Overslaan en naar de inhoud gaan
menu
Solar Bola

13/12/2023 / Steffie Verploeg

Global Club Music: van SoundCloud naar de wereld

In dit artikel gaan we in gesprek met de twee organisatoren van Solar Bola om een dieper inzicht te krijgen in Global Club Music, een genre dat in België nog niet helemaal op de radar staat.

Het recept is op het eerste zicht simpel: bundel onofficiële remixes van bestaande tracks en combineer ze met catchy underground muziek van over de hele planeet. Zo ontstaat een superjuiced en aanstekelijke fusie die de grenzen van genres overschrijdt. We nemen het genre onder de loep in samenwerking met Steffen Verhegge, ook gekend als Al Dente, en Natan De Meyer, de twee organisatoren achter de nieuwe Global Club community 'Solar Bola'.

Global Club Music

Global Club is in het kort een muzikaal buffet met de beste gerechten van over de hele wereld. Het is een verzamelnaam voor de beste underground clubtracks uit verschillende genres, waarbij dj's tijdens hun set moeiteloos tracks van over de hele wereld door elkaar mixen. 

Zo krijg je bijvoorbeeld diepe grime vocalen op een amapiano beat. Opgevolgd door een dikke UK garage schijf of een opzwepende baile funk edit. Verschillende genres samenbrengen om zo een perfecte mix tussen twee werelden te krijgen: dat is Global Club Music.

Natan De Meyer
Organisator Solar Bola

Inspiratie en pioniers

Global Club Music breekt langzaamaan internationaal door en inspireert ook heel wat muzikanten. Zo bracht Rihanna tijdens haar Super Bowl-optreden een baile-edit van haar hit 'Rude Boy'. Ook bekende muziekevents zoals Boiler Room programmeren muzikaal steeds breder. Het sloeg bijvoorbeeld de handen in elkaar met global sound pionier Soulection voor een epische open air in Londen.

Hoewel het genre in België nog niet enorm groot is, hebben we hier wel enkele topartiesten die als voortrekkers van de global clubscene worden gezien, zoals Faisal, Eagl, Blck Mamba en Lefto Early Bird. Onze noorderburen hebben internationaal artiesten als zoals Jyoty, FS Green, Jael en Jarreau Vandal.

Een remix maken

Het genre daagt artiesten uit om breed en vernieuwend te denken. Door edits of remixen te maken, kunnen artiesten bestaande stukken volledig uit hun context halen en ze in een geheel nieuwe setting plaatsen. Op die manier ontstaat er iets compleet nieuws uit iets bestaands, waardoor een unieke en eigen sound wordt gecreëerd. 

Een perfect voorbeeld hiervan is Al Dente's baile funk remix van Chris Browns Look At Me Now. De remix verspreidde zich als een lopend vuurtje nadat verschillende artiesten wereldwijd deze oppikten van zijn SoundCloud. Plotseling dook Look At Me Now op in een Boiler Room set in Melbourne, waar de Australische C.FRIM de track draaide voor een uitzinnig publiek. Door die Boiler Room ging het nummer onverwacht viraal. Voor Al Dente was dit een complete verrassing, vooral omdat het een remix was die hij in zijn 'bedroom studio' had gemaakt.

Als tiener bestond het muziekaanbod voor mij vooral uit EDM, ‘hitjes’, house of techno. Dj’s als Jarreau Vandal of Eagl leerden me dat een dj-set ook een blanco canvas kan zijn. Een canvas dat we zelf kunnen beschilderen met genres die ons persoonlijk intrigeren. Zo kunnen dj’s een universeel verhaal vertellen.

Al Dente
Organisator Solar Bola

Verborgen parels

Het voorbeeld van Al Dente laat zien hoe krachtig remixes en online platforms zoals SoundCloud kunnen zijn. Op SoundCloud delen artiesten hun eigen muziek, remixes en dj-sets. De meeste SoundCloud remixes zijn niet officieel uitgebracht, wat betekent dat je ze niet zult vinden op Spotify of Apple Music. 

Dit komt doordat 'bedroom producers' vaak geen toestemming hebben van de originele artiest om een nummer te remixen. Deze 'bootlegs' zijn meestal alleen te ontdekken via SoundCloud of in dj-sets. Ook dj en producer Kaytranada begon zijn carrière op SoundCloud. Ondertussen heeft hij twee Grammy Awards gewonnen, samengewerkt met Pharrell Williams en wereldwijd getoerd met The Weeknd.

Universele taal

De internationale mix maakt de Global Club sound toegankelijk voor een divers publiek. Muziek uit verschillende windstreken brengt muziekliefhebbers van overal voort. Het grote doel van een avondje uitgaan is voor iedereen hetzelfde: plezier maken en een goede tijd beleven. 

Voor Al Dente en Natan gaat het om het idee dat mensen verschillende interpretaties van muziek hebben, wat het geheel dynamisch maakt. Op een wereldwijde clubtrack kan iemand helemaal opgaan in Kanye West's teksten, terwijl een ander juist de baile beat op diezelfde track fantastisch vindt. Het is voor iedereen toegankelijk, maar elk individu heeft zijn eigen favoriete elementen binnen het geheel.

Solar Bola

De twee organisatoren willen de universele boodschap voortzetten met Solar Bola, een Global Club event dat ze op woensdag 20 december naar de Charlatan in Gent brengen.

De naam Solar Bola is een fantasiewoord dat letterlijk ‘zonnebal’ betekent. Het logo is een discobal in een zon; de zon staat voor warmte en gezelligheid. Het heerlijke gevoel dat je ervaart wanneer een zonnestraal je verwarmt. De discobal symboliseert muziek, universaliteit en plezier. Het staat voor de kracht van muziek om mensen samen te brengen.

Logo  van Solar Bola
© Solar Bola
Kopfoto: ©

Isaac Ponseele

Hey, jij daar!

We steken met de What Happens crew erg veel tijd in het cureren van evenementen en het schrijven van artikels, maar veel feedback krijgen we over het algemeen niet. Daarom hebben we een korte enquête opgesteld, om even te checken of we het nog steeds goed doen. Heb je een paar minuten? Het zou ons gigantisch hard helpen.

Breng me naar de enquête