Overslaan en naar de inhoud gaan
menu
Tagesspiegel

23/09/2024 / Evelyne Vanherf

Iconische Berlijnse nachtclub Watergate sluit na 22 jaar bestaan, eind 2024 de deuren

"Het feest is voorbij - lang leve het feest!"

Nog een bekende Berlijnse club heeft zijn sluiting aangekondigd: Watergate, een instituut in de Berlijnse electronische muziekscene, sluit na 22 jaar de deuren. De club in Kreuzberg is één van de grootste adressen voor feestgangers van over de hele wereld. De uitbaters kondigden het nieuws vorige week dinsdag aan en verlengen het huurcontract niet om economische redenen. 

Met pijn in het hart hebben we besloten om onze clubactiviteiten in Watergate, gelegen aan de Oberbaumbrücke, aan het eind van het jaar te beëindigen en ons huurcontract niet te verlengen. Vanuit een economisch perspectief en een eerlijke beoordeling van de huidige situatie voor clubs in Berlijn, geloven we dat dit voor ons de enige verstandige en verantwoorde beslissing is.

Watergate team

Watergate
©

Watergate

Opening Watergate

We weten het allemaal, als het gaat om clubs en feestjes, is Berlijn één van de populairste steden van Europa. Met zijn lange openingstijden, geweldige line-ups en verschillende authentieke locaties, is het de perfecte plek voor een weekendje lang clubben.

Op 26 oktober 2002 openden Steffen Hack, Niklas Eichstädt en Uli Wombacher de iconische club Watergate. De esthetiek van de club is altijd net iets anders geweest dan die van de meeste clubs in Berlijn. Het had niet die typische donkere sfeer, maar viel op door zijn toplocatie aan het water en het weelderige interieur met kenmerkende LED-verlichting. Veel bekende artiesten zijn hier achter de decks begonnen en of hebben hier gedraaid.

De club zelf bestaat uit 2 verdiepingen, boven kan je de iets grotere Mainfloor terugvinden, die bekendstaat om verschillende lichtinstallaties. De benedenverdieping heeft de naam Waterfloor, die toepasselijk is aangezien deze direct uitkomt op het balkon met een prachtig uitzicht over de Spree en met in de ochtend het beste van het beste, de zonsopgang. 

Watergate
©

Watergate

Watergate
©

Watergate

Watergate Records

In 2008 lanceerden de eigenaars het label Watergate Records. Zoals de meeste dingen in het ecosysteem van Watergate was het een organische evolutie, een compilatiereeks die uitgroeide tot een duidelijker concept - een manier om alle geluiden die in de club werden gedraaid mee naar huis te nemen. Watergate heeft op veel vlakken een voortrekkersrol gespeeld door artiesten en geluiden te promoten lang voordat ze mainstream werden.

Clubscene vecht om te overleven

Dat Berlijn het na Covid zwaar had, is geen geheim. Net als elders in de wereld vecht ook de Berlijnse clubscene om te overleven.

De uitbaters leggen in een open brief uit dat het runnen van een club als Watergate, op zo’n toplocatie, door de toenemende financiële druk steeds meer een delicate evenwichtsoefening wordt met een onzekere toekomst. De tijd dat Berlijn overspoeld werd met clubbezoekers is voorbij, althans voor nu.

Uit onderzoek onder Berlijners blijkt dat 43 procent van de clubuitbaters te maken heeft met stijgende commerciële huurprijzen, wat de al gespannen economische situatie verder verergert. De nieuwe Berlijnse nachteconomiestrategie onderstreept het belang van het reguleren van commerciële huurprijzen voor cultureel belangrijke plekken, zoals clubs, om op de lange termijn betaalbaar huren te garanderen. Maar zover zijn ze spijtig genoeg nog niet. 

Emmanuele Contini
©

Emmanuele Contini

Terugkijken op 22 jaar 

Het team kijkt met trots terug op 22 jaar waarin ze niet alleen onderdeel waren van de scene, maar deze ook actief hebben vormgegeven. Zoals we allemaal weten, hebben ze met hun club, Berlijn stevig op de kaart gezet, samen met het bijbehorende nachtleven.

Ze nodigen iedereen uit voor een laatste dans in de club en kijken uit naar de komende evenementen, waaronder hun 22e verjaardagsfeest. Dit feest markeert de start van een reeks memorabele Farewell Watergate-evenementen, die hen door de laatste maanden zullen leiden tot de definitieve sluiting op oudejaarsavond, samen met al hun vrienden en vaste DJ's. 

En dit is hoe we afscheid willen nemen, met gratie. In de komende maanden, tot het einde van het jaar, organiseren we een reeks evenementen van topniveau. Geen enkele artiest zal de kans missen om een laatste zonsopgang in de club met ons te vieren, geen enkel collectief zal de kans missen voor een laatste bijeenkomst en geen enkele gast zal de laatste kans op een onvergetelijke avond in Watergate ontzegd worden. We stoppen ermee, en we doen het met stijl, want zoals ze zeggen: Het feest is voorbij - lang leve het feest!

Wil je deze club nog een vaarwel zeggen, hou dan zeker hun website of Instagram in de gaten. 

Kopfoto: ©

Tagesspiegel

Hey, jij daar!

We steken met de What Happens crew erg veel tijd in het cureren van evenementen en het schrijven van artikels, maar veel feedback krijgen we over het algemeen niet. Daarom hebben we een korte enquête opgesteld, om even te checken of we het nog steeds goed doen. Heb je een paar minuten? Het zou ons gigantisch hard helpen.

Breng me naar de enquête