Overslaan en naar de inhoud gaan
menu
Lia Berthoud

27/03/2024 / Evelyne Vanherf

Daar is-ie dan! De volledige line-up van Dour Festival 2024

Het festival onthult de laatste 50 nieuwe namen.

Dour Festival staat weer voor de deur en belooft een echte editie te worden die je niet mag missen. Met een al erg indrukwekkende lineup, zet het festival zich klaar om je zomer onvergetelijk te maken.

Vorige week waren we te gast bij het persmoment van het Dour Festival voor de finale aankondiging van de lineup. Met nog een paar verrassingen in het verschiet is het volledige team van Dour aan het aftellen naar 17 juli! Honderden artiesten zullen een heel terrein en een hele gemeenschap in vervoering brengen voor 5 dagen en 5 nachten vol liefde en verschillende muziekgenres. 

DOUR
©

DOUR

Verrassingen die schuilen in de hoeken van het Dour-terrein

Op de agenda staat er nog een geheime samenwerking tussen de arpeggio-minnende minimal techno producer NTO en pianovirtuoos Sofiane Pamart. Deze twee artiesten werkten in het verleden al eens samen voor het nummer Invisible. Zij creërden een variatie op het kruispunt van hun twee universums. In 2021 werd deze track ook geremixed door Paul Kalkbrenner. De details van dit mysterieuze project worden over een paar weken onthuld. 

Dub Corner en Jamaicaanse kleuren

Dé ontmoetingsruimte voor dubliefhebbers? Dat is de Dub Corner! Gedreven en gevoed door de vibraties van de Jamaicaanse scene, getransformeerd in Groot-Brittannië. 

De reggae en zijn dub-variaties hebben altijd al een essentiële rol gespeeld op Dour Festival. Zo belangrijk zelfs, dat het festival een eigen podium gewijd heeft aan deze genres, bekend als de Dub Corner. Hoewel de volledige line-up voor dit podium pas over een paar weken wordt onthuld, heeft Dour Festival al aangekondigd dat L'Entourloop, Dub Sheperds, Joe Yorke en Mungo's Hi Fi feat. Aziza Jaye & Solo Banton zich aansluiten bij Kabaka Pyramid, Naâman, Protoje en Queen Omega & The Royal Souls.

Techno in de handen van de meester van de draaitafels

We kennen allemaal wel de Balzaal waar alleen DJ's non-stop spelen van 15.00 uur tot 03.00 uur, en alle elektronische stijlen in handen zijn van de meester van de draaitafels. Zo werden liefhebbers van de ruggengraat van het festival – De Balzaal - getipt met namen zoals: Amelie Lens, TRYM, Bicep, OGUZ én Creeds. Ook vieren ze de terugkeer van Justice, iconen van de French Touch bij uitstek. 

De line-up groeit nu verder met toevoegingen zoals Bae Blade, Cassie Raptor die de EVOLUTION A/V Show presenteert, Funk Tribu, Odymel, Sara Dziri en Lefto Early Bird,dat een B2B-set zal verzorgen met Mia Koden. Deze toevoegingen vormen een gezonde mix van lokaal en internationaal talent, iets wat we alleen maar kunnen toejuichen! 

Lia Berthoud
©

Lia Berthoud

De laagste frequentie en 160 BPM

De snellere BPM's mogen ook zeker niet ontbreken op het Dour Festival. Of het nu drum and bass, dubstep of psytrance is, basmuziek is een genot voor de puristen van het genre, de liefhebbers van 160 BPM, hakkende bassen of zelfs headbangen. 

Dit jaar is het Festival zeer blij om de terugkeer van de Fransman Billx aan te kondigen voor zijn hardere kicks op het festivalterrein. Ook een eerste optreden van Le Wanski (yessss) en Rakoon, die de affiche zullen delen met een aantal krachtpatsers uit het genre. 

De lokale favorieten Ganja White Night maken een triomfantelijke terugkeer naar hun thuisland, terwijl het duo dat recentelijk bekroond is met de Brit Award voor Beste Producer, Chase & Status, een krachtig live optreden zal verzorgen. Belgisch talent Netsky mag zeker niet ontbreken en neemt ons mee op een reis met zijn drum and bass en liquid funk, terwijl Subtronics ons zal meevoeren naar de diepten van de dubstep-planeet.

De kracht van verbinding door collectieven

Het festival is doordrenkt van de collectieve geest van zijn gemeenschap, een feest van muzikale diversiteit en een samensmelting van creatieve energie. Het opent zijn deuren voor een schat aan muzikale niches en verwelkomt talloze collectieven om hun unieke stempel op de programmering te drukken.

Ook dit jaar zijn er tal van collectieven uitgenodigd om deel uit te maken van de enorme #dour2024 line-up. Het legendarische Britse label Hyperdub (Burial, Flying Lotus, Laurel Halo...), dat dit jaar zijn 20e verjaardag viert, nodigt zijn oprichter Kode9 uit voor een live optreden met Flowdan naast sensaties Loraine James en Tim Reaper. Eurodance- en trancecollectief La Darude is dit jaar terug voor een B2B2B2B tussen Canelle Doublekick, DJ Kwamē, Die Klar en Zorza, terwijl het Berlijnse collectief en label Live From Earth met haar hyperpop rave de rode loper uitrolt voor DJ Gigola, horsegiirL, MCR-T en Promis3.

Emotionele Golven: Diepere Lagen op Dour Festival

Of je nu houdt van pop, jazz of elektronische deuntjes, op Dour Festival is live muziek de kers op de taart. Van de betoverende klanken van James Blake en het opzwepende optreden van Ezra Collective tot de hypnotiserende vibes van Oscar and the Wolf, Charlotte Adigéry & Bolis Pupul, Irène Drésel en Zaho de Sagazan

En alsof dat nog niet genoeg is, verwelkomen ze dit jaar ook nog eens nieuwe talenten in hun lineup. Met trots kondigen ze aan dat het Franse Bagarre en de Belgische Aili, Dushime, Kowari en Oriana Ikomo zich voegen bij de sterren van 2024. 

Laurence Guenoun
©

Laurence Guenoun

Kopfoto: ©

Lia Berthoud

Hey, jij daar!

We steken met de What Happens crew erg veel tijd in het cureren van evenementen en het schrijven van artikels, maar veel feedback krijgen we over het algemeen niet. Daarom hebben we een korte enquête opgesteld, om even te checken of we het nog steeds goed doen. Heb je een paar minuten? Het zou ons gigantisch hard helpen.

Breng me naar de enquête