Overslaan en naar de inhoud gaan
menu
Foto van Rewire 2025, gemaakt door Rogier Boogaard, in opdracht van Rewire

09/04/2025 / Dieter Holvoet , Steffie Verploeg

Dit waren onze dagelijkse favorieten op Rewire 2025

Theatrale pop van Kinlaw, hemels koorgezang door NYX en Oekraïense volkszang door Heinali en Andriana-Yaroslava Saienko.

Een heel weekend aan unieke en vernieuwende concerten, hopen keuzestress en te weinig slaap later zijn we terug in België en blikken we terug op een geslaagd weekend Rewire in Den Haag. Ook al was het ene concert al wat meer ons ding dan het andere, toch zijn we thuisgekomen met een hoop nieuwe muzikale ontdekkingen, en uit die koffer delen we er met jullie graag per dag eentje.

 

vrijdag 4 april: Kinlaw

Vrijdag trapten we met Oklou het festival af – en hoe. Hoogzwanger én op het podium? Respect! Ze blijft keer op keer bewijzen hoe gruwelijk getalenteerd ze is, al werkte de setting niet bepaald mee. De zaal was overvol, en als klein persoon was het al snel survival of the fittest. Na een paar muizenissen door het publiek eindigde we op het balkon – óók vol. Oklou zelf hebben we helaas amper gezien, maar wat we hoorde klonk magisch. 

Na een pauze van de drukte in Paard besloten we de planning om te gooien en iets zittends op te zoeken. Toevallig trad Kinlaw drie avonden na elkaar op, en haar performance op de eerste avond kwam dus perfect uit. We waren vooral benieuwd door de termen 'theatraal' en 'choreografie' in haar bio, en die maakten ze meer dan waar.

Haar muziek laat zich moeilijk in een hokje stoppen, maar industriële pop komt aardig in de buurt. De sfeer was zwoel, er vlogen pingpongballetjes door de lucht, de choreografie was strak, en het absolute hoogtepunt: een volledige track zingen terwijl ze (op hakken!) over een loopband liep.

Kinlaw’s briljante performance maakte indruk en bleef ons die avond zeker bij. Ze komt uit de VS, maar hopelijk zien we haar snel nog eens terug op een Belgisch of Nederlands podium. Het geluid had wat krachtiger gemogen, vermoedelijk door de akoestiek van het theater, maar visueel en fysiek was het zo sterk dat dat al snel naar de achtergrond verdween.

Foto van Kinlaw en Rewire 2025, gemaakt door Jan Rijk, in opdracht van Rewire
© Jan Rijk

zaterdag 5 april: NYX

Na een indrukwekkend en erg intens optreden van Ego Death in de Koninklijke Schouwburg, een samenwerking tussen de Franse elektronische artiest Aho Ssan (aka Niamké Désiré) en de Poolse componist/celliste Resina (aka Karolina Rec), waren we klaar om ons verder de hemel in laten trekken door het NYX-koor. Een week nadat ze hun zelfgetiteld debuutalbum de wereld in stuurden, werden ze door Rewire uitgenodigd om als Nederlandse premiere hun show te komen brengen in de Grote Kerk in Den Haag.

NYX is een collectief van experimentele vocalisten en elektronische artiesten gevestigd in Londen dat koorgezang verrijkt met live gebrachte elektronische muziek. Die muziek speelt eerder een ondersteunende rol, want de rauwheid en pracht van hun gezang trekt ongetwijfeld de meeste aandacht. Door gebruik te maken van de collectieve kracht van hun vrouwenstemmen en deze te vervormen met behulp van elektronica, microfoons en software, creëert het koor meeslepende soundscapes die een prikkeling zijn voor de zintuigen en de grenzen verleggen van wat een kooroptreden kan zijn.

De prachtige locatie waar dit concert doorging, de protestantse Grote Kerk, was de kers op de taart. Samen met het Binnenhof is het een van de oudste gebouwen van Den Haag en waarschijnlijk ook een van de meest indrukwekkende. Een locatie die imponeert door zijn grootsheid, maar tegelijkertijd ook veel warmte en sfeer uitstraalt. Zijn houten gewelven en imposante orgel, benadrukt door een machtige lichtshow, maakten NYX's optreden bijna een transcendente ervaring.

Foto van NYX en Rewire 2025, gemaakt door Kamiel Scholten, in opdracht van Rewire
© Kamiel Scholten
Foto van NYX en Rewire 2025, gemaakt door Justine Ellul, in opdracht van Rewire
© Justine Ellul

zondag 6 april: Heinali & Andriana-Yaroslava Saienko

Om de etherische sfeer van zaterdag voort te zetten, trokken we zondag naar een andere, kleinere, maar toch prachtige kerk: de Lutherse Kerk. Daar aanschouwden we ‘Гільдеґарда’, een experimenteel samenspel tussen Oekraïense volkszang en unieke modulaire synthesetechnieken. Componist en geluidskunstenaar Oleh Shpudeiko gebruikte onder de naam Heinali de modulaire synthesizer om samen met componiste, fluitiste en zangeres Yasia Saienko de muziek van de 12e-eeuwse abdis, filosofe en mystica Hildegard von Bingen naar een nieuw tijdperk te brengen.

Shpudeiko's synths zorgden voor de lagere, drone-achtige klanken terwijl Saienko met haar indrukwekkend dynamische en toonvaste stem de zaal het geheel vol ontzag deed aanschouwen. Dan schakelden ze vaak in het midden van het nummer om en werd haar gezang vervangen door een krachtige synth-solo. Een prachtig eerbetoon aan de 12-eeuwse gezangen van Hildegard von Bingen en hét bewijs dat mooie muziek geen vervaldatum kent. Check maar eens deze clip op YouTube om een idee te krijgen hoe dat juist klinkt.

Het hemelse karakter van dit optreden leek bevestigd te worden door God himself, toen de lichtinval en de artificiële rook die in het gebouw hing een echt hemelvaarteffect creëerden. Chapeau, Rewire, om ook deze keer weer zo'n prachtige locatie te koppelen aan zo'n uniek, indrukwekkend optreden.

Foto van Heinali, Andriana-Yaroslava Saienko en Rewire 2025, gemaakt door Parcifal Werkman, in opdracht van Rewire
© Parcifal Werkman
Kopfoto: © Rogier Boogaard