Overslaan en naar de inhoud gaan
menu
De nacht spreekt

29/04/2022 / Pieter-Jan Nerinckx

De Nacht Spreekt

Een documentairereeks over de Leuvense nacht

Op 30 april 2022 zal het studentencollectief 'De Nacht Spreekt' in het kader van de KU Leuven Cultuurbeleid Showcase en het Kunstenfestival haar reeks interviews met beleidsmakers, organisatoren, kunstenaars, academici en clubbers voorstellen om het engagement van de lokale nachtclub 'Stelplaats' zichtbaarder te maken.   

In 2018 verhuisde het clubconcept 'nacht' naar de oude stelplaats naast het Leuvense station, deze plek werd nieuw leven ingeblazen door de organisatie van Stelplaats die de oude locatie omtoverde tot een multifunctionele ruimte voor cultuur, ritme en dans. Naast een nachtclub herbergt Stelplaats ook andere ateliers en initiatieven zoals een zeefdrukatelier, een residentie en presentatieruimte voor beeldende kunstenaars, een skatepark, repetitieruimtes voor muzikanten, een hout- en metaalwerkplaats, een fietsherstelplaats en een sportclub. 

De afgelopen vier jaar heeft nacht tweewekelijks of maandelijks clubavonden georganiseerd, met opvallende samenwerkingen met andere collectieven of organisaties als Fabrik, Stuk en C12. Een nachtclub is natuurlijk in de eerste plaats een uitgaansgelegenheid, een ruimte waar we kunnen genieten van muziek, een goede nacht dansen en onze dagelijkse beslommeringen achter ons kunnen laten. Maar ook daar blijft het niet bij. Voor veel mensen is uitgaan meer dan een avondje zinloos plezier, want de club is ook een ontmoetingsplaats voor liefhebbers, organisatoren en artiesten. Nacht speelt dus een belangrijke sociale rol en heeft de laatste jaren naam gemaakt in de stad Leuven. Cultuur bestaat niet alleen overdag, maar ook 's nachts. Nacht is al een tijdje op zoek naar een nieuwe en grotere locatie in Leuven om hun club te huisvesten.

De Nacht Spreekt dient om de belangrijke rol die de scene aan Leuven geeft vast te leggen. De interviewreeks wil de visie van Stelplaats blootleggen en de sociale, artistieke en economische meerwaarde verkennen die haalbaar is met een veerkrachtig en divers nachtbeleid. Zo gaan we in op de vraag hoe het dagelijkse leven zich kan verzoenen met het nachtleven? Hoe werkt de samenwerking tussen de stad en de nacht? En hoe kan die worden verbeterd? 

Om inzicht te krijgen in de beste praktijken om een gevarieerde toekomst voor de Leuvense uitgaanscultuur veilig te stellen, nodigt 'De Nacht Spreekt' u uit om haar showcase te bezoeken op het evenement 'REBOOT THE FUTURE' van dit jaar, samen met andere expo's, optredens en dj-sets. De afleveringen zullen later op zowel de sites van Stelplaats en MIJNLEUVEN  gepost worden.

Waar? Thermo-technisch Instituut: Kasteelpark Arenberg 10, 3001 Leuven

Wanneer? 30 april, 19:00 - 23:00

Kopfoto: © De nacht spreekt

Hey, jij daar!

We steken met de What Happens crew erg veel tijd in het cureren van evenementen en het schrijven van artikels, maar veel feedback krijgen we over het algemeen niet. Daarom hebben we een korte enquête opgesteld, om even te checken of we het nog steeds goed doen. Heb je een paar minuten? Het zou ons gigantisch hard helpen.

Breng me naar de enquête