Overslaan en naar de inhoud gaan
menu
Kr!z

16/01/2018 / Sophie Daniels

10 jaar Token Records: Kr!z duikt in het archief

Het Belgische Token Records staat al jaren te boek als een van de meest cutting edge techno labels van zijn generatie. Beatport verkoos het label zelfs tot label van de maand januari 2018.


Token vierde zopas nog zijn tiende verjaardag en koppelde er een heuse tour aan. Wij vroegen Kr!z naar zijn favoriete releases van die afgelopen tien jaar.


Ø [Phase] – Morodem 


"Deze track was de initiële reden dat ik Ø [Phase] wou tekenen op Token. Ik was al fan sinds z’n eerste releases op Cosmic en Inceptive en die labels waren niet meer actief toen mijn idee van een label starten zich aan ’t vormen was. Ik waagde dus m’n kans. Het waren de Myspace-dagen dus ik zocht hem daar op en hij had deze HTS mix van een track met de titel ‘Morodem’. Ik was snel volledig geobsedeerd en heb ‘m direct een heel enthousiast bericht gestuurd. Ik weet dat hij vrij terughoudend was om de track op Token uit te brengen. Het was een heel speciaal nummer voor hem en hij had natuurlijk nog nooit gehoord van mij. Maar ik had net TOKEN1 (van Inigo Kennedy) uitgebracht en dat was een succes dus hij besloot om me andere tracks te sturen. Die hebben we uitgebracht als de Mass EP (TOKEN3). Ik zag dat als een soort test van hem, voor hij me 'Morodem' gaf, om te zien hoe ik hett zou doen. Anyway, de Mass EP deed het heel goed en we zijn vlak na die release het 'Morodem' project beginnen plannen. Hij had best veel verschillende versies van dit nummer, maar de HTS versie is altijd m’n favoriet geweest. Een echte techno klassieker."


https://youtu.be/Ep8X_dy433o

Various Artists – Aphelion


"Toen het idee voor deze compilatie zich aan het vormen was en nadat ik een lijst van namen had opgeschreven van artiesten die ik er graag bij wou betrekken, weet ik nog dat ik dacht ‘no way dat dit gaat lukken, dit is iets té ambitieus’. No way dat al deze mensen me hun muziek zouden toevertrouwen of zelfs er maar tijd voor vinden om iets te maken voor Token. Maar tot m’n verbazing is het toch gelukt. En vrij vlot zelfs. Iedereen zag het meteen zitten. Surgeon was de eerste die toestemde en vanaf dat moment wist ik dat het makkelijker zou zijn om de rest te overhalen. Ik was in het begin wel bezorgd dat de ‘kern’ artiesten van Token wat overschaduwd worden door legendarische namen als Luke Slater, James Ruskin & Surgeon, maar de kwaliteit van alle nummer was zo hoog dat uiteindelijk de meest succesvolle tracks die van Inigo en Ashley (Ø [Phase]) bleken te zijn. We zijn ook op een maandenlange tour gegaan met alle artiesten op de compilatie en dat was gewoon een heel fijne ervaring."


https://youtu.be/avM-F0R_Gyo

Inigo Kennedy – Vaudeville


"Eén van de projecten van de laatste 10 jaar waar ik het trotst op ben. De hele album periode, van creatie tot release, was heel speciaal voor Inigo. Als we er nu beiden op terugkijken, geloven we nog steeds niet hoe alles op tijd klaar is geraakt, want z’n zoon was juist geboren en zijn leven was dus vrij hectisch. We hadden ook een zeer krappe deadline, hetgeen resulteerde in extra stress aan beide kanten. Maar hij heeft er heel hard aan gewerkt en op één of andere manier heeft hij een ongelooflijk mooi album afgeleverd. Hij heeft zelfs een track gemaakt met z’n zoon op z’n schoot. Ikzelf heb enorm veel tijd gestoken in de sequence en selectie van de muziek, zodat het verhaal volledig klopte. Mijn twee favoriete tracks zijn nog steeds 'Plaintive' en 'NGC5128'. Die laatste moest gewoon het laatste nummer worden op de plaat, dat wist ik vanaf de eerste luisterbeurt."


https://youtu.be/nfD3bbF2q10

Ctrls – Two Worlds


"Ctrls heeft zichzelf echt overtroffen met deze plaat. Weinig van z’n muziek vóór deze release had echt melodieën als deze. Ik was gewoon aan het wachten (en hopen) op iets als dit en was zo blij wanneer ik de eerste schets van deze track kreeg. Het had nog geen drums. Als ik het me goed herinner, was ons eerste idee om het als een ambient intro te gebruiken voor de EP, want we vreesden dat drums eronder niet echt zouden werken, maar ik denk dat ’t nu duidelijk is dat wel ’t geval was. Het is zo’n warme tracks maar heeft toch die kille Ctrls vibe. ‘Onto Them’ op de b-kant bracht de plaat volledig in balans, met z’n donkerdere tonen."


https://youtu.be/MBEKNDxLoaw

Ø [Phase] – Binary Opposition


"Ik herinner me het moment dat ik de eerste versie hiervan hoorde. Ik zat te dansen op m’n stoel en ik wist onmiddellijk dat dit een grote release ging worden voor Ashley en ook voor Token. Ik weet nog dat hij dat zelf eerst niet doorhad. Ik daarentegen had kippenvel bij de eerste luisterbeurt. De plaat kwam uit in januari 2012 maar ik had het al naar een paar mensen zoals Ben Klock en Marcel Dettmann gestuurd, net voor Kerstmis. Ben zei me dat de track het hoogtepunt was van z’n set toen hij in Berghain draaide op nieuwjaarsavond. En nadat de release uitkwam, werd het een echt anthem daar. Op 1 of andere manier opende het de deuren voor ons naar een ander en groter doelpubliek, hetgeen best verrassend was want Ashley had niet echt iets nieuw of revolutionair anders gedaan dan wat hij de jaren voordien had uitgebracht. Net zoals de meeste van zijn nummers, heeft de track een tijdloze feel. Tot op vandaag zijn beide tracks nog steeds dodelijke wapens op elke dansvloer."


https://youtu.be/yE4QImQWuYI

Sigha – Our Father / A Better Way Of Living 


"Ik was echt blij toen James me contacteerde met de vraag om een Sigha release te doen op Token. Ik was al fan van z’n muziek sinds jaren en ik was dus heel benieuwd om te horen wat hij voor me klaar had. De plaat – beide tracks – overtrof al m’n verwachtingen. Hij heeft ergens ooit hetzelfde gezegd: deze plaat was één van de makkelijkste en snelste samenwerkingen ooit. Hij stuurde de tracks volledig afgewerkt naar me door en ik werd gewoon weggeblazen. Geen edits, veranderingen of discussie nodig: alles zat perfect. ‘A Better Way Of Living’ is de dansvloerbom hier, maar ‘Our Father’ is nog steeds m’n favoriete track. Het heeft een vleugje van Inigo’s stijl, maar volledig getwist in James z’n eigen stijl. En ook al waren we hiervoor al vrij goed bevriend, deze plaat resulteerde echt in een hechte vriendschap die alleen maar gegroeid is de afgelopen jaren."


https://youtu.be/wmJp0erbXXE

Tadeo – Terra Incognita


"Ik hou echt van de raarste geluiden. En Miguel ook, dat weet ik. Maar hij kan echt buitenaardse geluiden creëren. Hij is een echte mad scientist en deze EP is daar echt een goed voorbeeld van. ‘Deep Space’ is het nummer dat me overtuigde om een plaat van hem te doen. Ik wist niet waar ik ’t had toen ik ’t hoorde: zo luid, zo in your face, vuil, distorted. Hij heeft nog een paar andere mixes van het nummer gemaakt die een beetje meer opgeschoond waren maar daardoor verloren we de originele ‘out there’ vibe, dus we hebben ’t gewoon bij de originele versie gehouden en daar ben ik nog steeds heel blij om. Het is de uitschieter op de plaat en heeft me al meerdere malen kippenvel gegeven. M’n tweede favoriete Tadeo track is zeker ‘Mind Possibilities’. Klinkt echt als de soundtrack van een film. Tadeo is duidelijk een leerling van Jeff Mills, maar hij heeft zeker z’n eigen geluid en identiteit gevonden."


https://youtu.be/U8XStVRyQZc

Antigone – Cantor Dust  


"Antigone’s debuut op Token. Nadat ik ‘As I Walk To You’ had gehoord, z’n EP voor het Construct Reform label, speelde ik met het idee om hem te vragen voor een EP. Ik had ‘m al opgemerkt een paar jaar daarvoor, maar die plaat was next level voor me. Een paar maand nadien, bracht hij ‘The Day The Sky Fell In’ uit op Indigo Aera en daar was ik echt ondersteboven van. Dat was m’n favoriete plaat dat jaar. Ik heb ‘m toen direct gecontacteerd en ik kwam erachter dat hij echt een bescheiden, down to earth kerel was, en vooral: heel grappig. We had direct een goeie klik en hij stuurde me veel muziek. Ik was onder de indruk en kon echt moeilijk kiezen wat ik wou voor de eerste plaat, dus al snel had ik het idee om de starten met een dubbele EP. Tot op vandaag zien mensen de plaat nog steeds als een album, maar dat is het zeker niet. Het is meer een grote EP. Hij zat duidelijk in een heel goeie vibe in de studio toen hij de tracks maakte en ik wou de muziek niet spreiden over 2 aparte releases. We praatten ook over het idee om langer samen te werken dan één plaat en uiteindelijk bleek een dubbel EP om te starten een heel duidelijk signaal van vertrouwen. Op de plaat vind je een waaier van stijlen: stevig en donker dansvloer materiaal, melodische tracks met een Detroit vibe, ambient, minimal techno en gewoon enorm veel textuur over de hele EP."


https://youtu.be/H1LO5rSLrW8

Sterac – Scorp 


"In het verleden heb ik al veel gesproken over Steve Rachmad’s invloed op mij, als muziek liefhebber en dj. Voor mij begon het allemaal met hem, hij gaf me mijn eerste echte techno ervaring. Ik ben fervent verzamelaar van al z’n werk en zijn cataloog is enorm, geloof me. Hij heeft zoveel zijprojecten en aliassen en elk project is gewoon enorm kwalitatief. Er zijn maar weinig artiesten die kunnen wat hij kan. Het Scorp alias was zeker één van z’n hardste projecten. Het was die sound die me verliefd deed worden op techno in de late jaren negentig: zeer percussie gedreven en hypnotische ritmes, met een minimaal aantal aan elementen. Ik ontdekte Robert Hood pas nadat ik Steve ontdekte, maar wanneer dat gebeurde, had ik het gevoel dat Steve kon wat Hood al deed en hij ’t nog naar een ander niveau bracht. Dit Scorp reissue project op Token leek gewoon alsof ’t voorbestemd was. Het was een eer voor me om Steve op Token te hebben en hij was zo bescheiden en makkelijk om mee te werken. Er wordt soms gezegd dat je nooit je helden moet ontmoeten, maar ik kon niet blijer zijn na dit project.   


https://youtu.be/HODteOanigI

Inigo Kennedy - The Darkest Valentine


"‘Obsidian’ is mijn favoriete track van Inigo, ooit. Ik ga zelfs niet proberen om de gevoelens te beschrijven die ik (nog steeds) heb wanner ik hiernaar luister. We wisten beiden dat dit nummer iets heel speciaal was. Het was vrij anders vergeleken met alle platen die we voordien op Token hadden gedaan, maar daar gaf ik niet om. De muziek raakte me echt. Het was echt een zegen om Inigo te ontmoeten. Ik ben toevallig net naar nieuwe demo’s van Inigo aan ’t luisteren terwijl ik dit aan ’t typen ben en ik voel me nog steeds vereerd dat ik z’n muziek mag uitbrengen. Hij is echt een belangrijk deel van het DNA van Token."


https://youtu.be/pPWWIRlwHrE

Hey, jij daar!

We steken met de What Happens crew erg veel tijd in het cureren van evenementen en het schrijven van artikels, maar veel feedback krijgen we over het algemeen niet. Daarom hebben we een korte enquête opgesteld, om even te checken of we het nog steeds goed doen. Heb je een paar minuten? Het zou ons gigantisch hard helpen.

Breng me naar de enquête