Overslaan en naar de inhoud gaan
menu
Foto  van XRDS - Crossroads Festival 2022, gemaakt door Simon Leloup, in opdracht van XRDS - Crossroads

28/07/2023 / Dieter Holvoet , Evelyne Vanherf

XRDS festival - de bouwstenen achter het succesverhaal

We spraken met Steven & Arno over de uitdagingen die een festival met zich meebrengt.

Arno - Steven
©

Arno - Steven

XRDS, genesteld in het hart van Brussel, is een bewijs van de levendige culturele en artistieke identiteit van de stad. Onder de snelwegen die boven je hoofd opdoemen als je op de dansvloer staat, is XRDS, uitgesproken als 'kruispunt', een expliciete knipoog naar de locatie. Met als doel een frisse, inspirerende golf te brengen in de Brusselse muziekscene, die draait rond de passie voor de elektronische muziek, onderscheidt XRDS zich van anderen door zijn unieke locatie onder de iconische bruggen van Anderlecht. 

Met de focus op het geluid, inspirerende stagedesigns en vernuftige belichting, komen ze elk jaar vernieuwend uit de hoek. Een festival waar met precisie wordt gezocht naar het juiste gevoel bij elke artiest en waar massaproductie niet van toepassing is. Maak kennis met Steven & Arno, twee bouwstenen van het XRDS festival. 

Foto  van XRDS - Crossroads Festival 2022, gemaakt door Simon Leloup, in opdracht van XRDS - Crossroads
© Simon Leloup

Steven en Arno, jullie werken al een tijdje samen. Hoe is jullie samenwerking binnen nightlife eigenlijk ontstaan?

S: Arno was een vriend van mijn broer. Hij had er net een stage opzitten bij Kozzmozz en zocht nog een aanvullende buitenschoolse stageplek. We organiseerden met onze vriendengroep toen voor het tweede of derde jaar VOLTAGE Festival, samen met onze Ohm feesten in de Kreun in Kortrijk. Arno is ons toen komen versterken en hij is eigenlijk nooit meer weggegaan. (lacht). Toen hij stopte bij Kompass hebben we met Fuse alles uit de kast gehaald om hem bij ons team te krijgen, waar ondertussen nog mensen van VOLTAGE in actief zijn. 

Jullie hebben beiden nog bij Voltage gewerkt. Welke elementen van Voltage hebben jullie meegenomen naar XRDS en welke hebben jullie achterwege gelaten?

S: We zijn vooral van een blanco canvas begonnen. Met Sofie, Viktor, Arno en mezelf hebben we wel een aantal sterke profielen van VOLTAGE die nu bij XRDS werken. Dat brengt veel ervaring en de nodige structuur en kennis met zich mee, maar het was wel echt de bedoeling iets anders te doen.

A: Klopt! Zo willen we zeker niet een puur technofestival zijn zoals VOLTAGE wel was. Het is belangrijk dat house, electro, drum ’n bass en andere genres ook aan bod komen. We zijn allemaal muziekliefhebbers en dus is de honger naar vernieuwing steeds groot. In de toekomst willen we dat ook zeker nog verder uitdiepen.

Ik kan mij voorstellen dat er veel uitdagingen zijn aan het opstarten van een nieuw festival. Wat zijn zoal de grootste uitdagingen?

A: Er is heel veel concurrentie, de inflatie op het huren van materiaal is gigantisch en over het algemeen zijn de DJ fees heel hoog geworden. Echter, we wisten dat er zeker nog ruimte was voor een leuk underground festival in het hartje van Brussel. 

S: Zeker met deze unieke locatie was er een groot potentieel. Festivals met een sterke identiteit die iets anders proberen te brengen, daar is volgens ons nog steeds plaats voor. Er zijn wel veel festivals in België en Europa, maar als ik kijk naar de festivals die mij persoonlijk écht aanspreken, dan zijn die niet per sé dik gezaaid.

Het samenstellen van de line-up is een belangrijk onderdeel van een festival. Welke criteria gebruiken jullie om artiesten te kiezen?

S: We gaan gewoon voor artiesten die we voelen. Geen marketingprofielen, maar echte muzikanten. We proberen te gaan voor verrassende b2b’s, DJ’s waar we het afgelopen jaar echt van onder de indruk waren of artiesten die het afgelopen jaar onze favoriete tracks gemaakt hebben.

Zijn de verwachtingen van festivalbezoekers de afgelopen jaren veranderd?

A: Festivals worden veel hoogwaardiger neergezet dan vroeger. Wat er wordt neergezet voor een event van 2, 3 of 4 dagen is soms echt hallucinant knap. In dit digitale tijdperk wilt iedereen dat alles super vlot gaat en houden mensen van veel prikkels. Veel festivals gaan dus ook veel verder dan louter een muzikale beleving maar worden een half pretpark met veel randactiviteiten. 

S: Met XRDS kiezen we er, net zoals bij VOLTAGE vroeger, puur voor om op het muzikale te focussen. We gaan voor héél goed geluid, toffe stagedesigns en dito belichting. Als die elementen allemaal goed zitten dan zijn we van mening dat al die randanimatie niet echt hoeft. Het is als jong festival ook eerder uit noodzaak dat dit er nu nog niet is dus we sluiten het in de toekomst niet uit. 

A: Het is voor ons momenteel ook zeker geen must of een gemis.

(Lees verder onder de afbeelding)

Foto  van XRDS - Crossroads Festival 2022, gemaakt door Simon Leloup, in opdracht van XRDS - Crossroads
© Simon Leloup

Jullie gaan voor héél goed geluid, voor welke soundsystems kiezen jullie bij XRDS?

A: Elke stage op het festival heeft een soundsystem van L’Acoustics, ons favoriete merk. Net als vorig jaar gaan we redelijk over the top met ons geluid.

Zo moet het ook! Een festival onder de snelwegen in het hartje van Brussel, uniek. Hoe zijn jullie op deze venue gekomen?

S: Andy, mede-directeur bij Fuse, kwam via een kennis bij het Vijverspark terecht. Ook de gemeente Anderlecht was meteen enthousiast, en zo geschiedde.

Wat zijn de moeilijkheden met de ligging, aangezien het festival onder een snelweg is gelegen?

S: Er zijn beperkingen rond wat je onder een brug mag zetten, naar brandveiligheid toe. Wegen & Verkeer wil ook niet dat auto’s op de brug het festival zelf kunnen zien, want dat zou afleiden en voor gevaarlijke situaties kunnen zorgen. Maar voor ons vormen de bruggen eerlijk gezegd eerder een aangenaam gegeven dan een beperking. 

A: Je kan schuilen bij regen, er is schaduw bij zon, heel impressionant qua structuur. What’s not to love? 

Wanneer is voor jullie een editie van XRDS geslaagd?

A: Torenhoog cliché: wanneer artiesten en bezoekers blij naar huis gaan. 

S: Voor de artiest betekent dat: een goede en familiale ontvangst, goede technische set-up en een goeie connectie met het publiek. Voor onze bezoekers: nieuwe artiesten ontdekken en veel wow-momentjes.

Zijn er festivals in binnen- of buitenland waar jullie naar opkijken en waar jullie inspiratie uithalen?

S: Absoluut. Hier in België is Horst zeker dé referentie geworden de afgelopen jaren. Verder kijken we ook nog op naar festivals als Wildeburg, Waking Life, Draaimolen, Dekmantel, Houghton, enzovoort. Niet hyper-commercieel, solide producties, allemaal oprechte festivals die het écht snappen.

Vorig jaar ging XRDS begin september door, dit jaar hebben jullie het naar augustus verplaatst. Wat is hier de reden voor?

A: We voelden dat we daar niet op onze plek stonden. 

S: In september voelt het al een beetje of de zomer stilaan voorbij is. Fuse gaat ook terug open met een volle programmatie. 

A: Voor de buurt viel de datum ook wat ongemakkelijk, zo net in de eerste schoolweek. Nu vallen we midden in de zomer, dat voelt al een stuk leuker aan.

Zijn er veel vernieuwingen tegenover vorig jaar?

A: We bouwen verder op de basis die vorig jaar gelegd is. We finetunen ons festivalterrein, de stages, de lichten en proberen de ervaring nog een niveau hoger te tillen. 

S: Verwacht geen gigantische veranderingen, we kregen vorig jaar zoveel goede reacties dat we liever verder bouwen op wat er was.

Tot slot: Enkele weken geleden raakte bekend dat 'Brussels Clubbing' eindelijk cultureel erfgoed is geworden. Hoe blij waren jullie met dit nieuws?

S: Het is leuk enerzijds en bast hallucinant anderzijds dat in 2023 clubs eindelijk erkend worden als culturele huizen. Anderzijds is dit ook niet meer dan symboolpolitiek en heeft het dus geen juridische waarde. We hopen dan ook dat de Brusselse politiek blijft werk maken van een betere integratie en bescherming van het nachtleven in de stad. Brussel wordt meer en meer internationaal erkend als een hotspot voor elektronische muziek met een heel interessante scene. Die moeten we vooral ondersteunen, want ik zie ons enkel maar meer en meer groeien in dat geval.

(Zie ticketinfo onder afbeelding)

Voltage Redbull Elektropedia Awards
©

Voltage Redbull Elektropedia Awards

Tickets

Met drie podia verspreid over het terrein, elk met zijn unieke sfeer, neemt XRDS je mee op een reis door de diverse muziekscene van de stad. Van techno tot house tot experimenteel, er is voor elk wat wils. De prijs voor een dagticket is 41 euro, voor een combi ticket betaal je 71 euro. Op elke festivaldag organiseert de organisatie van XRDS bij Fuse een afterparty van 23.00 uur tot 07.00 uur voor zij die nog even willen doorgaan. Tickets voor de afterparty's zijn apart verkrijgbaar.

Tickets
Line-up
©

Line-up

Kopfoto: © Simon Leloup

Hey, jij daar!

We steken met de What Happens crew erg veel tijd in het cureren van evenementen en het schrijven van artikels, maar veel feedback krijgen we over het algemeen niet. Daarom hebben we een korte enquête opgesteld, om even te checken of we het nog steeds goed doen. Heb je een paar minuten? Het zou ons gigantisch hard helpen.

Breng me naar de enquête