Overslaan en naar de inhoud gaan
menu
Afbeelding

27/10/2016 / Sophie Daniels

Raving Iran - techno in de Arabische wereld

Op vrijdag 14 oktober trokken we naar het Film Festival in Gent. We konden niet anders dan aanwezig zijn bij de vertoning van de Duits-Iraanse film Raving Iran. Techno in de islamitische wereld is echt niet vanzelfsprekend. De twee hoofdrolspelers waren zelf aanwezig voor een woordje uitleg en ze speelden na de film nog een dj-set in de Gentse Decadance. Ook enkele kleppers uit de Belgische rave cultuur zoals Charlotte de Witte, Amelie Lens en Ugur Akkus waren aanwezig tijdens de voorstelling.

In deze prachtige documentaire volgen we twee Iraanse jongemannen, Anoosh en Arash. De twee Iraniërs zijn redelijk uniek in hun soort. Ze zijn namelijk techno dj's in de strenge islamitische republiek. Iran is trouwens echt wat je je ervan inbeeldt: een sereen land met amper vrijheid in culturele of religieuze uitingen; een land waar nog steeds veel armoede heerst met gigantische delen woestijn en gebergte. Het enige waar Blade & Beard -de artiestennamen van respectievelijk Anoosh en Arash- in geloven is hun liefde voor techno en house. De twee vrienden broeden op plannen om hun land te ontvluchten met Europa als eindbestemming.

578415459_1280x720

Een must-see voor de sociaal geëngageerde raver

De relatief onbekende regisseuse Susanne Regina Meures kwam zelf Anoosh en Arash op het spoor dankzij hun Facebookpagina en hun SoundCloud-account. Ze sprak af met de mannen in hun thuishaven Teheran, de Iraanse hoofdstad. Ze filmde zoveel als ze kon en voor enkele scènes gebruikte ze verborgen camera's om de veiligheid van Blade & Beard te kunnen garanderen. Die verborgen camerascènes hebben amper effect gehad op de beeld- en geluidskwaliteit van de documentaire. Prachtige beelden, een zeer goede montage en wat ons het nog meest heeft geraakt is de geniale soundtrack doorheen de film. Perzisch-Duitse minimal met een vredelievende boodschap.

[embed]http://www.youtube.com/watch?v=hqOmk7aUa9s[/embed]

Ben jij iemand die zich zorgen maakt over de situatie in het Midden-Oosten? Ben je bovendien een fervent technoluisteraar? Dan is deze docu-film exact wat je nodig hebt! Wij hebben er met volle teugen van genoten en we kregen een veel beter beeld over de scene in Iran.

Hey, jij daar!

We steken met de What Happens crew erg veel tijd in het cureren van evenementen en het schrijven van artikels, maar veel feedback krijgen we over het algemeen niet. Daarom hebben we een korte enquête opgesteld, om even te checken of we het nog steeds goed doen. Heb je een paar minuten? Het zou ons gigantisch hard helpen.

Breng me naar de enquête