Het debuutalbum van de Peruaanse producer Sofia Kourtesis, getiteld ‘Madres’, is een verzameling van protestgezangen, clubritmes en synthesizers die getuigen van de spirituele kracht van dansmuziek. Deze langverwachte release is een viering van haar Peruaanse erfgoed als persoonlijke reis.
Sofia Kourtesis heeft met elk van haar releases haar muziek steeds persoonlijker weten te maken. Door middel van drie verbluffende EP's heeft deze opkomende muzikante en producer zich gevestigd als een toonbeeld van opgewekte housemuziek. Wat haar onderscheidt, is de integratie van Latijns-Amerikaanse ritmes en gevonden geluiden die een zalige sfeer creëren. Met ‘Madres’ zet Sofia Kourtesis een stap verder, waarbij autobiografische schetsen worden vermengd tot een Latijns huisalbum dat zowel de dansvloer als de persoonlijke bevrijding raakt.
Het album is voornamelijk geïnspireerd door en toegewijd aan Kourtesis' relatie met haar moeder en materniteit in al haar vormen. Terwijl Kourtesis aan het album werkte, streed haar moeder tegen kanker en overwon ze deze ziekte. Als gevolg daarvan werd het album een speeltuin voor de viering van deze overwinning. Het nummer ‘Vajkoczy’ is bijvoorbeeld genoemd naar de neurochirurg die het leven van Kourtesis' moeder redde en straalt optimisme uit. De titeltrack is dan weer een verleidelijk tropisch housenummer dat ook barst van levendigheid. Ook het nummer ‘Estación Esperanza’ bevat een onvermijdelijke groove, met een wel heel herkenbare sample, namelijk ‘Me Gustas Tu’ van Manu Chao.