Overslaan en naar de inhoud gaan
menu
Foto van Extrema Outdoor 2023, in opdracht van Extrema Outdoor

06/06/2023 / Dieter , Evelyne , Julie SaudemontJulie , Sophie

Extrema Outdoor 2023: de highlights

Deze zes performances bleven onze aanwezige redacteurs het meeste bij

De 11de editie van Extrema zit er weer op en wij kijken met veel plezier terug naar drie zalige dagen in een door bomen en water omringde technobubbel in Houthalen-Helchteren. Het was er eentje met heel veel zon, verbrande schouders, verkoelen in het water en vooral veel blije gezichten. Dat we de week erna in een zwart gat vielen is volledig te wijten aan het feit dat Extrema er alles aan heeft gedaan om ons maandag niet naar huis te willen laten gaan. Van aperols drinken met uitzicht op het prachtige meer naar een verborgen stage in de bossen. Van het relaxen in de hangmatten aan de kant van het water naar de zware technobeats aan District 1. Was je in de vroege avond op zoek naar het beste plekje voor je gouden uur-foto's? Dan hadden wij je het Aperol Spritz terras aangewezen als ideale plek. Genietend met een drankje de zon zien verdwijnen, de lichtjes van de podia's zien aangaan en een bewegende mensenmassa zien die duidelijk aan het genieten was. Extrema, u was weer fantastisch. Graag delen we met jullie de optredens die ons na dit weekend het meeste bijbleven.

Foto van Extrema Outdoor 2023, in opdracht van Extrema Outdoor
© Extrema Outdoor

Brutalismus 3000 (vrijdag, 20u30, District 1)

Victoria Vassiliki Daldas en Theo Zeitner, beter bekend als Brutalismus 3000, kregen reeds een plekje in onze artiestengids voor deze editie van Extrema en moesten we bijgevolg zeker eens checken. Het Berlijnse duo ontstond in 2020 op SoundCloud en heeft zich snel een plaats verworven in de nieuwe generatie elektronische muziek door gabber, hardcore techno, punk en Duitse new-wave te mengen. Over Theo's hectische beats, die vaak schommelen tussen 150 en 160 bpm, legt Vicky haar stem neer in een mix van Slowaaks, Engels en Duits. Hun optreden was leuk, maar we werden niet omver geblazen. Toch niet figuurlijk, letterlijk wel bijna: de bassen stonden zo luid dat Victoria's relatief stille stem grotendeels onderdrukt werd. Een deel van ons gezelschap dat het duo nog niet kende had zelfs niet door dat er live gezongen werd. Het feit dat catchy deuntjes als hun remix van 'Alleine' of hun megahit 'Satan Was A Babyboomer' de revue passeerden maakte wel veel goed. Ook de rest van het publiek kon hun repertoire duidelijk smaken: de stage stond afgeladen vol en er heerste een aanstekelijke energie.

Foto van Brutalismus 3000 en Extrema Outdoor 2023, gemaakt door Cedric Vandenberghe, in opdracht van Extrema Outdoor
© Cedric Vandenberghe
Foto van Brutalismus 3000 en Extrema Outdoor 2023, gemaakt door Cedric Vandenberghe, in opdracht van Extrema Outdoor
© Cedric Vandenberghe

Novah (zaterdag, 12u, District 1)

Na een stevig ontbijt onder alweer een felle zon, met de nodige portie na-genot van dag 1 starten we dag 2 met een welgekomen motiverende openingsset van Novah. Aangekomen bij District 1 zijn we klaarblijkelijk niet alleen, een heuse groep ongeduldige fans heeft zich al verzameld voor het podium van Unreal. Een monter en genotvolle Novah zien we enthousiast opgaan in haar dynamische set. Haar eindeloze energie brengt ze maar al te graag over naar het publiek, die we duidelijk zien genieten van deze krachtige start van dag 2. Naarmate haar set vordert loopt ook de tent volledig vol. Dat we van dit jong Belgisch talent nog zullen horen is zeker een feit. 

Foto van Extrema Outdoor 2023 en NOVAH, gemaakt door Max Kneefel, in opdracht van Extrema Outdoor
© Max Kneefel
Foto van Extrema Outdoor 2023, gemaakt door Max Kneefel, in opdracht van Extrema Outdoor
© Max Kneefel

Callush (zaterdag, 16u00, District 1)

Dit was toch wel de ontdekking van het festival. Deze Berlijnse dj en producer combineerde naadloos duistere en industriële techno met toetsen van EBM en trance. Van bpm-limitaties was geen sprake. Vorig jaar stond ze ook al geboekt op Extrema Outdoor op een iets vroegere spot en met een halfgevulde wei. Dit jaar stond het afgeladen vol voor deze dame. 

Foto van Callush
©

Cederic Vandenberghe

Recondite (zaterdag, 20u30, District 4)

Ik hoor je al denken: daar zijn ze weer met hun Recondite. Ik weet het, de afgelopen jaren kreeg hij ook al een plaatsje in de nabeschouwingen van Extrema, maar toch. Recondite's unieke stijl van elektronische muziek geeft me elk optreden opnieuw kippenvel. Het is een jaarlijkse - vorig jaar zelfs tweejaarlijkse, door zijn optreden op Voodoo Village - date die ik voor geen geld van de wereld zou willen missen. Ook deze keer mochten we weer genieten van een hypnotiserende blend van zijn beste nummers, waarvan we onder ondere 'Bird', 'Warg' en 'Caldera' onthielden.

Foto van Recondite en Extrema Outdoor 2023, gemaakt door Sam Ramaekers, in opdracht van Extrema Outdoor
© Sam Ramaekers
Foto van Extrema Outdoor 2023, gemaakt door Sam Ramaekers, in opdracht van Extrema Outdoor
© Sam Ramaekers

Indira Paganotto (zondag, 15u, District 2)

Wie dacht om het de laatste dag van Extrema wat rustiger aan te doen had het mis, althans toch iedereen die heen en weer zwengelde tijden de dikke psytrance platen van Indira Paganotto. De Spaanse Psywarrior liet zich van haar beste kant zien tijdens haar anderhalf uur of fame op de Exhale stage aan District 2. Wij stonden er nog geen 10 minuten of we hadden al hopen zand verplaatst van de linkerzijde naar de rechterzijde op het energieke nummer 'Asian Tek Foundation'. Van zodra we dit nummer hoorde wisten we meteen dat Paganotto nog veel in petto had!

Foto van Indira Paganotto en Extrema Outdoor 2023, gemaakt door Kobe Schepers, in opdracht van Extrema Outdoor
© Kobe Schepers

Indira Paganotto veroverde wereldwijd alle harten van iedereen die smult van trance – en de hardere techno platen. Zo kreeg ze steun van Charlotte De Witte en een plaats op de line-up van de wereldwijde KNTXT-evenementen. Haar handelsmerk: psytrance vermengd met techno, een ideale combinatie om de bezoekers van Extrema eens flink wakker te schudden. 

Eén van de véle kippenvelmomenten was tijdens het nummer 'Karanfilce Devojce'. Hoewel er weinigen de lyrics kunden meebrullen voelde je het samenhorigheidsgevoel van het publiek. Sommigen schudden het hoofd losbollig heen en weer, anderen hinkten haast even ver als een sprinkhaan terwijl de rest rondjes liep in het zand. Heeeerlijk!

Een fout die we bijna allemaal maken en die we ons dan ook ruimschoots beklagen is zich een weg banen naar de bar wanneer de set bijna ten einde is. Onze oplossing? Een dansje placeren aan de bar! Ook al is er hiervoor weinig ruimte als je een klassieker hoort als 'Hilight Tribe'...

Foto van Exhale en Extrema Outdoor 2023, gemaakt door Kobe Schepers, in opdracht van Extrema Outdoor
© Kobe Schepers

Als laatste highlight van de set van Indira Paganotto sluiten we af met deze killer: 'Sevilla' door Henrique Camacho en Fatality, een nummer dat de afgelopen maanden aan een serieuze opmars is geweest. Ze besloot om het publiek hiermee nog een laatste keer volledig los te laten gaan en ervoor te zorgen dat we goed opgewarmd waren voor de vele kleppers die we later die dag mochten ontvangen op de Exhale stage.

Mr. Gasmask (zondag, 17u30, District 1)

Ooit begonnen in de black metal/gothic scene evolueerde Mr. Gasmask naar een donkere acid cocktail van horrormuziek & zure agressieve beats. Nu stond hij er met een liveset vol acid techno, wat naar onze mening iets te zacht bleek te zijn vergeleken met de muziek die je op andere momenten aan District 1 hoorde. Dat weerhield ons echter niet om stevig uit ons dak te gaan. De stage barstte uit zijn voegen door de aanwezige fans en we werden omver geblazen door zijn optreden. Deze artiest van dichtbij live zien producen bleek een unieke ervaring.

Foto van Mr. Gasmask en Extrema Outdoor 2023, gemaakt door Mark Richter, in opdracht van Extrema Outdoor
© Mark Richter

Paula Temple & SNTS (zondag, 22u, District 1)

Voor de afsluiter trekken we naar District 1, op het moment gehost door Hard Harder Hardst, waar Paula Temple en SNTS met hun b2b voor de laatste harde explosies zorgen. Het is niet de eerste keer dat dit duo het podium deelt en het zal zeker ook niet de laatste zijn. Deze twee topartiesten werken maar al te graag samen, en wanneer ze dat doen is het gegarandeerd een succes! Ze brachten een lekker krachtige en ruige set, naar onze mening de perfecte afsluiter voor de hevige District 1.

Foto van SNTS, Paula Temple en Extrema Outdoor 2023, gemaakt door Mark Richter, in opdracht van Extrema Outdoor
© Mark Richter
Foto van Extrema Outdoor 2023, in opdracht van Extrema Outdoor
© Extrema Outdoor
Kopfoto: © Extrema Outdoor

Hey, jij daar!

We steken met de What Happens crew erg veel tijd in het cureren van evenementen en het schrijven van artikels, maar veel feedback krijgen we over het algemeen niet. Daarom hebben we een korte enquête opgesteld, om even te checken of we het nog steeds goed doen. Heb je een paar minuten? Het zou ons gigantisch hard helpen.

Breng me naar de enquête