Overslaan en naar de inhoud gaan
menu
technolabels

15/04/2021 / Sophie Daniels

5 Belgische technolabels om in de gaten te houden in 2021

We zijn er weer. Nadat we vorig jaar 7 Belgische te ontdekken technolabels tipten, doen we dat nog eens over in 2021. Dat België heel wat te bieden heeft in labelland, bewijzen labels als EXHALE en LENSKE, beide opgericht door Amelie Lens. Maar ook KNTXT van Charlotte De Witte, het Token Records van Kr!z, Rave Alert van X&trick en Marco Baileys MATERIA. Stuk voor stuk zijn ze uitgegroeid tot de steunpilaren van onze Belgische scene.

Maar naast al die gerenommeerde labels, zijn er ook heel wat jonge en talentrijke nieuwe concepten.

Wie? Dat lees je hier! ?

1. NORITE

De oudste maar daarom niet minste uit onze lijst is NORITE. NORITE is een Brussels label dat in 2015 werd opgericht door Lunar Convoy en Foreign Material. Ze focussen op - om het in hun woorden te zeggen - innovatieve techno en hengelen daarbij artiesten als Simone Bauer, A. Brehme, Atis en Mown binnen.

Om hun vijfde verjaardag te vieren, lanceerden ze net voor de jaarwisseling hun 'Noritian Mysteries II', een dubbel CD compilatie met 20 tracks van zowel oude vrienden van het label als nieuwe artiesten.

2. C12

C12 ligt verborgen onder het Centraal Station in wat voorheen bekend stond als de Hortagalerij. Aan het roer staat Deep in House, een technocollectief dat lang niet meer aan zijn proefstuk toe is. De club is sinds 2018 actief en richtte vorig jaar april ook hun gelijknamige label op. Ze mikken vooral op Belgisch talent of artiesten die dicht bij Brussel staan.

Afgelopen jaar lanceerden ze hun 'Social Distancing' compilatie, een tiendelige release. Artiesten als Altinbas, Neila en Hadone passeerden de revue. De laatste release kwam op 15 januari dit jaar uit en werd gecureerd door Azo.

Stilzitten doen ze alleszins niet. In februari maakten ze nog bekend dat ze samen met Kiosk Radio een virtuele club op poten zetten. Elke zaterdag leveren artiesten als A. Brehme, Thomas Hayes en Lola Haro er dj-sets af.

4. Ithica Records

Dit Belgisch-Franse label werd een tweetal jaar geleden opgericht door Pako Marckx (NÜWA) en Arnaud Noba (N.O.B.A). De eerste is een Belg en bracht zijn eerste release in 2017 uit op Phobiq, het label van Sasha CarassiN.O.B.A is afkomstig uit Frankrijk en zit al meer dan een decennia in de scene.

Hun label brengt aan de lopende band releases op de markt (in november vorig jaar stond hun teller op 50) en zoeken het daar vooral bij onbekend talent. In februari veroverden ze zelfs de vijfde plaats in het hard techno labelklassement van Beatport.

Onderstaande track is van de labelboss himself en kwam in november vorig jaar uit.

5. Aarden Records

Drie techno artiesten, Mike Deem, Wolken en Sedric, bundelden in 2019 hun krachten en brachten Aarden Records ter wereld. De gedeelde interesse? Atmosferische en diepe techno. Intussen hebben ze al 18 releases op hun conto staan en ook 2021 belooft heel wat nieuws. De kalender zit volledig vol en demo's kunnen al niet meer ingestuurd worden voor dit jaar.

Hun artiestenbase is vooral internationaal getint, zo zijn er releases van artiesten afkomstig uit Georgië tot Colombia tot Zweden. De laatste is een release van de Belgische producer Imprea, en werd al gesupport door artiesten als Alexskyspirit, Claudio PRC en Arnaud Le Texier.

6. VAGUE

VAGUE is de nieuwste telg van SWART. Wat begon als een outlet voor vooral eigen producties, groeit stilaan meer uit naar een platform voor opkomende talent. Zo schakelde hij voor zijn recentste release de hulp in van de Australische producer 0055RAVE en hengelt hij heel wat onbekend talent binnen voor zijn podcasts.

Wij tipten SWART in 2017 al als ontdekking van de maand en hij heeft die titel de afgelopen jaren helemaal waar gemaakt. De jonge producer bracht extensief muziek uit op labels als [selected] en Courtoisy én werkte ook al een paar keer samen met die andere bekende Belgische producer, Farrago

Hieronder beluister je de recentste release op zijn label. Koptelefoon op, volume op max en gaan!