Overslaan en naar de inhoud gaan
menu
LEVS

15/06/2022 / Pieter-Jan Nerinckx

DJ twins LEVS sluiten zich aan bij de Rave Alert Family

We spraken de Colombiaanse producers over het verloop van hun carrière

Enkele weken terug werd het Rave Alert Agency niet één maar wel twee ongelofelijke producers rijker. Voor LEVS, dj twins Erika en Laura die afkomstig zijn uit Colombia, betekende het een grote stap voorwaarts in hun carrière. Met ervaring in minimal en melodische techno, maar sinds kort ook neorave, sprongen ze in het oog van label boss X&trick, die vanaf het begin al in de twee dj's geloofde. 

WH: Misschien beginnen we best bij de start. Waar ontdekten jullie voor het eerst elektronische muziek?

LEVS: We begonnen toen we 16 jaar oud waren en we keken naar een film. En de film ging over een rave (beiden lachend). Er was een house party aan de gang met een DJ en we waren zo excited dat we hem opzochten en naar zijn werk begonnen te luisteren. We hielden gewoon van de muziek uit de film en zochten dan naar de soundtrack.

Later toen we enkele DJ's volgden op hun sociale media, zagen we dat ze in de beste clubs draaiden en we hadden zoiets van WOW! Dit is precies wat we willen doen. Omdat we altijd al een passie hadden voor muziek, reizen en nieuwe mensen ontmoeten.

Dus een jaar later kochten we wat DJ gear en begonnen we te draaien! Vanaf letterlijk NUL, we hadden helemaal geen kennis (lachen allebei). Maar we waren zeker gretig om bij te leren. En toen duurde het wel een tijdje voordat we onze eerste echte booking kregen, in Ibiza. Die opende een grote deur voor ons beiden!

WH: Wow, het is wel uniek dat jullie samen zijn begonnen als tweeling!

LEVS: Ja het was altijd wij samen. We hadden dezelfde passie, dezelfde smaak in muziek. Het moest gewoon gebeuren, weet je. Andere tweelingen hebben deze eigenschappen misschien niet (lachen beiden).

WH: Jullie komen ook oorspronkelijk uit Colombia. De laatste jaren heb ik de scene daar zien groeien. Wat vinden jullie daarvan?

LEVS: Ja inderdaad, de techno scene is daar echt booming. We zijn daar inderdaad geboren, maar niet in het land zijn opgegroeid. Als kind verhuisden we met de familie naar Madrid.

WH: Ok, sorry! Misschien moet ik jullie dan maar vragen naar de Madrileense scene?

LEVS: Toen we in Madrid begonnen, was de scene er nog niet bepaald aan het bloeien. We waren op zoek naar feestjes om te spelen, want we wilden natuurlijk beginnen. En zo zijn we hier terechtgekomen!

WH: Wel, ik denk dat België een goede plek is voor de muziek die jullie produceren.

LEVS: Ja dat is zo, maar de laatste jaren is de scene in Madrid ook aan het groeien. Al gaan we niet terugverhuizen. We willen hier blijven (beiden lachend). Omdat we heel duidelijk weten wat we willen doen. We wisten perfect wat we daar wilden, maar we hadden gewoon geen mogelijkheden. En in België hadden we die wel. We kwamen al ongeveer om de drie maanden naar hier, omdat we gigs hadden in Brussel en nieuwe vrienden ontmoetten. We hielden echt van de scene hier, dus dat is waarom we uiteindelijk zijn verhuisd.

WH: Oh geweldig en wat was jullie eerste optreden hier?

LEVS: We speelden op Aftersun Festival in 2016, dat was in Aarschot. Zo kwamen we ook in contact met een gerenommeerd label, maar dat is uiteindelijk op niets uitgelopen. Naast dat festival hebben we ook in Ampere, Club Vaag et cetera gespeeld. Het is voor ons niet nieuw om hier te draaien hoor.

WH: Nee snap ik, maar hoe zijn jullie bij Rave Alert terechtgekomen?

LEVS: (Beiden lachen omdat de baas naast hen zit ?). Al vanaf het begin! Op de een of andere manier hebben we hem leren kennen op een feestje, we denken dat het Kozzmozz was, en zo zijn we met elkaar in contact gekomen. Maar in de eerste jaren dat we elkaar kenden was er niet veel contact. Toen hebben we een keer met z'n tweeën een kaartje gekocht voor de Rave School (Een project van Rave Alert waar je lessen kan volgen bij ervaren en bekende DJ's). Wanneer we hem daar zagen, herkenden we hem natuurlijk. Even later begonnen we mixen voor hem te maken en dat bracht het balletje aan het rollen. Vanaf het begin wist hij dat we het echt wilden maken in de industrie. Hij zag ons groeien in ons werk, evolueren tot wat we nu zijn geworden en natuurlijk nog steeds beter en beter worden.         

X&trick: Ze maakten vroeger andere muziek, minimal en melodische techno. En toen ik hen begon te volgen, geloofde ik altijd dat ze het op de één of andere manier zouden gaan maken. Omdat ik wist hoeveel moeite ze erin staken. Maar ik kon niets doen omdat het geen neorave was.   

Het zijn harde werkers en erg goede producers. Ook het feit dat ze vinyl draaien, liet me zien dat het echte artiesten zijn, en geen sync-button dj’s of het product van ghost producers. Dit waren belangrijke factoren om ze bij Rave Alert te voegen, omdat we alleen echte artiesten met passie voor muziek in onze familie willen.

En op het moment dat ze met het genre begonnen, bracht het universum ons weer bij elkaar. Een wederzijdse vriend herintroduceerde ons en zo is het opnieuw begonnen. En dit alles gebeurde ongeveer 6 weken geleden.

LEVS: (lachen allebei). Ja, inderdaad. Maar het voelt alsof we elkaar al veel langer kennen. We hebben een open en goede vriendschap en dat maakt het geweldig om voor hem en het agency te werken.

WH: Ja, het klinkt inderdaad als een geweldige werkomgeving, dat merk ik aan de manier waarop jullie praten ?

LEVS: Ja (lachen allebei). We hebben veel dingen gemeen!

X&trick: Ik werk graag met hen samen omdat ze dezelfde visie hebben als ik. Er is nooit discussie. Alles gaat gewoon organisch, heel natuurlijk. Het is geen business of werk.

LEVS: Ja precies, het voelt helemaal niet als werken.

WH: Klinkt echt geweldig! Ik zag ook dat jullie onlangs voor het eerst in Kompass draaiden, samen met andere grote artiesten zoals I Hate Models, DYEN en ga zo maar door. Hoe was dat?

Het was zo goed! We hadden er nooit van durven dromen om daar op te treden en nu overkwam het ons. Maar het was wel een uitdaging, want we begonnen onze set op hetzelfde moment als de headliner in de andere zaal. Dus het was niet makkelijk, maar we waren erg tevreden na onze set. Het was een geweldige ervaring! Je moet weten dat we al jaren op zoek waren naar zo'n kans.

WH: Ja, het is één van de bekendste techno clubs in België dus ik begrijp het wel.

LEVS: Ja, inderdaad. We gingen vroeger altijd naar Kompass om te raven. Dus daar spelen was een geweldige ervaring voor ons. En de mensen daar waren altijd zo aardig. We zijn altijd erg sociaal en vooral tijdens deze events kan het goed zijn om met andere artiesten in contact te komen. Wie weet kan er een samenwerking uit voortkomen.

WH: Ja inderdaad! Misschien voor het label dat jullie runnen?

LEVS: Nou ja, we zijn er een paar jaar geleden mee begonnen. Op dat moment waren we andere muziek aan het maken en wilden we de volledige controle hebben over onze producties. Op die manier hoefden we onze stijl niet aan te passen, weet je. Dat was de belangrijkste reden. Niet per se voor collabs. En het is twee jaar geleden dat we voor het laatst hebben uitgebracht op ons Conscious Mind Label. Nu zijn we aan het samenwerken met een ander label. Omdat we een andere richting uit willen, qua stijl, maar dat zal voor na de zomer zijn. Misschien later, we zullen zien. Het was eigenlijk gewoon een begin voor ons omdat we ook op andere labels hebben uitgebracht toen we jonger waren, maar niet het respect kregen wat we verdienden. Het is een business, weet je.

WH: En zijn er releases gepland op het Rave Alert Label?

X&trick: (Lacht). Nu, ik weet zeker dat er iets gaat gebeuren in de toekomst maar voorlopig kunnen we er niet echt meer over vertellen.

WH: Ok, ik ben benieuwd! En wat zijn dingen die jullie nog willen bereiken?

LEVS: We hebben zo'n grote passie voor muziek. Daarom zou het fijn zijn moesten we ons daar volledig op kunnen concentreren. We willen er volledig van leven. En weet je, we waren bijna gestopt met datgene waar we van houden. Gelukkig hebben we dat niet gedaan! Want het begint nu pas.

WH: Ja, dat heb ik gezien. Kenny (X&trick) vertelde me dat jullie optredens in Parijs en Berlijn in het verschiet hebben, dus...

LEVS: Ja het is het allemaal zeker waard! Al de reizen, de optredens, de mensen. En dit moest gewoon gebeuren. Ook met ons tweeën zijn, maakt alles makkelijker. Het werk, de stress. We dragen het allebei. Natuurlijk zijn er momenten dat één van ons moe wordt of geïrriteerd en dan is er de ander om door te werken of de ander te motiveren om door te gaan. We zijn een goede balans (lachen allebei). We hebben bijna nooit ruzie en gelukkig zijn we allebei vrij chill.

WH: Klinkt geweldig om te horen dat jullie zo'n goede band hebben. Natuurlijk heb ik ook een aantal van jullie tracks geluisterd, die voor mij klinken als melancholische trance. Is het een stijl die jullie willen blijven produceren?

LEVS: Door de covid-beperkingen voelden we ons natuurlijk niet goed. Het is sad techno, dat weten we, maar je kunt de emoties voelen terwijl je naar deze tracks luistert. Daar houden we van. Maar als we aan een project beginnen, is het niet zo dat we zomaar een stijl gaan kiezen. We weten het nooit van tevoren, maar we zijn wel goed in het schrijven van melodieën. Dus ja, we houden wel van dit melancholische genre. Maar we staan volledig open voor verschillende stijlen, wat je zal zien in onze komende EP. Want na corona zagen we dat de industrie een stuk harder werd. Iedereen wilde terug naar de club en wilde geen langzame melodieuze tracks horen. Ze wilden harde sets om de stress weg te dansen, alles geven wat ze hebben. We zijn ons er volledig van bewust dat onze melancholische trancey stijl niet werkt op dit moment.

WH: En zijn er releases op komst in de nabije toekomst?

LEVS: Nu, er is één ding dat we jullie kunnen vertellen (lachen allebei). We hebben een EP die uitkomt op The Finest Techno in oktober. Er komt ook nog een EP aan met een X&trick remix, maar meer kunnen we helaas nog niet zeggen op dit moment.

WH: Ok geweldig! Daar kijken we naar uit ?

Beluister hun podcast voor Plus Agency hier.

Kopfoto: © Elementals

Hey, jij daar!

We steken met de What Happens crew erg veel tijd in het cureren van evenementen en het schrijven van artikels, maar veel feedback krijgen we over het algemeen niet. Daarom hebben we een korte enquête opgesteld, om even te checken of we het nog steeds goed doen. Heb je een paar minuten? Het zou ons gigantisch hard helpen.

Breng me naar de enquête