreker en hedendaags getrainde danser, tevens oprichter van het Black Artist Database (B.A.D), die een frisse wind brengt in de elektronische muziekscene. 

Voeg daarbij de onverwachte sounds van curator en labelhoofd Deep Creep, waarvan haar club-DJ-stijl een set belooft te worden van sexy progressive house, trippy bass en tekky rollers. Ten slotte past ook Lefto Early Bird in het rijtje, die je wellicht niet onbekend is.

Verbonden door klank

Horst slaat een sonore brug tussen ervaren rotten en opkomend talent, waardoor er een aaneenschakeling ontstaat van verschillende geluidswerelden. Zo zijn er de tijdloze ritmes van Kendal & Fka.mp4, terwijl het duo de grenzen van elektronische muziek verkent met hun mix van italo-disco, EBM en meer. En dan zijn er (gekke) namen zoals DJ Fart in the Club uit Berlijn, die elke set verrijkt met kleurrijke house & techno.

Voor liefhebbers van underground sounds is DJ en producer Nene H de perfecte keuze. Verken diepere lagen van funky house, donkere UK garage en broken beat-stijlen met She the DJ. Of laat je meeslepen door de krachtige drumgedreven cuts van C.Frim op de dansvloer. En voor degenen die vinden dat bass muziek nooit hard genoeg kan zijn, kan zich vertoeven bij de gure baslijnen met Dangermami, oprichtster van "Femme Bass Mafia".

Horst Expo

Horst heeft het afgelopen jaar niet stilgezeten. De kernvraag die dagelijks centraal staat: hoe kunnen we met wat we doen maatschappelijke meerwaarde creëren? Het festival, de nieuwe nachtclub, het Atelier workshop platform en de kunsttentoonstelling zijn niet slechts doelen op zich, maar middelen om diverse gemeenschappen te vormen en een belangrijke rol te spelen in de publieke ruimte, de stad en het sociaal weefsel waar Horst deel van uitmaakt.

To have or to Hold

De tentoonstelling van 2024 maakt dat het meest tastbaar. De gloednieuwe Horst Expo getiteld 'To Have or To Hold', die van het Asiat Park een levendige openluchttentoonstelling zal maken, brengt een ode aan de plek die de tentoonstelling herbergt.

"In en rond Asiat Park gaan acht beeldende kunstenaars en collectieven aan de slag. Ze stellen de bepalende rol van menselijke inmenging in vraag of kiezen resoluut voor een engagement ten aanzien van de toekomstige gemeenschap. Het is een tentoonstelling over het al dan niet vasthouden of liefhebben, over het vergroenen of innemen van de publieke ruimte en over het behoud of verlies van eigenzinnige natuur en infrastructuur."

Louise Goegebeur
Hoofd Artistiek bij Horst

Een hoogtepunt van de tentoonstelling is de terugkeer van gevierde kunstenares Sheila Hicks naar Horst. Hicks staat vooral bekend om haar gebruik van textiel, waarbij ze verschillende "talen van draad" verkent door weven, naaien en vlechten, geïnspireerd door haar wereldreizen en studies van inheemse technieken. Haar installatie Gateway to Adventure transformeert de ingang van Asiat Park en wil bezoekers uitdagen hun omgeving te observeren en actief te gaan ontdekken. De expo van 2024 zal in première gaan tijdens het festival en zal daarna feestelijk geopend worden tijdens de vernissage op 23 mei. 

Foto  van Horst Expo Closing, in opdracht van Horst
©

Jeroen Verrechttion

Tickets

Tickets zijn alleen nog beschikbaar voor donderdag (Hemelvaart). Wie nog een ticket wil voor de andere festivaldagen of een weekendticket kan nog een kansje wagen op TicketSwap. De toewijzing van tickets gebeurt via loting, dus de winnaars worden willekeurig gekozen.

Kopfoto: © Maryan Sayd

Hey, jij daar!

We steken met de What Happens crew erg veel tijd in het cureren van evenementen en het schrijven van artikels, maar veel feedback krijgen we over het algemeen niet. Daarom hebben we een korte enquête opgesteld, om even te checken of we het nog steeds goed doen. Heb je een paar minuten? Het zou ons gigantisch hard helpen.

Breng me naar de enquête