Overslaan en naar de inhoud gaan
menu
Sfeerfoto

16/11/2023 / Pieter-Jan Nerinckx

Feesten over de taalgrens: een kleine gids doorheen het Waalse nachtleven

Check hier onze tips voor Charleroi, Luik en Namen.

In het Noorden van het land zijn we erg verwend in het uitgaansleven. Steden als Gent, Antwerpen en Brussel vormen de drie grote party hubs van ons kleine landje met clubs als Kompass, Club Vaag, C12 of Fuse die wereldwijd een grote bekendheid verwierven. Toch zijn we soms ook blind voor wat er zich aan de andere kant van de taalgrens afspeelt, want daar bruist er ook heel wat! Wat volgt is een overzicht van wat voor ons de meest interessante venues in Wallonië zijn. 

Rockerill

Wanneer we hier aan Charleroi denken, doen we dat niet altijd met eufemismen. Maar laat je alsjeblieft niet leiden door de 'kwalijke' reputatie van deze stad, want er hangt erg veel creativiteit in de lucht. De oude industrie geeft er namelijk jonge collectieven en artiesten de ruimte om inventief te kunnen zijn. Eén van die plekken is ongetwijfeld de Rockerill, die punk en DiY schreeuwt! Je zal er ook meestal luide gitaren horen, al hebben ze ook een uitstekend programma voor de technofanaten. Onder andere Ben Clock, Luke Slater en Dave Clarke stonden er al achter de decks. 

(Lees verder onder de afbeeldingen.)

Foto  van Rockerill
© Rockerill
Foto  van Rockerill
© Rockerill
Foto  van Rockerill
© Rockerill

KulturA.

Deze gezellige culturele hotspot in Luik wordt sinds 5 jaar beheerd door de vzw 13 Rue Roture, maar maakt al meer dan 40 jaar deel uit van het nachtleven in de Vurige Stede. Trouwens, deze koosnaam dankt de stad aan haar feestelijk karakter en temperamentvolle bevolking die graag tot in de vroege uurtjes uitgaat. En dat is zeker niet gelogen, want Kultura. is slechts één van de vele plekken waar je er 's avonds op stap kan gaan.

(Lees verder onder de afbeeldingen.)

Foto  van KulturA.
© KulturA.

Daarnaast is de vzw niet de enige organisatie die de invulling van de venue verzorgt. Zo krijgt de plek bezoek van tientallen collectieven per jaar en die beperken zich niet tot techno of house, maar ook rock, reggae, hiphop, metal en jazz passeren de revue. Deze enorme veelzijdigheid maakt dat deze rijke plek een tweede thuis vormt voor zeer veel muziekliefhebbende Luikenaren. 

(Lees verder onder de afbeeldingen.)

Foto  van KulturA.
© KulturA.
Foto  van KulturA.
© KulturA.
Foto  van KulturA.
© KulturA.

Le Delta

Le Delta is een bekend cultureel centrum gelegen aan de Maas in hartje Namen. De plek programmeert een brede waaier aan concerten, tentoonstellingen, performances en dj-avonden. Doux Baisers is het elektronische muziekproject van Le Delta. De nadruk ligt op bass, maar ook andere stijlen komen zeker aan bod. Nieuw dit seizoen is de komst van een resident: Aemone, een parel uit Namen die bij sommigen onder jullie wel een belletje doet rinkelen.

Foto  van Le Delta
© Le Delta
Kopfoto: © Rockerill