Overslaan en naar de inhoud gaan
menu
Artwork van Sofia Kourtesis, gemaakt door Sofia Kourtesis

08/11/2023 / Warre Vanhoutte

‘Madres’ - het debuutalbum van Sofia Kourtesis

Een Peruaans feest van ritme en emotie

Artwork van Sofia Kourtesis, gemaakt door Dan Medhurst
© Dan Medhurst

Het debuutalbum van de Peruaanse producer Sofia Kourtesis, getiteld ‘Madres’, is een verzameling van protestgezangen, clubritmes en synthesizers die getuigen van de spirituele kracht van dansmuziek. Deze langverwachte release is een viering van haar Peruaanse erfgoed als persoonlijke reis. 

Sofia Kourtesis heeft met elk van haar releases haar muziek steeds persoonlijker weten te maken. Door middel van drie verbluffende EP's heeft deze opkomende muzikante en producer zich gevestigd als een toonbeeld van opgewekte housemuziek. Wat haar onderscheidt, is de integratie van Latijns-Amerikaanse ritmes en gevonden geluiden die een zalige sfeer creëren. Met ‘Madres’ zet Sofia Kourtesis een stap verder, waarbij autobiografische schetsen worden vermengd tot een Latijns huisalbum dat zowel de dansvloer als de persoonlijke bevrijding raakt. 

Het album is voornamelijk geïnspireerd door en toegewijd aan Kourtesis' relatie met haar moeder en materniteit in al haar vormen. Terwijl Kourtesis aan het album werkte, streed haar moeder tegen kanker en overwon ze deze ziekte. Als gevolg daarvan werd het album een speeltuin voor de viering van deze overwinning. Het nummer ‘Vajkoczy’ is bijvoorbeeld genoemd naar de neurochirurg die het leven van Kourtesis' moeder redde en straalt optimisme uit. De titeltrack is dan weer een verleidelijk tropisch housenummer dat ook barst van levendigheid. Ook het nummer ‘Estación Esperanza’ bevat een onvermijdelijke groove, met een wel heel herkenbare sample, namelijk ‘Me Gustas Tu’ van Manu Chao

Je wordt meegenomen op een reis door verschillende plaatsen en maakt kennis met verschillende mensen waar Kourtesis een thuis heeft gevonden. Het is een levensbevestigend album dat essentiële elementen van dancefloor-housemuziek combineert met de warmte van Peruaanse en Latijns-Amerikaanse muziek en cultuur. Dit wordt het duidelijkst geïllustreerd in een centraal nummer van het album, ‘How Music Makes You Feel Better’. Met pulserende drums, ademende vocalen, Spaanse samples en meeslepende melodie belichaamt dit nummer niet alleen de thema's van ‘Madres’, maar ook de essentie van Sofia Kourtesis' kleurrijke muziek als geheel: authenticiteit en geest verplaatsen altijd lichamen, zelfs in tijden van moeilijkheden.

Tracklist

 1. Madres
 2. Si Te Portas Bonito 
 3. Vajkoczy
 4. How Music Makes You Feel Better 
 5. Habla Con Ella 
 6. Funkhaus 
 7. Moving Houses 
 8. Estación Esperanza (feat. Manu Chao) 
 9. Cecilia 
 10. El Carmen 
Kopfoto: © Sofia Kourtesis

Hey, jij daar!

We steken met de What Happens crew erg veel tijd in het cureren van evenementen en het schrijven van artikels, maar veel feedback krijgen we over het algemeen niet. Daarom hebben we een korte enquête opgesteld, om even te checken of we het nog steeds goed doen. Heb je een paar minuten? Het zou ons gigantisch hard helpen.

Breng me naar de enquête